Thursday, September 19, 2024
Home » Λανθασμένη η προσέγγιση στη διευθέτηση του 12%

Λανθασμένη η προσέγγιση στη διευθέτηση του 12%

0 comments

Ο Υπουργός Εργασίας, σε νέα συνάντησή του με τους κοινωνικούς εταίρους, κατέθεσε νέα πρόταση για διευθέτηση της μειωμένης κατά 12% σύνταξης σε όσους επέλεξαν ή θα επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους.

Με τη αναθεωρημένη του πρόταση, ο υπουργός βελτιώνει κάπως την προηγούμενη του πρόταση, όμως παραμένει στην ίδια λανθασμένη προσέγγιση.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα ωφεληθούν 11.049 συνταξιούχοι που κατέβαλαν 40,4 ασφαλιστικές μονάδες στο βασικό μέρος της θεσμοθετημένης σύνταξης, που αποτελούν το 28,9% των 38.121 συνταξιούχων – δύο χιλιάδες περισσότεροι από την προηγούμενη πρόταση του.

Δυστυχώς, και η νέα πρόταση του υπουργού βασίζεται σε λανθασμένη προσέγγιση, γιατί μπορεί να ωφελεί, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, το 28,1% των συνταξιούχων, αδικεί όμως κατάφορα το υπόλοιπο 71,9%, που είναι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Επιπρόσθετα, αυτοί που συμπληρώνουν 40,4 ασφαλιστικές μονάδες στο βασικό μέρος είναι οι συνταξιούχοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι αυτοεργοδοτούμενοι, οι ιδιοκτήτες οικογενειακών επιχειρήσεων και οι γεωργοί. Αυτές οι τρεις κατηγορίες είχαν διπλό όφελος γιατί έπαιρναν σύνταξη, γλίτωναν τις εισφορές στο Ταμείο και ταυτόχρονα συνέχιζαν να εργάζονται.

Είναι αυτές τις πιο πάνω κατηγορίες που ωφελεί η πρόταση του Υπουργού Εργασίας και πολύ σωστά οι δύο μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις -ΣΕΚ και ΠΕΟ- την απέρριψαν.

Πιστεύω ότι είναι λάθος να δίδουμε κίνητρα για πρόωρη αφυπηρέτηση όταν αντιμετωπίζουμε έλλειψη εργατικού δυναμικού αλλά και γήρανση του πληθυσμού. Κανονικά θα έπρεπε να έχουμε κίνητρα για παραμονή στην εργασία και μετά το 65ο, όπως πράττουν οι σκανδιναβικές χώρες, γνωστές για τις κοινωνικές τους ευαισθησίες, που για κάθε χρόνο παραμονής στην εργασία πέραν του νόμιμου έτους αφυπηρέτησης, που σε ορισμένες χώρες είναι το 67ο έτος, δίδουν αύξηση 5%.

Έχω την ισχυρή άποψη ότι η λύση του 12% είναι η σταδιακή μείωση του, π.χ., για κάθε τρία χρόνια να μειώνεται κατά 3% ή 4%, που σημαίνει κατάργηση της μείωσης σε 12 ή 9 χρόνια.

Με αυτή την πρόταση ωφελούνται και οι 38.121 συνταξιούχοι και διατηρείται και το αντικίνητρο για πρόωρη συνταξιοδότηση, κάτι που ωφελεί τόσο το Ταμείο όσο και την κοινωνία στο σύνολο της.

* Πρώην Γενικός Γραμματέας ΣΕΚ

Υ.Γ. Ο εκάστοτε Υπουργός Εργασίας είναι ο θεματοφύλακας του κοινωνικού διαλόγου. Πιστεύω ότι ήταν άστοχη η δημόσια επίκριση των δύο κυριότερων συνδικαλιστικών οργανώσεων του τόπου μας, της ΣΕΚ και ΠΕΟ από τον Υπουργό το περασμένο Σάββατο.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More