Monday, October 14, 2024
Home » Κύπρος και Ελλάδα ελκυστικές στο real estate

Κύπρος και Ελλάδα ελκυστικές στο real estate

0 comments

Καθώς η αγορά ακινήτων στην Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις λόγω πληθωριστικών πιέσεων και αυξανόμενων επιτοκίων, οιαγορές ακινήτων σε Κύπρο και Ελλάδα παραμένουν ανθεκτικές, προσφέροντας ελκυστικές ευκαιρίες τόσο για τοπικούς όσο και για διεθνείς επενδυτές.

Για να παρουσιάσει τις επενδυτικές ευκαιρίες που είναι διαθέσιμες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, η Danos International Property Consultants and Valuers διοργανώνει μια εκδήλωση σήμερα στη Λευκωσία. και θα περιλαμβάνει παρουσίαση από τον γενικό διευθυντή του ομίλου Danos, Γιάννη Παρασκευόπουλο.

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην εξειδίκευση της Danos στην υλοποίηση μεγάλων έργων και θα εξερευνήσει σημαντικές επενδυτικές προοπτικές και στις δύο χώρες, με έμφαση στον τομέα των γραφείων και της εμπορικής αγοράς ακινήτων.

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά, η προοπτική για αυτές χώρες είναι ιδιαιτέρως θετική, με έντονη ζήτηση τόσο στον οικιστικό όσο και στον εμπορικό τομέα, αναφέρει το γραφείο.

«Στην Ελλάδα και την Κύπρο, οι ξένες επενδύσεις εξακολουθούν να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της αγοράς ακινήτων, ιδίως στον οικιστικό τομέα. Και οι δύο χώρες έχουν δει σταθερή ζήτηση από ντόπιους αγοραστές, η οποία σε συνδυασμό με το ισχυρό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, διατηρεί την αγορά σταθερή και σε ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, η ζήτηση για γραφεία κατηγορίας Α παραμένει ισχυρή και στις δυο χώρες, γεγονός που αντανακλά την επιστροφή της εμπιστοσύνης στην εμπορική αγορά ακινήτων. Αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα εμφανής στην Ελλάδα, όπου η αγορά γραφείων ακολουθεί αντίθετη πορεία σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Ελλάδα: Ευκαιρίες για ξένες επενδύσεις

Η ελληνική αγορά γραφείων συνεχίζει να προσφέρει ελκυστικές ευκαιρίες για τους επενδυτές.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 54,2% από τα συνολικά 2,1 δισ. ευρώ άμεσων ξένων επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 κατευθύνθηκαν στην αγορά ακινήτων.

Αυτό ισοδυναμεί με 1,14 δισ. ευρώ ξένων επενδύσεων σε ακίνητα, αντιπροσωπεύοντας νέο ρεκόρ που συνεχίζει την τάση που ξεκίνησε στις αρχές του 2023.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι επενδύσεις σε ακίνητα αντιπροσώπευαν το 43,3% των συνολικών ξένων επενδύσεων, με 520 εκατ. ευρώ από τα 1,2 δισ. να ρέουν στον τομέα αυτόν.

Η αυξανόμενη ζήτηση για γραφεία κατηγορίας Α οφείλεται κυρίως στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και στην εισροή νέων επενδυτών, που εστιάζουν ιδιαίτερα σε ακίνητα που πληρούν τα κριτήρια ESG (περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης).

Τα κριτήρια ESG έχουν καταστεί κρίσιμος παράγοντας στην αγορά, με τις βιώσιμες, ενεργειακά αποδοτικές ιδιοκτησίες να έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά των επενδυτών τροφοδοτεί την κατασκευή νέων πιστοποιημένων χώρων γραφείων, που στοχεύουν να καλύψουν τόσο τη ζήτηση όσο και τα εξελισσόμενα πρότυπα για σύγχρονους χώρους εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ομίλου Danos, περίπου το 75% των πρόσφατων μισθωτηρίων συμβάσεων στην Ελλάδα αφορά κτίρια υψηλής ποιότητας, με ενεργειακή απόδοση. Αυτά τα ακίνητα θεωρούνται απαραίτητα για τις εταιρείες που επιδιώκουν να συμμορφωθούν με τα πρότυπα ESG, ιδιαίτερα για πολυεθνικές και θεσμικούς επενδυτές.

Η Αθήνα παραμένει μια από τις πιο προσιτές πρωτεύουσες της Ευρώπης για την ενοικίαση σύγχρονων γραφείων, προσφέροντας συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων. Το μέσο μηνιαίο ενοίκιο για νέα πιστοποιημένα κτίρια γραφείων στην Αθήνα ξεπερνά τα 30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ τα σύγχρονα, μη πιστοποιημένα γραφεία μισθώνονται περίπου στα 25 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Παρά την ισχυρή ζήτηση, η διαθεσιμότητα αυτών των ακινήτων παραμένει περιορισμένη, με τα ποσοστά κενών πιστοποιημένων κτιρίων να είναι κάτω του 5%. Πέρα από την Αθήνα, η Θεσσαλονίκη έχει αναδειχθεί ως βασικός προορισμός για πολυεθνικές εταιρείες που αναζητούν γραφεία στην Ελλάδα. Μεγάλες εταιρείες όπως η Pfizer, η Deloitte και η Chubb έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους στην πόλη, καθιστώντας τη hotspot για ξένες επενδύσεις. Επιπλέον, δευτερεύουσες αγορές όπως η Πάτρα βλέπουν αυξημένο ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες όπως η PWC και η EY, οι οποίες επεκτείνουν την παρουσία τους με νέες αναπτύξεις γραφείων.

Ακόμη και περιοχές όπως η Κρήτη, οι οποίες παραδοσιακά δεν ήταν τόσο δυναμικές στον τομέα των γραφείων, προσφέρουν πλέον υποσχόμενες ευκαιρίες. Πόλεις όπως τα Χανιά και το Ηράκλειο έχουν παρουσιάσει εντυπωσιακές αποδόσεις, κυμαινόμενες από 6% έως 6,5%, καθιστώντας τις ελκυστικούς προορισμούς για επενδυτές που αναζητούν σταθερές αποδόσεις.

Συνολικά, οι επενδύσεις σε γραφεία σε όλη την Ελλάδα ξεπέρασαν τα 600 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024. Μέχρι το 2026, αναμένεται να παραδοθούν περίπου 250.000 τ.μ. νέων αναπτύξεων γραφείων, εξαιρουμένου του μεγάλου έργου του Ελληνικού, του εμβληματικού έργου αστικής ανάπλασης της Ελλάδας. Παρά τις επερχόμενες αναπτύξεις, οι τιμές ενοικίων αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα λόγω της περιορισμένης προσφοράς πιστοποιημένων γραφείων.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More