Thursday, September 19, 2024
Home » Μαίνεται η μάχη για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες

Μαίνεται η μάχη για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες

0 comments

Στα δικαστήρια έχουν προσφύγει πολλοί επηρεαζόμενοι επιχειρηματίες ή επαγγελματικά στελέχη επιχειρήσεων στους οποίους επιβλήθηκανπρόστιμα από την Έφορο Εταιρειών, λόγω της μη εμπρόθεσμης καταχώρησης των στοιχείων των πραγματικών δικαιούχων (ιδιοκτητών) των εταιρειών τους στο ηλεκτρονικό μητρώο των πραγματικών δικαιούχων.

Βάσει του νόμου, όταν μία εταιρεία δεν συμμορφώθηκε εμπρόθεσμα στην υποχρέωση που έχει εκ του νόμου να καταγράψει στο μητρώο τα ονόματα των πραγματικών ιδιοκτητών της υπόκειται (η ίδια και οι διευθυντές και ο γραμματέας της), σε χρηματική επιβάρυνση €200, ενώ για κάθε μέρα συνέχισης της παράβασης επιβαρύνεται με €100, με ανώτατο όριο συνολικής επιβάρυνσης τις €20.000.

Η πρόνοια του νόμου για την επιβολή προστίμων εφαρμόστηκε από την Έφορο όταν μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών δεν καταχώρησε τα ονόματα των πραγματικών δικαιούχων και προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις, οι οποίες είχαν μεταφερθεί και στη Βουλή.

Παρόλο που βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες, τόσο από πλευράς της εκτελεστικής όσο και της νομοθετικής εξουσίας για μείωση των προστίμων που επιβάλλεται γι’ αυτό το θέμα, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος με παρέμβασή του στη Βουλή ζητά και από πλευράς του μείωση των χρηματικών κυρώσεων.

Σημειώνει δε, πως οι προσφυγές που έγιναν στο δικαστήριο έχουν βάσιμες πιθανότητες επιτυχίας. Υποστηρίζει, επίσης, πως η διατήρηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου προκαλεί αδικία, αβεβαιότητα και κόστος σε όλους. «Είναι μεγάλη η πιθανότητα το υφιστάμενο πλαίσιο να ανατραπεί στο μέλλον με δικαστικές αποφάσεις», επισημαίνει.

Ανησυχούν για το άρθρο 61Α

Οι δικηγόροι ανησυχούν ιδιαίτερα για το άρθρο 61Α του νόμου, που προβλέπει την ποινική ευθύνη και δίωξη σε περίπτωση μη καταχώρησης των στοιχείων των πραγματικών δικαιούχων, με πρόστιμο μέχρι €100 χιλ. και φυλάκιση μέχρι ένα χρόνο, τονίζοντας πως η επιβολή μεγάλης αυτόματης επιβάρυνσης είναι άτοπη. Επιπρόσθετα, τονίζουν πως η σχετική πρόνοια για ποινικοποίηση της παράλειψης καταχώρησης των στοιχείων καθορίζει και την φύση της παράβασης ως ποινικής φύσης.

Οι αλλαγές που εισηγούνται

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος εισηγείται οκτώ αλλαγές στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Μεταξύ άλλων, προτείνει όπως η μέγιστη επιβάρυνση μειωθεί στα €250 και να αφορά τη μη έγκαιρη καταχώρηση του ονόματος και του αριθμού ταυτότητας ή διαβατηρίου του πραγματικού δικαιούχου, εκτός στην περίπτωση που ο πραγματικός δικαιούχος είναι ο ίδιος με τον εγγεγραμμένο μέτοχο οπόταν η επιβάρυνση θα είναι €50.

Επίσης, προτείνουν να επιβάλλεται στην περίπτωση καθυστέρησης στην ενημέρωση του μητρώου πρόστιμο μόνο στην εταιρεία. «Εάν κριθεί σκόπιμο να παραμείνει η πρόνοια για ευθύνη για την επιβάρυνση στην εταιρεία μόνο εάν αποδεδειγμένα και μετά από διοικητική έρευνα, κριθούν υπαίτιοι για την παράβαση της εταιρείας, και να μην επιβάλλεται επιπρόσθετη επιβάρυνση στους υπεύθυνους διευθυντές».

Ζητούν επιπλέον να μην επιβάλλεται πρόστιμο στον γραμματέα της εταιρείας και να δοθεί περαιτέρω μεταβατική περιόδος, με την έναρξη επιβολής των προστίμων να καθοριστεί για την 31η Μαρτίου του 2025, έτσι ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στην Έφορο Εταιρειών να αναθεωρήσει τις οδηγίες της.

Για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο απαιτείται όπως οι προτεινόμενες αλλαγές στον νόμο να έχουν αναδρομική ισχύ και όλες οι χρηματικές επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν να ακυρωθούν, ενώ τα πρόστιμα που έχουν πληρωθεί να επιστραφούν. Καταλήγοντας, τονίζουν πως οι αλλαγές στο άρθρο 61Α συμβαδίζουν με το γράμμα και το πνεύμα της ευρωπαϊκής οδηγίας, είναι εντός των πλαισίων της αρχής της αναλογικότητας και των αρχών του διοικητικού δικαίου και παράλληλα εξαλείφουν τα προβλήματα και τις αδικίες που έχουν προκληθεί.

Την Τρίτη τα νεώτερα

Το Γραφείο Εφόρου Εταιρειών έχει επιβάλει πρόστιμα ύψους €13.6 εκατ., εκ των οποίων έχουν εισπραχθεί μόλις €756 χιλ. Την Τρίτη θα συνεχιστεί στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου η συζήτηση της πρότασης νόμου του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων, με την οποία προτείνεται να μειωθεί η ημερήσια επιβάρυνση που επιβάλλεται στα €30 από €100 που είναι σήμερα.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More