Thursday, July 11, 2024
Home » Μέτρα στήριξης για την πράσινη μετάβαση

Μέτρα στήριξης για την πράσινη μετάβαση

0 comment

Μέτρα με στόχο τη μείωση του κόστους της πράσινης μετάβασης της ακτοπλοΐας συζητά με τις Βρυξέλλες ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, έχοντας και τα πρώτα θετικά δείγματα μιας νέας, πιο ρεαλιστικής προσέγγισης της Κομισιόν, στο ευρύτερο θέμα της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας.

Η ΕΕ φαίνεται «να βάζει νερό στο κρασί της» στην πολιτική της απεξάρτησης από τον άνθρακα, γεγονός που απορρέει από τη «σκληρή πραγματικότητα» όπως χαρακτήρισε ο Στυλιανίδης τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στην ανάπτυξη των νέων, πράσινων καυσίμων. Γινόμαστε όλοι πιο ρεαλιστές, είπε ο υπουργός μιλώντας χθες με δημοσιογράφους, και αυτό βοηθά στο να καταρτίσουμε πιο συνθετικές προτάσεις και να σβήσει σταδιακά και το κλίμα αντιπαλότητας μεταξύ ΕΕ και Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν, ειδικά στην ακτοπλοΐα, απομακρύνεται από τη λογική του «απόλυτα» πράσινου πλοίου και δέχεται πλέον ότι τα ακτοπλοϊκά πλοία θα έχουν το περιθώριο να καίνε μέχρι ποσοστού 5% και συμβατικά καύσιμα.

Εμείς ειδικά ζητήσαμε και ζητάμε να αυξηθεί για την Ελλάδα αυτό το ποσοστό γιατί το ακτοπλοϊκό δίκτυο της χώρας είναι εκτεταμένο και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως π.χ. Βόρειο Αιγαίο, Δωδεκάνησα, οι αποστάσεις είναι μεγάλες, πρόσθεσε ο υπουργός.

Χρηματοδότηση

Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση της ακτοπλοΐας για τη μετάβαση στην εποχή χωρίς άνθρακα αυτή θα γίνει από τρεις πηγές. Η μία πηγή είναι το ΕΣΠΑ, όπου υπάρχει ήδη ένα κονδύλι 80 εκατ. και αυτό μπορεί να φτάσει με τη συμμετοχή τραπεζικών κεφαλαίων και ιδιωτικών μέχρι και τα 400 εκατ. ευρώ, από το οποίο θα λάβουν κονδύλια κυρίως πλοία που θα δρομολογούνται στις άγονες γραμμές. Η δεύτερη πηγή είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και το Innovation Fund, από τα οποία θα χρηματοδοτηθούν κυρίως μεγάλες εταιρείες με χαμηλότοκα δάνεια. Η τρίτη πηγή είναι διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα αξιοποιηθούν στα επόμενα τέσσερα – πέντε χρόνια καθώς οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ θα είναι συνεχείς.

Επίσης όπως αποκάλυψε ο Στυλιανίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «ΝΕΩΝ», από το υπουργείο Ανάπτυξης προωθείται και ένα project με στόχο την αξιοποίηση και των ελληνικών ναυπηγείων, για τη μετασκευή και κατασκευή ακτοπλοϊκών πλοίων.

Η ελληνική και ευρωπαϊκή ναυτιλία

Ο Χρήστος Στυλιανίδης, αναφερόμενος στην πράσινη μετάβαση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ναυτιλίας στο σύνολό της, επανέλαβε ότι η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο γέφυρας μεταξύ των θέσεων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ελληνική ναυτιλία είναι πρωταγωνίστρια στον κόσμο και η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη στην Ευρώπη. Γι’ αυτό και θα ήταν μεγάλο λάθος, εάν αυτό το γεγονός δεν το εκμεταλλευόμασταν στο έπακρο, ακριβώς για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας και γενικότερα τα συμφέροντα της Ελλάδας, είπε ο υπουργός.

Η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας βασίζεται σε μια δυνατή ευρωπαϊκή ναυτιλία. Και μια δυνατή ευρωπαϊκή ναυτιλία βασίζεται σε μια δυνατή ελληνική ναυτιλία. Τα πράγματα έχουν αυτή τη σειρά, αυτή την ιεράρχηση, σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας.

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, ξεκινήσαμε μια συζήτηση με τους ομολόγους μου για το πώς ακριβώς θα διατηρηθεί ανταγωνιστική η ευρωπαϊκή ναυτιλία, σε βαθμό που να συνεισφέρει στη γενική ανταγωνιστική θέση της Ευρώπης. Είναι ένα ευρύ θέμα που έχει ως τίτλο «Η γαλάζια οικονομία στην Ευρώπη», είπε ο υπουργός.

Ο Στυλιανίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι από τις πρόσφατες επαφές του στην Ευρώπη γίνεται κατανοητό ότι όλο και περισσότερο αντιλαμβάνονται στην ΕΕ ότι δεν μπορεί να προχωρήσει στα κρίσημα διλήμματα της απανθρακοποίησης χωρίς να προστατευθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας. Γι’ αυτό αλλάζει σταδιακά και ο τρόπος που η Κομισιόν βλέπει τον ρόλο του ΙΜΟ καθώς αντιλαμβάνεται και την πίεση που δέχεται η ναυτιλία από την Ασία. Τέλος εκτίμησε ότι το 2025 θα υπάρξει επανεκτίμηση της θέσης για συμμέτοχή της ναυτιλίας στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων, ενώ σημείωσε ότι στο επίπεδο του ΙΜΟ κερδίζει έδαφος η πρόταση για την επιβολή μιας εισφοράς στα καύσιμα, πρόταση που υποστηρίζει η χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More