Saturday, November 23, 2024
Home » Λιμάνι Λεμεσού: Τι άλλαξε από το ’17 και τι αλλάζει το ’25

Λιμάνι Λεμεσού: Τι άλλαξε από το ’17 και τι αλλάζει το ’25

0 comments

Ο COO της Eurogate (διαχειρίστριας εταιρείας του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι της Λεμεσού), Αλέξανδρος Δημητριάδης, μιλά στον «Φ», στην πρώτη του συνέντευξη με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Μεταξύ άλλων,απαντά στο θέμα που προέκυψε με το λιμάνι Λάρνακας και το πλαφόν που έχει τεθεί στην εμπορική κίνηση. Αποκαλύπτει τη βολιδοσκόπηση που έχει δεχθεί για το ενδεχόμενο ναεξυπηρετήσει η Λεμεσός το εμπόριο του Ισραήλ και της Βηρυτού σε περίπτωση μιας πιο γενικευμένης σύρραξης.

Συμπληρώνεται ένας χρόνοςαπό τηνανάληψη των καθηκόντων σας ως Chief Operating Officer της Eurogate. Ποιος είναι ο απολογισμός σας και ποιους στόχους έχετε θέσει για το 2025;

Σίγουρα η ανάληψη των καθηκόντων του COO της Eurogate Container Terminal Limassol είναι μια τεράστια πρόκληση και μια πολύ μεγάλη ευθύνη.

Στο διάστημα αυτό, επιδιώξαμε την ενδυνάμωση των σχέσεων με τους πελάτες μας, στη βάση του τρίπτυχου ακεραιότητα-ευελιξία-καινοτομία, πάντοτε με σεβασμό στους κανόνες του εμπορίου. Επεκτείναμε το ωράριο εξυπηρέτησης για την παράδοση των εμπορευμάτων στην ενδοχώρα, δημιουργήσαμε νέους χώρους στοιβασίας, εγκαταστήσαμε δορυφορικά προγράμματα παρακολούθησης των πλοίων, ενώ ξεκινήσαμε τη διαδικασία για να λάβουμε την πιστοποίηση Seveso, που αφορά τη σωστή και ασφαλή διαχείριση επικίνδυνων φορτίων στο τερματικό.

Ακόμα, επενδύσαμε αρκετά σε εκπαιδεύσεις, αλλά και σε υποδομές στον τομέα της υγείας και ασφάλειας.

Ακόμη, προχωρήσαμε σε προσλήψεις, εγκαινιάσαμε ένα καινοτόμο σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού και ενθαρρύνουμε τη συνεχή εκπαίδευση των υπαλλήλων μας.

Πώς επηρεάζουν το λιμάνι Λεμεσού οι πολεμικές συρράξεις στην περιοχή;

Οι πολεμικές συρράξεις στην περιοχή, αλλά και στην Ουκρανία, παίζουν τον δικό τους ρόλο στο εμπόριο. Σε αυτό θα συμπεριλαμβάναμε και την αστάθεια στην Ερυθρά Θάλασσα από τις επιθέσεις των Χούθις. Για να αποφύγουν αυτές τις επιθέσεις, οι μεγάλες παραδοσιακές εταιρείες, όπως MSC, COSCO και η Maersk, αναγκάζονται να κάνουν τον γύρο της Αφρικής προς άλλα μεγάλα λιμάνια διαμετακομιστικού εμπορίου, όπως Ισπανία, Μαρόκο, μέχρι και την Ιταλία, ενώ προηγουμένως που περνούσαν από το Σουέζ χρησιμοποιούσαν τα λιμάνια της Μάλτας και Πειραιά.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις στις αφίξεις φορτίων, χωρίς, ωστόσο, να μας επηρεάζουν σημαντικά, αφού η αγορά προσαρμόστηκε γρήγορα στα νέα δεδομένα. Παρατηρείται επίσης αύξηση στον ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων, τα οποία έρχονται για 1-2 μέρες για ανεφοδιασμό και προμήθειες.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το λιμάνι Λεμεσού, μάς έχουν προσεγγίσει διάφορες μεγάλες εταιρείες, διερευνώντας το ενδεχόμενο να εξυπηρετήσει η Λεμεσός το εμπόριο του Ισραήλ και της Βηρυτού, σε περίπτωση μιας πιο γενικευμένης σύρραξης. Εκφράσαμε την ετοιμότητά μας να βοηθήσουμε, αν και προς το παρόν δεν φαίνεται να χρειάζεται.

Η Eurogateδραστηριοποιείται στην κυπριακή αγορά τα τελευταία επτά χρόνια. Δεδομένης και της κριτικής που έχει ασκηθεί για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού, τι θα λέγατε ότι έχει αλλάξει στο λιμάνι, στο εμπόριο και στην οικονομία;

Η καλοπροαίρετη κριτική είναι πάντα θεμιτή. H ιδιωτικοποίηση, ή καλύτερα η εμπορικοποίηση του τερματικού εμπορευματοκιβωτίων έχει βοηθήσει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του εμπορίου και στην ενίσχυση των κρατικών εσόδων. Αρκεί να αναφέρουμε ότι τα έσοδα του κράτους έχουν ξεπεράσει τα 40 εκατ. για το 2023. Αυτό αντιπροσωπεύει το 0.15% του ΑΕΠ.

Μετά την εμπορικοποίηση, ο τρόπος λειτουργίας στο λιμάνι Λεμεσού έχει αλλάξει αρκετά. Οι τεράστιες επενδύσεις που έγιναν, συνέβαλαν σημαντικά στη βελτίωση του χρόνου εξυπηρέτησης, στην ασφάλεια και στον τρόπο λειτουργίας του τερματικού, το οποίο είναι τεχνολογικά αναβαθμισμένο και αυτοματοποιημένο. Όλες οι εργασίες γίνονται πλέον με τη χρήση τάμπλετ, μέσω του λογισμικού της Eurogate και, καθώς είμαστε συνδεδεμένοι ηλεκτρονικά με το τελωνείο, η παράδοση των εμπορευματοκιβωτίων γίνεται σε μόλις 20 λεπτά αντί δύο ημέρες που χρειαζόταν προηγουμένως. Επιπρόσθετα, μέσω του infogate παρέχουμε πλήρη ενημέρωση στους πελάτες μας και στους μεταφορείς για το αν αφίχθηκε ή όχι το φορτίο τους, αποφεύγοντας έτσι αχρείαστη ταλαιπωρία.

Ακόμα, οι καινούριες υπερσύγχρονες γερανογέφυρες που εγκαταστάθηκαν στο λιμάνι -άλλη μια τεράστια επένδυση- παρέχουν τη δυνατότητα φόρτωσης και εκφόρτωσης δύο εμπορευματοκιβωτίων ταυτόχρονα, διπλασιάζοντας έτσι την ταχύτητα εξυπηρέτησης και συμβάλλοντας στη σωστή διαχείριση εμπορευματοκιβωτίων.

Οι επενδύσεις για το 2025 – ’26

Στοχεύετε στην περαιτέρω αναβάθμιση του τερματικού; Μπορεί να δούμε μελλοντικά και χρήση τεχνητής νοημοσύνης;

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις στο τερματικό, πέραν των €30 εκατ. σε γερανογέφυρες, νέου τύπου μηχανήματα, αλλά και σε θέματα υποδομής και τεχνολογίας. Η περαιτέρω αναβάθμιση του τερματικού με νέες τεχνολογίες, αυτοματισμούς και χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι σίγουρα στα άμεσα πλάνα μας.

Για το 2025-2026 ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τοποθέτηση καμερών OCR (Optical Character Recognition) στις γερανογέφυρες και σε άλλα σημεία, με δυνατότητα αναγνώρισης κάποιας ζημιάς, του αριθμού εμπορευματοκιβωτίου και πολλών άλλων ρυθμίσεων.

Ένας άλλος στόχος είναι η εφαρμογή της τεχνολογίας Twin Sim, η οποία παρέχει τη δυνατότητα διαδραστικής απεικόνισης της γιάρδας που στοιβάζονται τα ε/κ. Αυτό θα μειώσει ακόμα περισσότερο τους χρόνους εξυπηρέτησης αφού τα πλοία θα ελλιμενίζονται κοντά στα εμπορευματοκιβώτια που έχουν παραληφθεί προς φόρτωση.

Την ίδια περίοδο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η αυτόματη πύλη εισόδου στο λιμάνι μέσω X-Rays, ώστε με τη χρήση κωδικού τα φορτηγά να μπορούν να εισέρχονται για την παραλαβή ή παράδοση των φορτίων χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση εγγράφων. Παράλληλα, ετοιμάζουμε ένα πιο εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων-ψυγείων, παρέχοντας τη δυνατότητα στον παραλήπτη να γνωρίζει (μέσω GPS) σε ποιο σημείο βρίσκεται το κοντέινερ και να ελέγχει τη θερμοκρασία. Όλες οι πιο πάνω αναβαθμίσεις συμπεριλαμβάνουν την χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Το πλαφόν στο φορτίο και τα τέλη

Ένα θέμα που απασχόλησε πρόσφατααφορά στην καταβολή αποζημίωσης στη διαχειρίστρια εταιρεία του λιμανιού Λεμεσού λόγω του ότι το φορτίο που διακινήθηκε στο λιμάνι Λάρνακας ήταν μεγαλύτερο από αυτό που είχε καθοριστεί ως μέγιστο. Καθώς το θέμα ενδεχομένως να φτάσει μέχρι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ποια είναι η δική σας θέση;

Θα ήθελα πρώτιστα να ξεκαθαρίσω ότι το θέμα που προέκυψε δεν αφορά την Eurogate, αλλά την άλλη διαχειρίστρια εταιρεία στο λιμάνι Λεμεσού. H συμφωνία που έχει γίνει μεταξύ κράτους και DP World, η οποία έχει αναλάβει τον Τερματικό Σταθμό Γενικού Εμπορίου, προνοεί πως στην περίπτωση που ο όγκος εμπορικών εργασιών στο λιμάνι Λάρνακας ξεπεράσει το καθορισμένο πλαφόν των 900.000 τόνων, τότε η ανάδοχος εταιρεία στη Λεμεσό δικαιούται να λάβει αποζημιώσεις. Εμείς θεωρούμε ότι σωστά υπάρχει το πλαφόν ή άλλου είδους παρόμοιες δικλείδες, αφού αυτές εξυπηρετούν ως προστασία στους επενδυτές και διαχειριστές των τερματικών. Δεν είναι κάτι που πλήττει τον ανταγωνισμό, αλλά σχετίζεται με το πώς διασφαλίζουμε σε κάποιον που επένδυσε στη χώρα μας και στις εταιρείες διαχείρισης ότι η επένδυσή τους θα έχει όφελος.

Από αυτές τις επενδύσεις, τα λιμάνια έχουν εξελιχθεί σε τεράστιο βαθμό, με σημαντικά οφέλη για την κυπριακή οικονομία. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα και ενδεχομένως να έπρεπε να γίνει μια πιο σωστή προσέγγιση ως προς τις δικλείδες που περιλαμβάνουν οι όροι συμφωνίας, οι οποίες, επαναλαμβάνω, σωστά υπάρχουν.

Αλέξανδρος Δημητριάδης COO της Eurogate

Αρκετά συχνά γίνεται λόγος για τα τέλη και τις χρεώσεις. Θεωρείτε ότι τα τέλη στο λιμάνι είναι ικανά να προσελκύσουν περισσότερα πλοία και εμπορεύματα; Τι δείχνει η επισκεψιμότητα στο λιμάνι τα τελευταία χρόνια;

Τα τέλη, όπως επίσης και οι εκάστοτε αυξήσεις, είναι προκαθορισμένα με βάση τη συμφωνία διαχείρισης που έγινε με το κράτος το 2017. Στη συμφωνία περιλαμβάνονται η φόρμουλα και ο μηχανισμός Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (Indexation, που καθορίζουν τις αυξήσεις και τις ταρίφες των υπηρεσιών στα Τερματικά, συνεπώς ως διαχειρίστρια εταιρεία στο λιμάνι δεν έχουμε τον απόλυτο έλεγχο στον καθορισμό των τελών.

Λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, τις επενδύσεις που έγιναν, τον ανταγωνισμό σε σχέση με τις τιμές άλλων ευρωπαϊκών λιμανιών στην περιοχή, θεωρώ ότι είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Δεν θεωρούμε καθόλου ότι οι τιμές είναι απαγορευτικές. Η προσέλκυση περισσότερων πλοίων δεν έχει να κάνει μόνο με το ύψος των τελών, αλλά και με άλλους αστάθμητους παράγοντες, όπως η ασφάλεια, η πολιτική σταθερότητα, η γεωγραφική τοποθεσία, η ποιοτική και ταχεία εξυπηρέτηση, τομείς όπου θεωρώ ότι η Λεμεσός υπερτερεί από άλλα λιμάνια της περιοχής.

Η επισκεψιμότητα στο λιμάνι Λεμεσού έχει αυξητικούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, κάτι που αντανακλά και την αύξηση στη ζήτηση αγαθών. Ενδεικτικά, το 2022, 608 πλοία επισκέφθηκαν το λιμάνι Λεμεσού με περίπου 215.000 εμπορευματοκιβώτια, σε σχέση με 743 πλοία το 2023 με 215.000 εμπορευματοκιβώτια. Αναμένουμε ότι για το 2024 ο αριθμός των πλοίων θα ξεπεράσει τα 800 και των εμπορευματοκιβωτίων τις 250.000.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More