Friday, September 20, 2024
Home » «Κύπριος» πήρε ζεστό Αμερικανικό ρευστό για ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν αλλά αγόραζε επαύλεις στην Κύπρο – Γείτονας του Τζο Λόου!

«Κύπριος» πήρε ζεστό Αμερικανικό ρευστό για ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν αλλά αγόραζε επαύλεις στην Κύπρο – Γείτονας του Τζο Λόου!

0 comments

«Κύπριος» πήρε ζεστό Αμερικανικό ρευστό για ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν αλλά αγόραζε επαύλεις στην Κύπρο – Γείτονας του Τζο Λόου!

Ακόμα μία επίπτωση των Χρυσών Διαβατηρίων φαίνεται να λερώνει το όνομα της Κύπρου, 3 χρόνια μετά το σκάνδαλο των Cyprus Papers.

Αυτή τη φορά, εμπλεκόμενος βρίσκεται ένας «Κύπριος» πολίτης, εργολάβος από το Αφγανιστάν, που αξιοποίησε Αμερικανικά κονδύλια για να κάνει επενδύσεις σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απειλητικό mail στα σχολεία: Το μήνυμα ήταν αναρτημένο και στο…

Εντοπίστηκε η κα. Άννα με τη συνδρομή του OMEGAlive: «Είμαι…

Έφ. Εκλογών: Αναρτήθηκαν ψηφοδέλτια, θα δοθεί βοήθεια στα εκλογικά κέντρα

Ο εν λόγω επιχειρηματίας, Ajmal Rahmani (πρώην μέλος της Αφγανικής Βουλής) κατηγορήθηκε από την Αμερικανική Κυβέρνηση για κατάχρηση κονδυλίων που δόθηκαν για την ανακατασκευή του διαλυμένου από τον πόλεμο Αφγανιστάν.

Αντ’ αυτού, τα κονδύλια χρησιμοποιήθηκαν για να χτίσει ο Rahmani την αυτοκρατορία του σε Γερμανία και Ντουμπάι.

Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Ερευνητών Δημοσιογράφων OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), σημαντικό ρόλο στις επενδύσεις, έπαιξε το Κυπριακό διαβατήριο που κατέχει ο Rahmani.

Με το Κυπριακό του διαβατήριο και Κυπριακές εταιρείες που είχε ανοίξει μεταξύ του 2018-2022, ο Rahmani αγόρασε ακίνητα στην Γερμανία, αξίας 197 εκατομμυρίων ευρώ καθώς και 5 υποστατικά στο Ντουμπάι, συνολικής αξίας 3.2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τον Δεκέμβριο του 2023, το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, επέβαλε κυρώσεις στον Rahmani και τον πατέρα του Mir Rahman Rahmani για διαφθορά, μεταξύ άλλων την αξιοποίηση της πετρελαιαγοράς του Αφγανιστάν για κατάχρηση Αμερικανικών κονδυλίων για ανακατασκευή.

Πατέρας και γιος κατέθεσαν μήνυση κατά της Αμερικανικής Κυβέρνησης στις 31 Ιανουαρίου – που εκκρεμεί ακόμα – όπου αρνούνται όλες τις κατηγορίες. Μέσα από τη μήνυση φάνηκε πως και οι δύο κατείχαν Κυπριακά διαβατήρια.

Η έκθεση του OCCRP αποκάλυψε πως επιτροπή της Κυπριακής Κυβέρνησης είχε συμβουλεύσει τις αρχές να ανακαλέσουν τα εν λόγω διαβατήρια για πιθανές παραβιάσεις στην διαδικασία αίτησης.

Οι ενδείξεις της επιτροπής που ηγείτο ο πρώην Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, Μύρων Νικολάτος, δεν ήταν δεσμευτικές, οπότε δεν είναι γνωστό αν οι Κυπριακές Αρχές προέβησαν σε αναθεώρηση των συγκεκριμένων διαβατηρίων, ούτε και απάντησαν στο κάλεσμα του OCCRP για σχόλιο.

Ο Ajmal Rahmani, από μέρους του ισχυρίζεται ότι η ιθαγένεια του «δόθηκε από τις σχετικές αρχές σε πλήρη συμμόρφωση με τους Κυπριακούς νόμους».

Ο Νικολάτος διορίστηκε από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα το 2021, για να ερευνήσει παρατυπίες στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και Πολιτογραφήσεων που είχε κλείσει μετά την έρευνα του Al Jazeera που αποκάλυψε βαθιά διαφθορά.

Με την απόκτηση Κυπριακού διαβατηρίου, πολίτες τρίτων χωρών είχαν την ικανότητα να διέρχονται σε χώρες της ΕΕ αλλά και επενδυτικές και οικονομικές δραστηριότητες χωρίς εξονυχιστικό έλεγχο.

Οι δραστηριότητες του Rahmani δεν σταματούν εκεί, μιας και διαβατήριο κατέχει και η σύζυγος του, Tahmina Tajali, το οποίο και αξιοποίησε για να αγοράσει κατοικία αξίας 10,5 εκατομμυρίων ευρώ σε Αυστριακό θέρετρο για σκι, το 2020.

Ο ίδιος ο Rahmani στην μήνυση του υπογραμμίζει ότι «απέκτησε την πολιτογράφηση του μέσω επενδύσεων στην Κύπρο και άρχισε να επενδύει και στην Ευρώπη».

Αυτή τη στιγμή, πέραν της υπόθεσης εναντίον του από τις ΗΠΑ, o Rahmani ανοιχτή έρευνα από τις Αρχές της Στουτγάρδης στη Γερμανία.

Μετά το σκάνδαλο των διαβατηρίων, η Κύπρος έκλεισε το επενδυτικό πρόγραμμα πολιτογράφησης και ανακάλεσε αρκετά διαβατήρια, συμπεριλαμβανομένου και του Jho Low, που κατηγορείτο για κατάχρηση δισεκατομμυρίων από Μαλαισιανή κρατική χρηματοδότηση.

Μάλιστα, φαίνεται πως ο Jho Low και ο Ajmal Rahmani ήταν γείτονες στην Αγία Νάπα!

Επίσης, οι δύο κύριοι είχαν χρησιμοποιήσει τις ίδιες εταιρείες για να συμπληρώσουν τις αιτήσεις πολιτογράφησης τους, Henley & Partners και FidesCorp Limited.

Οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι ο Rahmani πληρούσε τα νομικά κριτήρια για την αίτηση, την οποία πλήρωσε 55,000 ευρώ, ενώ η έκθεση του Νικολάτου αναφέρεται στο ποσό των 90,000 και πλαστά έγγραφα.

Ο Rahmani επιμένει ότι η ζωή του θα είναι σε κίνδυνο, αν χάσει την Κυπριακή υπηκοότητα, ενώ οι επενδύσεις του στην ΕΕ είναι δεσμευμένες αυτή τη στιγμή.

Μεγιστοποιείστε την ευελιξία στην επικοινωνία της επιχείρησής σας, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος της, με προγράμματα κινητής μέσα από το ολοκληρωμένο Σχέδιο Business Start


Ακολουθήστε το omegalive.com.cy
στο Google News

Omega Live

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More