Thursday, September 19, 2024
Home » Λιανικό Εμπόριο: Αντέχουν τα φυσικά καταστήματα

Λιανικό Εμπόριο: Αντέχουν τα φυσικά καταστήματα

0 comments

Επιμένει παραδοσιακά μια μεγάλη μερίδα των καταναλωτών και προτιμά να κάνει τα ψώνια της στα φυσικά καταστήματα αντί των on line αγορών. Είναι κατανοητό ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας και εσχάτως της τεχνητής νοημοσύνης οδηγούν την εμπειρία του ψωνίσματος στις on line αγορές. Ωστόσο, προς το παρόν, ο συνδυασμός των δυο, φαίνεται ότι μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να εξυπηρετήσει το σύνολο των καταναλωτών.

Να «δουν», να «αγγίξουν»

Ένα από τα συμπεράσματα της τελευταίας έκδοσης της τακτικής παγκόσμιας έρευνας της ΕΥ, Future Consumer Index (FCI), στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 23.000 καταναλωτές σε 30 χώρες και την οποία παρουσίασε το Capital.gr, συγκλίνει στο ότι οι καταναλωτές παγκοσμίως επιστρέφουν ή επιμένουν στα φυσικά καταστήματα, αναζητώντας προσωποποιημένη εξυπηρέτηση.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το 32% παγκοσμίως εξακολουθεί να επιθυμεί την προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, που μπορούν για την ώρα να προσφέρουν μόνο οι αγορές στο φυσικό κατάστημα. Όσον αφορά στα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, επισημαίνεται ότι το 57% των καταναλωτών θέλουν να “δουν”, να “αγγίξουν” και να “αισθανθούν” τα προϊόντα πριν τα αγοράσουν, ενώ το 68% αναζητεί συμβουλές από ειδικούς για αγορές μεγάλης αξίας, ώστε να διασφαλίσουν ότι κάνουν καλά ενημερωμένες επιλογές.

Ανησυχίες καταναλωτών

Όσον αφορά τις ανησυχίες των καταναλωτών για τις on line αγορές, η έρευνα επισημαίνει ότι, ενώ το 68% των καταναλωτών δέχεται με ευχαρίστηση και εμπιστεύεται εξατομικευμένες από την AI (τεχνητή νοημοσύνη) ενημερώσεις για προσφορές και προωθητικές ενέργειες, εντούτοις το 49% δεν είναι ικανοποιημένο από τα “έξυπνα” chatbots, που δεν απαντούν με αποτελεσματικό τρόπο στα ερωτήματά τους.

Ένα επιπλέον 33% ανησυχεί ότι οι συστάσεις που παρέχονται από την AI δείχνουν προκατάληψη προς συγκεκριμένα προϊόντα ή μάρκες. Επίσης, το 26% των ερωτώμενων αναφέρει ότι το προβληματίζει η επιστροφή χρημάτων ή η αλλαγή ή αντικατάσταση προϊόντος, όταν πραγματοποιούν online αγορές.

Παράλληλα, το 30% αναφέρθηκε, επίσης, στην κακή εξυπηρέτηση/υποστήριξη πελατών και τη δυσκολία σύνδεσης με έναν επαγγελματία εξυπηρέτησης πελατών.

Τέλεια ισορροπία

Ως εκ τούτου, η έρευνα προτείνει στις επιχειρήσεις που έρχονται σε επαφή με τους καταναλωτές να συνδυάσουν τις προσωποποιημένες υπηρεσίες με την τεχνολογία. Η επιτυχία τόσο των brands όσο και τωνεταιρειών λιανικής, έγκειται στην επίτευξη της “τέλειας ισορροπίας” – στην προσέλκυση, δηλαδή, του πελάτη την κατάλληλη στιγμή, με ένα μήνυμα ή μία προσφορά που τον αφορά και που μπορεί να εμπιστευθεί.

«Μένουν στο σπίτι»

Ενώ οι καταναλωτές επιστρέφουν στα φυσικά καταστήματα για αγορές υψηλής αξίας, η έρευνα της ΕΥ αποκαλύπτει ότι το σπίτι εξακολουθεί να εξελίσσεται σε ένα κέντρο γύρω από το οποίο περιστρέφονται όλο και περισσότερες καταναλωτικές δραστηριότητες.

Μετά την πανδημία, όλο και περισσότεροι καταναλωτές απομακρύνονται από τις υπηρεσίες “άνεσης” (convenience services) και το digital streaming και δεν ενδιαφέρονται τόσο να ακολουθήσουν τις τελευταίες τάσεις, ξοδεύοντας λιγότερα στην παράδοση ειδών μαναβικής (38%), υπηρεσίες streaming (35%), μόδα (35%), καλλωπισμό ( 37%) και ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης (41%).

Αντίθετα, πολλοί στρέφονται σε έναν πιο “προσγειωμένο” τρόπο ζωής, με το 68% να επανεξετάζουν το πώς ξοδεύουν τον χρόνο τους. Για παράδειγμα, σχεδόν οι μισοί (47%) σκοπεύουν να μαγειρεύουν περισσότερο στο σπίτι, έναντι 39% πριν ένα χρόνο. Αυτή η προτίμηση για εμπειρίες στο σπίτι έναντι των υπηρεσιών “άνεσης”, αποτελεί την αντίδραση στις παρατεταμένες πληθωριστικές πιέσεις που συνεχίζουν να δυσχεραίνουν τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Η έρευνα δείχνει ότι 85% των καταναλωτών ανησυχεί για τα οικονομικά του, ενώ 72% θα αναζητήσει τη μεγαλύτερη δυνατή αξία από τις αγορές του (value for money) στο μέλλον, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την οικονομική προσιτότητα των ειδών μαναβικής και άλλων βασικών ειδών.

Προτίμηση στο private label

Η κρίση κόστους ζωής και οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αντίκτυπο στην προτίμηση των καταναλωτών για προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (private label), έναντι επώνυμων προϊόντων. Ενώ κατά την έναρξη της σειράς ερευνών FCI, το 2020, λιγότεροι από ένας στους τρεις καταναλωτές ανέφεραν ότι επέλεγαν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έναντι των επώνυμων προϊόντων, ως απάντηση στο αυξανόμενο κόστος, η παρούσα έκδοση έρευνας υπογραμμίζει ότι αυτή η τάση αποτελεί πλέον μία μόνιμη συνήθεια. Το 66% των ερωτώμενων θεωρεί ότι η φθηνότερη αυτή εναλλακτική ικανοποιεί τις ανάγκες του εξίσου καλά με τα επώνυμα προϊόντα, ενώ 38% δηλώνει ότι δεν σχεδιάζει να επιστρέψει σε επώνυμα προϊόντα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την έρευνα, η τάση αυτή δεν περιορίζεται στις ομάδες χαμηλότερου εισοδήματος. Οι καταναλωτές με υψηλότερο εισόδημα σχεδιάζουν, και αυτοί, να αγοράζουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στο μέλλον και το εξετάζουν σε κάθε κατηγορία, συμπεριλαμβανομένων των φρέσκων τροφίμων (60%), των ειδών φροντίδας σπιτιού (56%), των συσκευασμένων τροφίμων (52%), των ρούχων, παπουτσιών και αξεσουάρ (49%), των ειδών προσωπικής φροντίδας (49%), και των ειδών καλλωπισμού και των καλλυντικών (39%).

Οι on line αγορές στην Κύπρο

Ποια είναι όμως η κατάσταση στην Κύπρο όσον αφορά την εμπειρία του ψωνίσματος; Ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ), Μάριος Αντωνίου, μιλώντας στον «Φ» σημειώνει σε σχέση με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κύπρο ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας και μετά, όταν ο κόσμος βρήκε το on line shopping ως διέξοδο στις συναλλαγές του.

Οι on line αγορές αποτελούν μονόδρομο, σημειώνει ο κ. Αντωνίου και θα πρέπει οι επιχειρήσεις να επενδύσουν χρόνο και χρήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Την ίδια ώρα, όμως, υπογραμμίζει ότι το φυσικό κατάστημα, ιδιαίτερα στην Κύπρο, θα παραμείνει για αρκετά χρόνια ακόμα, δεδομένου ότι για τον Κύπριο τα ψώνια αποτελούν και μια μορφή συνάθροισης και κοινωνικοποίησης.

Προσθέτει επί τούτου ότι οι Κύπριοι καταναλωτές έχουν τον δικό τους κρεοπώλη, τον δικό τους προμηθευτή ψαριών, γενικά θέλουν να ξέρουν με ποιον συναλλάσσονται όσον αφορά στην αγορά τροφίμων. Θέλουν να δουν ιδίοις όμμασι τα φρούτα και τα λαχανικά που αγοράζουν, να τα διαλέξουν ένα προς ένα, για να είναι σίγουροι για την ποιότητα τους.

Όσον αφορά στο μερίδιο αγοράς του on line, ο κ. Αντωνίου σημειώνει ότι οι αριθμοί παραμένουν ακόμα μονοψήφιοι. Δηλαδή, στον συνολικό τζίρο του λιανεμπορίου, οι συναλλαγές στο ηλεκτρονικό εμπόριο συγκεντρώνουν ένα ποσοστό της τάξης του 6-7%. Μάλιστα, αυτό το ποσοστό είναι ακόμη χαμηλότερο στα τρόφιμα.

Από την άλλη, τα πιο δημοφιλή προϊόντα για αγορά από το διαδίκτυο είναι τα ηλεκτρονικά και τα είδη ένδυσης-υπόδησης. Πρόκειται για προϊόντα τα οποία παρουσιάζονται στο διαδίκτυο με όλες τις σχετικές πληροφορίες και επομένως όταν κάνεις τη σχετική έρευνα και βρεις αυτό που θέλεις και σου ταιριάζει, ουσιαστικά δεν χρειάζεται να δεις το προϊόν ζωντανά.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More