Monday, September 16, 2024
Home » Μία μείωση επιτοκίων κάθε τρεις μήνες από την ΕΚΤ προβλέπουν οι αναλυτές

Μία μείωση επιτοκίων κάθε τρεις μήνες από την ΕΚΤ προβλέπουν οι αναλυτές

0 comments

Έρευνα του Bloomberg ανάμεσα σε ειδικούς της αγοράς αναδεικνύει την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται ότι θα μειώνει τα επιτόκια της μία φορά κάθε τρίμηνο έως το τέλος του 2025, επιταχύνοντας περισσότερο αισθητά από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως την πολιτική αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

Όπως γράφει το capital.gr, η έρευνα του Bloomberg δείχνει ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ αναμένεται να έχει υποχωρήσει στο επίπεδο του 2,25% τον Δεκέμβριο του 2025 (από το 3,75% σήμερα) έπειτα από έξι μειώσεις επιτοκίων της τάξεως των 25 μονάδων βάσης (0,25%) η κάθε μία.

Στην προηγούμενη έρευνα του πρακτορείου, οι συμμετέχοντας προέβλεπαν ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα υποχωρούσαν στο επίπεδο αυτό όχι νωρίτερα από το δεύτερο τρίμηνο του 2026.

Η ΕΚΤ ξεκίνησε, αναφέρει το capital.gr, να μειώνει το κόστος δανεισμού τον Ιούνιο εν μέσω ενισχυμένης εμπιστοσύνης ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο στόχο της για 2%, με τους αξιωματούχοι της να μην αρνούνται ότι θα ακολουθήσουν και περισσότερες μειώσεις επιτοκίων, αν και χωρίς να δεσμευτούν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ορισμένοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσο οι επίμονες μισθολογικές πιέσεις που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό επιτρέπουν μία ακόμα κίνηση στα επιτόκια εντός του έτους, ωστόσο έκτοτε η εικόνα έχει επιδεινωθεί αισθητά, ενισχύοντας το επιχείρημα υπέρ περισσότερων μειώσεων.

Μεταξύ άλλων, όπως έδειξαν οι δείκτες PMI, η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη “πάγωσε” τον Ιούλιο και η Γερμανία επιβαρύνει το σύνολο της περιοχής. Σε αυτό το κλίμα άλλωστε, οι αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg υποβάθμισαν επίσης την εκτίμησή τους για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σε οριακή ανάπτυξη μόλις 0,1% το 2024.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More