Friday, November 22, 2024
Home » Κώδωνας κινδύνου για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας

Κώδωνας κινδύνου για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας

0 comments

Η κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής μοιάζει ικανή να προκαλέσει ένα ντόμινο σαρωτικών εξελίξεων στη γεωπολιτική σκηνή, θέτοντας σε περιδίνηση – μεταξύ άλλων – την παγκόσμια οικονομία και την ελεύθερη κίνηση του εμπορίου.

Στη σκιά της επίθεσης του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα drones, και της απάντησης του Τελ Αβίβ την Παρασκευή, η παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, ζητώντας να παρθούν άμεσα μέτρα.

Η πρόσφατη ανάφλεξη έρχεται ως συνέχεια στις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας, με περισσότερες από 80 επιθέσεις να έχουν αναφερθεί από τον Νοέμβριο του 2023. Ηδη ένα πλοίο μεταφοράς οχημάτων (Car Carrier) έχει καταληφθεί, ενώ έχει βυθιστεί το bulk carrier «Rubymar» με σημαία Μπελίζ.

Από τον περασμένο Νοέμβριο οι Χούθι βάζουν στο στόχαστρο πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Αντεν. Αρχικά έλεγαν ότι στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ αλλά στη συνέχεια διεύρυναν τους στόχους τους, συμπεριλαμβάνοντας πλοία που συνδέονται με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, σε αντίποινα για τα πλήγματα εναντίον των θέσεών τους στην Υεμένη από δυνάμεις των χωρών αυτών. Λόγω των επιθέσεων, αυξήθηκαν τα ασφάλιστρα των πλοίων που διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα και πολλές εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών προτιμούν πλέον να αποφεύγουν την περιοχή, επιλέγοντας μια πιο μακρινή διαδρομή, γύρω από την αφρικανική ήπειρο.

Πλέον, ο Περσικός Κόλπος και τα Στενά του Ορμούζ είναι πολύ πιθανό να βρίσκονται στην ίδια κατάσταση «συναγερμού» με την Ερυθρά Θάλασσα, σημειώνει η Metis Analytics σε πρόσφατη ενημέρωση. Ταυτόχρονα, τονίζεται χαρακτηριστικά πως έχουν προκύψει ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο αυτών των επιθέσεων στους εμπορικούς δρόμους που διέρχονται από τα ζωτικής σημασίας στενά, τα οποία διαχειρίζονται σχεδόν το 30% του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου. Οποιαδήποτε διακοπή σε αυτές τις διαδρομές θα μπορούσε να έχει ουσιαστική επίδραση στις εμπορευματικές μεταφορές με δεξαμενόπλοια, προειδοποιούν οι αναλυτές.

Κάλεσμα στον ΟΗΕ

Στο πλαίσιο αυτό, 16 διεθνείς ναυτιλιακοί φορείς ένωσαν τις φωνές τους, καλώντας τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να δράσει.

Οπως αναφέρουν, η τρέχουσα κατάσταση όπου στοχοποιούνται εμπορικά πλοία και τα πληρώματά τους είναι «απαράδεκτη» και οι ναυτικοί καθώς και οι θαλάσσιοι δρόμοι είναι ουδέτεροι και δεν πρέπει να πολιτικοποιούνται.

«Εχουμε δει μια ανησυχητική αύξηση των επιθέσεων στη ναυτιλία» τονίζεται στην επιστολή.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι το Ιράν έχει καταλάβει πλέον τέσσερα εμπορικά πλοία («Advantage Sweet», «Niovi», «St Nikolas» και «MSC Aries»), ενώ οι Χούθι κρατούν και ένα πέμπτο πλοίο, το «Galaxy Leader» και το πλήρωμά του.

«Ο κόσμος θα ήταν εξοργισμένος εάν τέσσερα αεροσκάφη δέχονταν επίθεση και κρατούνταν όμηροι με αθώες ψυχές. Δυστυχώς, δεν φαίνεται να υπάρχει η ίδια ανταπόκριση ή ανησυχία για τα τέσσερα εμπορικά πλοία και τα πληρώματά τους που κρατούνται» αναφέρεται στην επιστολή, η οποία υπογράφεται από τους μεγάλους ναυτιλιακούς οργανισμούς (ASA, BIMCO, CLIA, ECSA, INTERCARGO, INTERMANAGER, INTERTANKO, IAPH, ICS, IFSMA, IMCA, IMEC, IPTA, ITF, FONASBA και WSC).

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More