«Ο Κασσελάκης «έπαθε… Τσίπρα» και έταξε τα πάντα στους πάντες», σημείωσε ο Κωστής Χατζηδάκης σε ανάρτησή του στο Facebook σχολιάζοντας τις προτάσεις που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια και τη μείωση της φορολογίας. «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι μένει πιστός στις παραδόσεις αυτού του κόμματος. Ανεύθυνες υποσχέσεις και ακατάσχετη παροχολογία!», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, προσθέτοντας ότι «ως ένας νέος «πολιτικός Χουντίνι» έταξε λεφτά από μειώσεις φόρων χωρίς καμιά κοστολόγηση! Και χωρίς επίγνωση φυσικά των συνεπειών για τον προϋπολογισμό και την οικονομία». «Αφήνουμε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τους υποστηρικτές του στην πολιτική τους περιδίνηση. Εμείς συνεχίζουμε στην ίδια πορεία που συνδυάζει την υπεύθυνη οικονομική πολιτική με την κοινωνική δικαιοσύνη», κατέληξε ο υπουργός.
Από 40 έως 50 ευρώ
η αύξηση στον κατώτατο
Αύξηση από 40 έως 50 ευρώ περιλαμβάνει το κυβερνητικό σενάριο για τον νέο κατώτατο μισθό που θα ισχύσει από 1η Απριλίου και θα διαμορφωθεί – σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα – στα 820 έως 830 ευρώ, από 780 που είναι σήμερα. Μέχρι τις 22 Μαρτίου θα έχει γίνει η εισήγηση του υπουργείου Εργασίας στο Υπουργικό Συμβούλιο και από 1ης Απριλίου θα ισχύει ο νέος αυξημένος μισθός.
Οπως είπε σε δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο ο υφυπουργός Εργασίας Β. Σπανάκης, από την 1η Απριλίου 2024 θα εφαρμοστεί ο νέος κατώτατος μισθός. «Το πόσο θα το δούμε με ακρίβεια τότε, γιατί αυτό που θα αποφασιστεί θα είναι τεκμηριωμένο. Πάντως, θα έχει μπροστά τον αριθμό 8…» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εργασίας.
Νέα πλατφόρμα και παράταση για POS
Εκατό χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές μηχανές τους με τα POS. Αυτό σημαίνει ότι ολοκληρώθηκε το 40% του έργου, καθώς υπολογίζεται ότι υποχρέωση διασύνδεσης έχουν 300.000 επιχειρήσεις, αλλά εξ αυτών οι 50.000 είναι εποχικές, οι οποίες έχουν προθεσμία διασύνδεσης έως την πρώτη ημέρα επανέναρξης λειτουργίας τους. Οι υπόλοιπες 150.000 επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν «παντρέψει» τις ταμειακές με τα POS μέχρι το τέλος Απριλίου. Μάλιστα την ερχόμενη Παρασκευή, η ΑΑΔΕ θα ενεργοποιήσει μια νέα πλατφόρμα, η οποία θα δίνει διαβατήρια παράτασης της προθεσμίας διασύνδεσης ταμειακών μηχανών και POS έως το τέλος του επόμενου μήνα.
Πρόκειται για την πλατφόρμα στην οποία οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν κατάφεραν να κλείσουν ραντεβού με τεχνικό εντός Μαρτίου θα κληθούν να δηλώσουν πως έχουν κλεισμένο ραντεβού εντός Απριλίου απενεργοποιώντας έτσι τον κίνδυνο προστίμων 10.000-20.000 ευρώ. Επίσης η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι παρατείνεται έως τις 19 Μαρτίου 2024 η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στον 4ο κύκλο χρηματοδότησης για την αγορά και διασύνδεση POS.
Λουκέτο 2 χρόνια
σε πρατήριο καυσίμων
Στην πρώτη σφράγιση πρατηρίου καυσίμων, για δύο έτη, προχώρησαν τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ.
Ο επιτόπιος έλεγχος ανακάλυψε ότι το σταθμευμένο στο πρατήριο βυτιοφόρο όχημα έχει συνδέσει τη μάνικα παροχής καυσίμων στο δίκτυο παραλαβής του πρατηρίου. Οι ελεγκτές υπέδειξαν στον οδηγό του βυτιοφόρου να ξεκινήσει την πλήρωση του δικτύου με το μεταφερόμενο άγνωστο προϊόν, ώστε να διαπιστωθεί εάν καταγράφεται η εισροή στο σύστημα εισροών – εκροών και να εξακριβωθεί αν πρόκειται για πλήρωση νόμιμης δεξαμενής.
Μετά την εκροή 500 λίτρων από το βυτιοφόρο όχημα προς τη δεξαμενή, ουδεμία ένδειξη καταγραφής εισροής εμφανίστηκε στο σύστημα εισροών – εκροών. Κατόπιν αυτού, εκδόθηκε απόφαση σφράγισης του πρατηρίου για δύο έτη.
Τα περισσότερα περιστατικά βίας
Σε εμπόριο, ξενοδοχεία και εστίαση τα περισσότερα καταγγελλόμενα περιστατικά βίας και παρενόχλησης στην εργασία. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση πεπραγμένων του αρμόδιου τμήματος της Επιθεώρησης Εργασίας, τα περισσότερα καταγγελλόμενα περιστατικά βίας και παρενόχλησης προέρχονται από το λιανικό και χονδρικό εμπόριο (21%), τα ξενοδοχεία (12%) και την εστίαση (7%), καθώς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε κλάδου επενεργούν και επιδρούν στις πάσης φύσεως εκδηλούμενες κακοποιητικές συμπεριφορές.
Για άλλη μία χρονιά (2023) η μεγάλη πλειοψηφία (95%) των καταγγελιών αφορά περιστατικά βίας (λεκτικής, σωματικής, ψυχολογικής) και μόλις το 5% σεξουαλική παρενόχληση.
Οσον αφορά το φύλο των θιγομένων εργαζομένων, επί του συνόλου των καταγγελιών για το 2023 180 ήταν γυναίκες (60%) και 120 άντρες (40%), κάτι που επιβεβαιώνει ότι η θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας παραμένει πιο ευάλωτη και πιο αδύναμη από αυτή των ανδρών.