Friday, November 22, 2024
Home » Λίφτινγκ στον τρόπο λειτουργίας της Κεντρικής

Λίφτινγκ στον τρόπο λειτουργίας της Κεντρικής

0 comments

Τρεις πυλώνες περιλαμβάνει η στρατηγική 2025-2026 της Κεντρικής Τράπεζας, στους οποίους περιλαμβάνονται θεματικές ενότητες που αποτελούνται από συγκεκριμένες δράσεις και στοχεύουν «στη συνεχή εξέλιξη, με στόχο την κάλυψη των αδυναμιών της ΚΤΚ, στη διασφάλιση επαρκούς ανταπόκρισης της ΚΤΚ στις αρμοδιότητές της και τέλος στον εκσυγχρονισμό της με τη μετατροπή της σε μια σύγχρονη και ευέλικτη Κεντρική Τράπεζα, με καλύτερα αντανακλαστικά και με μακροπρόθεσμη προσέγγιση για να μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές και τις μελλοντικές προκλήσεις».

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Πατσαλίδης, στην εισαγωγική του ομιλία στο συνέδριο «Credit Risk Management Conference – ESG Impact on Credit Risk: Navigating Through Challenges», ανέφερε ότι «το ραγδαία μεταβαλλόμενο οικονομικό, κοινωνικό, τεχνολογικό και γεωπολιτικό περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή έχουν ωθήσει την ΕΚΤ στη διαμόρφωση νέων πολιτικών και στην ανάληψη πρωτοβουλιών, έτσι ώστε να ανταποκριθεί με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στις νέες προκλήσεις. Προφανώς, η ΚΤΚ θα πρέπει να ενεργήσει αντίστοιχα. Η τράπεζά μας θα πρέπει να μετασχηματιστεί με γοργούς ρυθμούς, έτσι ώστε με τη σειρά της να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών προς όφελος της κυπριακής οικονομίας και της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Συνολικά76 δράσεις συγκροτούν τη στρατηγική και για κάθε μια δράση έχει καθοριστεί υπεύθυνος έργου καθώς και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Η υλοποίηση κάποιων δράσεων έχει ήδη ξεκινήσει και μέχρι το τέλος του 2024 προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν 33 δράσεις. Σύμφωνα με το σχέδιο στρατηγικής, το πρώτο εξάμηνο του 2025 αναμένεται να ολοκληρωθούν 20 δράσεις, και άλλες 3 μέχρι το τέλος του 2025. Οι υπόλοιπες 20 δράσεις αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2025 και απαιτούν μεγαλύτερη περίοδο υλοποίησης.

Οι βασικοί στόχοι

Σύμφωνα με την στρατηγική που ανακοινώθηκε χθες, οι θεματικές ενότητες και οι κυριότεροι επιδιωκόμενοι στόχοι της Κεντρικής είναι:

Βελτίωση > Fix the Bank: Αναδιοργάνωση στη βάση ενός σύγχρονου οργανογράμματος που να παρέχει τη δυνατότητα ολοκληρωμένης, γρήγορης και αποτελεσματικής ανταπόκρισης στην αποστολή της Κεντρικής Τράπεζας. Ενδυνάμωση διαχείρισης κινδύνων και κανονιστικής συμμόρφωσης, ενδυνάμωση εσωτερικού ελέγχου, επικαιροποίηση και ενίσχυση του σχεδίου επιχειρησιακής συνέχειας και του σχεδίου ανάκαμψης. Επίσης χαρτογράφηση πεδίου ανθρωπίνου δυναμικού με στόχο τον εντοπισμό των αδυναμιών και αποκλίσεων έναντι σύγχρονων και βέλτιστων πρακτικών και καθορισμό κατάλληλης στρατηγικής για αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Χαρτογράφηση πεδίου στον τομέα της πληροφορικής με στόχο τον εντοπισμό των αδυναμιών και καθορισμό στρατηγικής, καταρτισμός επικοινωνιακής στρατηγικής, ανακαίνιση, ενίσχυση και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Λειτουργία > Run the Bank: Εκπόνηση εποπτικής στρατηγικής για κάθε τομέα αρμοδιότητας με στόχο η πορεία να είναι στοχευμένη, μεθοδική, με συνέπεια και με μακροπρόθεσμη προσέγγιση, στελέχωση, κλιματική αλλαγή, πράσινη μετάβαση και περιβαλλοντική παιδεία. Δημιουργία μονάδας προμηθειών και αποτελεσματική ανταπόκριση στις υποχρεώσεις της Κεντρικής στα πλαίσια της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αλλαγή > Change the Bank: Εκσυγχρονισμός του μοντέλου διακυβέρνησης, υλοποίηση στρατηγικής στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού με στόχο την ενθάρρυνση και προώθηση της αριστείας, υλοποίηση στρατηγικής στον τομέα πληροφορικής προκειμένου να καταστεί η ΚΤΚ πιο αποτελεσματική, ευέλικτη και καινοτόμος. Αύξηση της συνεισφοράς και επιρροής της ΚΤΚ στους τομείς αρμοδιοτήτων της, κοινωνική, περιβαλλοντική ευθύνη και προσφορά προς τον πολίτη.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More