Monday, September 16, 2024
Home » Λύνονται τα χέρια της ΑΗΚ με κατάργηση αναδυόμενης αγοράς

Λύνονται τα χέρια της ΑΗΚ με κατάργηση αναδυόμενης αγοράς

0 comments

Εν αναμονή της απόφασης της ΡΑΕΚ για κατάργηση της αναδυόμενης αγοράς και ρύθμισης μέσω της συμμετοχής προμηθευτών φυσικού αερίου, η ΑΗΚ συμφωνεί με τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γιώργο Πέτρου θα λυθούν τα χέρια της Αρχής.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο , είπε πως η είσοδος νέων παικτών στην αγορά φυσικού αερίου, θα επιτρέψει στην ΑΗΚ να χρησιμοποιήσει φυσικό αέριο και στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Δεκέλεια. Σύμφωνα με τον κ. Πέτρου η παραγωγή δεν πρέπει να βασισθεί μόνο στους ιδιώτες και τόνισε την ανάγκη όπως το τερματικό παραμείνει στην Κυπριακή Δημοκρατία για λόγους ασφαλείας. Είπε, επίσης πως οι ιδιωτικές εταιρείες θα εισάγουν φυσικό αέριο το οποίο να αεριοποιείται μέσω του τερματικού και να πληρώνουν το κόστος της αεριοποίησης.

ΥΠΟΙΚ: Ο επενδυτής να αναλάβει το γεωπολιτικό ρίσκο

Εξάλλου σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου -Ελλάδας μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου Great Sea lnterconnector, ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, δήλωσε πως το υπουργείο δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει το έργο καθώς παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα αρκετές παράμετροι. Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, δήλωσε πως ότι η θέση του Υπουργείου για το θέμα θα εξαρτηθεί από τις επιπτώσεις του έργου στην οικονομία και τον τομέα της ενέργειας. Σημείωσε ότι αυτές οι παράμετροι αφορούν ρυθμιστικές αποφάσεις, τη συμφωνία χρηματοδότησης του έργου, τη μετοχική δομή του οργανισμού, το επιχειρηματικό πλάνο, πράγματα τα οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.

Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε, είτε παρθεί η απόφαση για να συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector είτε όχι, η αξιολόγηση για τις επιπτώσεις στην οικονομία θα πρέπει να γίνει. Σε σχέση με την απόφαση της ΡΑΕΚ για να μην επωμιστούν οι καταναλωτές το κόστος για το έργο πριν την υλοποίησή του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών είπε ότι συμφωνεί με αυτή. Ερωτηθείς για το ποιος πρέπει να αναλάβει το γεωπολιτικό ρίσκο, απάντησε «θεωρώ ο επενδυτής. Ο επενδυτής αναλαμβάνει διάφορα ρίσκα, είτε λέγεται κατασκευαστικό ρίσκο, είτε τεχνικό ρίσκο, είτε λέγεται γεωπολιτικό ρίσκο ή ρίσκο χρηματοδότησης. Όλα αυτά, τα αναλαμβάνει ο φορέας υλοποίησης».

Κομματικές παρεμβάσεις

Χθες συνεχίστηκαν οι παρεμβάσεις των κομμάτων σε σχέση με τα ενεργειακά θέματα της χώρας. Ο ΔΗΣΥ, σε ανακοίνωση του χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας για την Κύπρο, το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ελλάδα. Παράλληλα, τονίζει, πως το συγκεκριμένο έργο θα συμβάλλει στην ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της Κύπρου, αίρει την ενεργειακή απομόνωση του νησιού και εξασφαλίζει την συμμετοχή της Κύπρου στο εξελισσόμενο πανευρωπαϊκό δίκτυο. «Το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό και η κυβέρνηση, αντί να κρύβεται πίσω από θεσμούς και διαδικασίες και να απεκδύεται των ευθυνών της, οφείλει να λάβει επιτέλους τις αποφάσεις της» προσθέτει.

Επίσης κάλεσε την Κυβέρνηση να συνεννοηθεί απευθείας με την ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν. Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου , δήλωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση φέρει βαρύτατες ευθύνες για το γεγονός ότι η Κύπρος είναι σοβαρά εκτεθειμένη στα ζητήματα της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας. Όπως είπε, η προηγούμενη κυβέρνηση, στα δέκα χρόνια εξήγγειλε τέσσερις φορές την έλευση φυσικού αερίου, ενώ μετά βαΐων και κλάδων, με επικοινωνιακές φιέστες, είχε εξαγγείλει την έναρξη και γρήγορη υλοποίηση της επένδυσης στο Βασιλικό. Τέλος επέκρινε και την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη γιατί δεν ανακοίνωσε σχέδιο ΄Β για το Βασιλικό.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More