Home » Μήνας εξελίξεων σε πολλά επίπεδα για τα ενεργειακά

Μήνας εξελίξεων σε πολλά επίπεδα για τα ενεργειακά

0 comment

Μήνας εξελίξεων σε πολλά επίπεδα για τα ενεργειακά

Μήνας εξελίξεων σε πολλά επίπεδα αναμένεται να αποδειχθεί ο Απρίλιος για τα ενεργειακά, καθώς τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά. Η Chevron τήρησε το χρονοδιάγραμμα και κατέθεσε το αναθεωρημένο πλάνο ανάπτυξης για το κοίτασμα «Αφροδίτη».

«Η βάση όπως σας έχω πει είναι το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής του 2019 θα πρέπει να μας δοθεί χρόνος να μελετήσουμε την εισήγηση και θα επανέλθουμε», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΛΟΤΤΟ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τις €10.000 τον…

Συνελήφθη ο καταζητούμενος για τη ληστεία 50 χιλιάδων ευρώ στη…

Μονή Αββακούμ: Συμπληρώθηκε ο φάκελος για την επίθεση μοναχού σε…

Βασική διαφορά ήταν η πλωτή μονάδα πάνω από το κοίτασμα που ήταν στο σχέδιο ανάπτυξης του 2019 με την εταιρεία να είχε εκφράσει κάποιες επιφυλάξεις το προηγούμενο διάστημα και μένει να δούμε αν η κατασκευή αυτής συμπεριλαμβάνεται στο αναθεωρημένο πλάνο. Την ίδια ώρα, τέλη του μήνα αναμένεται και η τοποθέτηση της ΕΝΙ για τον «Κρόνο» και πως σκοπεύει να αξιοποιήσει το πλούσιο αυτό κοίτασμα.

«Αναμένουμε εντός Απριλίου ως κυβέρνηση μια επίσκεψη σε ψηλό επίπεδο η οποία θα γίνει με τον ΠτΔ του προϊσταμένου της ΕΝΙ τον κύριο Ντεσκάλζι την οποία αναμένουμε να είναι προς τα τέλη Απριλίου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων τρέχουν και οι ενέργειες για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου με τις εργασίες στο Βασιλικό να έχουν επαναρχίσει όχι όμως σε μεγάλη κλίμακα, καθώς προς το παρόν γίνονται κάποιες συγκολλήσεις αγωγών, ενώ ακόμη αναμένονται οι 120 εργάτες από την Κίνα για τους οποίους η Κυπριακή Δημοκρατία δεσμεύτηκε να παραχωρήσει διευκολύνσεις στη θεώρηση της βίζας τους. Για το θέμα μίλησε αποκλειστικά στο Omega ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της κινεζικής εταιρείας που υλοποιεί το έργο και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μεγάλο στοίχημα η ολοκλήρωση του έργου πριν το τέλος του χρόνου για να μην χαθεί η ευρωπαϊκή χορηγία.

«Παρακολουθούμε πολύ στενά το έργο με ομάδα παρακολούθησης η οποία έχει οργανωθεί από το Υπουργείο το ίδιο και σε συνεννόηση με τη ΔΕΦΑ και την ΕΤΥΦΑ», αναφέρει επίσης σε δηλώσεις του ο Υπουργός Ενέργειας.

«Πιστεύω ότι με την άφιξη των Κινέζων εργατών, θα επιταχυνθεί η πρόοδος του έργου. Και φυσικά, θεωρώ ότι το έργο θα κυλήσει ομαλά. Έχουμε την αισιοδοξία ότι πριν από το τέλος του έτους θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε το έργο μέσα από κοινές προσπάθειες», είπε ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο, Liu Yantao.

Με τον πρέσβη να σημειώνει ότι όσο αφορά στη δεύτερη πτυχή του έργου που είναι αυτή του πλοίου επαναεριοποίησης φυσικού αερίου σημείωσε ότι είναι έτοιμο και θα παραδοθεί εντός Απριλίου αφού πρώτα επιλυθούν κάποιας τεχνικής φύσεως ζητήματα. Την ίδια ώρα, παραδέχθηκε ότι καθ` όλη τη διάρκεια που παρέμενε στάσιμο το έργο υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις από τον ίδιο.

«Πράγματι είχαμε αρκετές συζητήσεις. Ο σκοπός των συζητήσεων μας ήταν για να προωθήσουμε το έργο, σε στενή συνεργασία και να ενδυναμώσουμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Με αυστηρή συμμόρφωση στους όρους του συμβολαίου θα ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας», πρόσθεσε ο Πρέσβης.

Όσον αφορά στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ η κυβέρνηση πριν επενδύσει στο έργο θέλει να είναι βέβαιη ότι η συνεισφορά της θα είναι προς όφελος του Κυπριακού καταναλωτή και γι` αυτό ζήτησε μελέτη κόστους – οφέλους.

«Για να παρθεί η τελική επενδυτική απόφαση από την Κυπριακή Δημοκρατία που σημαίνει τι θα επιβαρυνθεί, τι θα ωφελήσει τον Κύπριο καταναλωτή, τι θα είναι το συνολικό κόστος και το επιχειρηματικό πλάνο αυτού του εγχειρήματος αυτό δεν έγινε με λεπτομέρεια και αυτό είναι που ζήτησε η Κυπριακή Δημοκρατία», είπε ο κ. Παπαναστασίου.

Η προηγούμενη συμφωνία όταν φορέας υλοποίησης ήταν ο euroasia interconnector προέβλεπε μεγαλύτερη συνεισφορά από την Κυπριακή δημοκρατία σε σχέση με την Ελληνική, ωστόσο τα νέα δεδομένα καταδεικνύουν ότι τα οφέλη για την Ελλάδα θα είναι περισσότερα ή τουλάχιστον τα ίδια για τις δύο χώρες.

Μεγιστοποιείστε την ευελιξία στην επικοινωνία της επιχείρησής σας, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος της, με προγράμματα κινητής μέσα από το ολοκληρωμένο Σχέδιο Business Start


Ακολουθήστε το omegalive.com.cy
στο Google News

Omega Live

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More