Monday, September 9, 2024
Home » Λάρνακα: Επτά σημαντικά έργα που θα ξεπεράσουν τα €22 εκατ. μέσα στην επόμενη διετία

Λάρνακα: Επτά σημαντικά έργα που θα ξεπεράσουν τα €22 εκατ. μέσα στην επόμενη διετία

0 comments

Επτά σημαντικά έργα που θα ξεπεράσουν τα €22 εκατ. θα ολοκληρωθούν την επόμενη διετία στη Λάρνακα. Ανάμεσά τους είναι τα έργα που θ’ αλλάξουν πλήρως την εικόνα του κέντρου της πόλης και τρία σημαντικά πάρκα.

Τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των εργασιών ανέφερε σε πρόγευμα εργασίας με δημοσιογράφους, ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας. Σ’ ότι αφορά στα δύο κομβικής σημασίας έργα μεταμόρφωσης της καρδιάς της πόλης οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον προσεχή Σεπτέμβριο και να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο του 2026. Αυτές αφορούν στην ανακατασκευή όλων των οδών του εμπορικού κέντρου που δεν έχουν πλακοστρωθεί (Ανάπλαση Οδών και Διευκόλυνση ΑμεΑ-Φάση Β’), που θα κοστίσει €5.1 εκατ. και στην ανάπλαση των πλατειών Αλκής και Ακρόπολης, που θα έχει κόστος €3.5 εκατ.

Τα υπόλοιπα πέντε έργα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και τα δύο από αυτά, όπως σημείωσε ο κ. Βύρας, θα ολοκληρωθούν φέτος. Το πρώτο είναι το Πάρκο Σαλίνα κόστους €2.4 εκατ., το οποίο αναμένεται να παραδοθεί τον προσεχή Οκτώβριο. Τον Νοέμβριο, εξάλλου, θα ολοκληρωθούν και οι εργασίες αναπαλαίωσης της πρώην οικίας του αστυνομικού διευθυντή Λάρνακας, που βρίσκεται εντός του Σαλίνα και άγγιξε το €1 εκατ.

Τρία έργα θα παραδοθούν σε διάφορες ημερομηνίες το 2025. Πρόκειται για το Παττίχειο Πάρκο κόστους €5.3 εκατ., το Πάρκο αναψυχής στο Τσιακκιλερό που εκτιμήθηκε στα €1.8 και το Μέλαθρο Ευγηρίας που θα κοστίσει €3.5 εκατ.

Ο Δήμος Λάρνακας τηρεί στάση αναμονής για δύο άλλα μεγαλεπήβολα έργα που ξεπερνούν τα €14 εκατ. και έχουν σχέση με την μετατροπή του παλαιού νοσοκομείου σε Δημοτικό Μέγαρο και την ανάπλαση της πολύπαθης συνοικίας του Άη Γιάννη.

Για το πρώτο, όπως έχει ήδη γράψει ο «Φ», επαναπροκηρύχθηκε διαγωνισμός μετά την αποτυχία του πρώτου, με την έναρξη των εργασιών να εκτιμάται το 2025. Για το δεύτερο ο δήμαρχος Λάρνακας σημείωσε πως στόχος του Δήμου είναι να προκηρυχθούν προσφορές τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

Με €18 εκατ. αλλάζει και η κινητικότητα στην πόλη

Μέχρι τα μέσα του 2026 η Λάρνακα φιλοδοξεί να έχει ένα από τα πιο βιώσιμα έργα αστικής κινητικότητας, που θα περιλαμβάνει ανακατασκευή όλων των λεωφόρων και σημαντικών δρόμων με τρόπο ώστε να προωθούνται οι δημόσιες μεταφορές και η χρήση ποδηλάτων.

Το Τμήμα Δημοσίων Έργων έχει προκηρύξει Διαγωνισμό για τα «Έργα Προτεραιότητας Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), με το εκτιμώμενο κόστος να ξεπερνά τα €18 εκατ. και να καλύπτεται από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου και το κράτος. Η έναρξη των εργασιών, που θα διαρκέσουν 18 μήνες, αναμένεται τον Ιανουάριο του 2025, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Λάρνακας υποδεικνύοντας πως στόχος είναι η βελτίωση των καθημερινών συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων και η βιώσιμη αστική ανάπτυξη.

Οι κύριοι οδικοί άξονες της πόλης αναμένεται να αναδιαμορφωθούν με σκοπό την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, τη βελτίωσης της προσβασιμότητας και τη μεγιστοποίηση της κινητικότητας. Συγκεκριμένα θ’ αναβαθμιστούν 15 βασικές λεωφόροι, καθώς και οδοί της πόλης και θα ενισχυθεί σημαντικά το πράσινο σε αυτές. Μέσω του ΣΒΑΚ θα δημιουργηθούν 11 χιλιόμετρα λεωφορειολωρίδων και 56 υποδομές για στάσεις λεωφορείων, καθώς και 25 χιλιόμετρα ποδηλατολωρίδων και ποδηλατικών υποδομών. Επιπρόσθετα, θα δημιουργηθούν παρόδιοι χώροι στάθμευσης, θα γίνει κατασκευή και ανακατασκευή πεζόδρομων περίπου 15 χιλιομέτρων και θα κατασκευαστούν 185 διαβάσεις φωτοελεγχόμενων διαβάσεων για πεζούς και ποδηλάτες και 174 ράμπες ΑμεΑ. Ο σχεδιασμός προβλέπει, ταυτόχρονα, την αναβάθμιση υφιστάμενων φώτων τροχαίας, καθώς και υποδομές συνδέσεων δικτυών οδικού φωτισμού, όμβριων υδάτων, ύδρευσης και άρδευσης. Επίσης, προνοείται μείωση του ορίου ταχύτητας, πύκνωση των διαβάσεων πεζών και ποδηλατιστών, νέα σήμανση και διαμορφώσεις συμβολών για παροχή ασφάλειας σε πεζούς και ποδηλάτες.

Η μελέτη που έχει εκπονηθεί ολοκληρωθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 και σύμφωνα με τον Δήμο Λάρνακας έχει σχεδιαστεί από εμπειρογνώμονες «με γνώμονα ευρωπαϊκά γεωμετρικά πρότυπα». Συντονιστής του έργου είναι το Τμήμα Δημοσίων Έργων, ενώ έχει γίνει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία είναι υπεύθυνη για την προκήρυξη και ανάθεση των μελετών.

Παράλληλα, εν των μεταξύ, θα τρέχει και ένα δεύτερο έργο, για το οποίο επίσης προκηρύχθηκαν προσφορές, που αφορά στην κατασκευή δυο χώρων Park and Ride στην περιοχή του Pascal στην Αραδίππου και του κυκλικού κόμβου Καλού Χωρίου.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More