Tuesday, September 17, 2024
Home » Λήγει η περίοδος χάριτος για influencers

Λήγει η περίοδος χάριτος για influencers

0 comments

Η περίοδος χάριτος τέλειωσε για τους influencers, γνωστούς ως «επηρεαστές γνώμης», οι οποίοι είναι δημιουργοί περιεχομένου που συχνά διαφημίζουν (επί πληρωμή) ή πωλούν προϊόντα σε τακτική βάση μέσω των διαφόρων ηλεκτρονικών πλατφόρμων.

Με τη ραγδαία ανάπτυξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία πλέον αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, το «influencer marketing» έχει αναδειχθεί ως μια σύγχρονη μορφή ψηφιακού μάρκετινγκ.

Μέσω του influencer marketing, οι influencers έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίζουν το καταναλωτικό κοινό στις διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως Facebook, Instagram, TikTok, YouTube, κτλ και να επηρεάζουν τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών, προωθώντας προϊόντα/υπηρεσίες των εταιρειών με τις οποίες συνεργάζονται.

Λόγω των διαφημίσεων και των πωλήσεων στις οποίες προβαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας θεωρούνται ως έμποροι, καθώς ουσιαστικά ασκούν εμπορικές δραστηριότητες.

Στην Κύπρο, μετά τους ελέγχους που ξεκίνησαν να διενεργούν λειτουργοί από το Τμήμα Φορολογίας, για να διαπιστώσουν εάν οι influencers δηλώνουν όλα τα εισοδήματα τους στον Φόρο, σειρά θα πάρει σύντομα και η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, για να ελέγξει κατά πόσο συμμορφώνονται με τον νόμο.

Συγκεκριμένα, τις επόμενες εβδομάδες, αφού ολοκληρωθούν οι διάφορες δράσεις που εφαρμόζει η αρμόδια υπηρεσία και δοθεί χρόνος οι influencers να φροντίσουν το περιεχόμενο των αναρτήσεων τους να συνάδει με το νόμο, θα ακολουθήσουν έλεγχοι σε αναρτήσεις αυτών των επαγγελματτιών στο Instagram, το You Tube, το Facebook και το TikTok, μέσω των οποίων αποκομίζουν έσοδα από επιχειρήσεις για τις οποίες διαφημίζουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Οι έλεγχοι της Υπηρεσίας Καταναλωτή θα επικεντρωθούν στις αναρτήσεις των influencers, με στόχο να εντοπίσουν εάν με αυτές παραπλανούν τους καταναλωτές με ψευδείς ή αναληθείς πληροφορίες σχετικά με τα προωθούμενα προϊόντα ή υπηρεσίες. Επίσης, η υπηρεσία, βασιζόμενη στο ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, θα εξετάσει εάν η προώθηση των προϊόντων ή των υπηρεσιών μιας επωνυμίας σε μια ανάρτηση που αποφέρει έσοδα σε influencers ή άλλα είδη οφέλους, γνωστοποιείται ως διαφημιστική δραστηριότητα.

Οι υποχρεώσεις των ελεγχομένων

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας Κωνσταντίνο Καραγιώργη, όπως όλες οι επιχειρήσεις που αλληλοεπιδρούν με τους καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι έμποροι πρέπει να συμμορφώνονται με το καταναλωτικό δίκαιο, το οποίο γίνεται ολοένα και πιο αυστηρό, με στόχο τη βέλτιστη προστασία του καταναλωτή.

Μιλώντας στον «Φ», σημείωσε πως η πληροφόρηση, η οποία δίνεται στον καταναλωτή βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών, δεν πρέπει να είναι αναληθής ή/και να παραλείπει ουσιώδεις πληροφορίες που χρειάζεται ο καταναλωτής.

«Οι influencers έχουν νομική υποχρέωση να γνωστοποιούν αν το περιεχόμενο που αναρτούν στα κοινωνικά δίκτυα έχει εμπορικό χαρακτήρα. Επομένως, η προώθηση προϊόντων/υπηρεσιών μιας επωνυμίας σε μια ανάρτηση που αποφέρει είτε χρηματικά έσοδα είτε άλλου είδους ωφελήματα (προϊόντα, υπηρεσίες, κουπόνια, δωρεάν συνδρομές) για τους influencers, πρέπει να γνωστοποιείται ως διαφημιστική δραστηριότητα και να παρουσιάζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ξεκάθαρη και εμφανής για τον καταναλωτή» πρόσθεσε.

Υπέδειξε, παράλληλα, πως σε γενικές γραμμές η κατάσταση σε σχέση με την προστασία των καταναλωτών όσον αφορά το influencer marketing στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη ρύθμιση, καθώς δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διαφάνεια για την προστασία των καταναλωτών από παραπλανητικές πρακτικές. Κάτι, σύμφωνα με τον κ. Καραγιώργη, το οποίο έθεσε ως στόχο και ως προτεραιότητά της η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή.

Εκστρατεία ενημέρωσης

Να σημειωθεί πως η Υπηρεσία, σε συνεργασία με τον Φορέα Ελέγχου Διαφήμισης, έχουν θέσει ως κοινό στόχο την επαρκή ενημέρωση τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων, για την εμπορική επιδίωξη των αναρτήσεων από influencers σε κοινωνικά δίκτυα.

Από κοινού έχουν υλοποιήσει σημαντικές δράσεις προς επίτευξη του στόχου. Συγκεκριμένα, έχει αναρτηθεί σχετικό υλικό προς τους influencers στην ιστοσελίδα και στα κοινωνικά δίκτυα που διαθέτει η Υπηρεσία Καταναλωτή, με επεξηγηματικές οδηγίες προς τους influencers αναφορικά με την ετοιμασία του περιεχομένου που αναρτούν στις διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Μεταξύ, άλλων, υπάρχουν οδηγίες για βέλτιστες πρακτικές για την αποκάλυψη του εμπορικού χαρακτήρα μιας διαφήμισης, έτσι ώστε το περιεχόμενο της ανάρτησης να είναι ξεκάθαρο και εμφανές, καθώς και ενημέρωση για διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει η γνωστοποίηση του εμπορικού μηνύματος.

Μια άλλη δράση, η οποία έχει υλοποιηθεί, είναι η αποστολή επιστολών απευθείας προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες συνεργάζονται και διαφημίζουν προϊόντα ή υπηρεσίες μέσω των influencers

Εκπαίδευση για αναρτήσεις

Όπως εξήγησε οδιευθυντής της Υπηρεσίας Καταναλωτή, με γνώμονα ότι αρκετές χώρες της ΕΕ επενδύουν στην εκπαίδευση των καταναλωτών στοχεύοντας στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το τι συνιστά εμπορική προώθηση, η υπηρεσία, σε συνεργασία με τον Φορέα, θα πραγματοποιήσουν ευρεία ενημερωτική εκστρατεία, που θα απευθύνεται στους καταναλωτές.

«Στόχος της εκστρατείας είναι οι καταναλωτές να μπορούν να αναγνωρίζουν κατά πόσο οι αναρτήσεις των influencers, τους οποίους ακολουθούν στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα, έχουν εμπορικό χαρακτήρα και θα είναι σε θέση να αναζητούν σημάνσεις, όπως το #ad, #Paidpartnership, «συνεργασία επί πληρωμή με ΧΧ», «περιλαμβάνει πληρωμένη προώθηση» και να είναι πιο συνειδητοποιημένοι για το περιεχόμενο που «καταναλώνουν», εξήγησε. Όταν ολοκληρωθούν οι συγκεκριμένες δράσεις, η Υπηρεσία Καταναλωτή θα ενισχύσει και θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους.

Μπροστά από μια οθόνη οι φοροθέτες

Την ίδια ώρα, η Μονάδα Διαχείρισης Κινδύνου, του Τμήματος Φορολογίας, συνεχίζει τους καθημερινούς ελέγχους, καθώς συνεχώς φτάνουν κοντά της πληροφορίες για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Λειτουργοί της ειδικής μονάδας παρακολουθούν τους λογαριασμούς που έχουν οι influencers, εξετάζοντας κατά πόσο υπάρχουν ενέργειες οι οποίες οδηγούν σε φοροδιαφυγή.

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις κλήθηκαν οι ελεγχόμενοι να παραθέσουν τα εισοδήματα που λαμβάνουν μέσω της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Αρμόδια πηγή ανέφερε στον «Φ» πως υπήρξαν περιπτώσεις influencers όπου άλλα εισοδήματα δήλωναν στις φορολογικές τους δηλώσεις και άλλα τελικά κατέληγαν στις τσέπες τους. Επιπρόσθετα, υπήρξε και αριθμός ελεγχόμενων που δεν είχαν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις, με το αιτιολογικό ότι τα εισοδήματα τους ήταν κάτω του αφορολόγητου ποσού, δηλαδή κάτω των €19.500 τον χρόνο, ωστόσο τα πραγματικά έσοδα που είχαν ξεπερνούσαν κατά πολύ το συγκεκριμένο ποσό.

Όπως μας λέχθηκε, σε τέτοιες τις περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ανάλογες φορολογίες.

Διαβάστε το Influencer Marketing

Σημαντικό εργαλείο προς τους influencers αποτελεί και ο οδηγός για το Influencer Marketing, ο οποίος έχει δημιουργηθεί από τον Φορέα Ελέγχου Διαφήμισης, με την υποστήριξη της Υπηρεσίας και στηρίζεται σε διεθνείς προδιαγραφές. Στον οδηγό καταγράφονται τρόποι για τη γνωστοποίηση των αναρτήσεων των influencers, ενώ στη σχετική ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορούν να βρουν χρήσιμο υλικό αναφορικά με τις νομικές τους υποχρεώσεις.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More