Τρεις είναι οι λόγοι για τους οποίους αναμένεται έως το 2030 έκρηξη των συνταξιοδοτήσεων (θα κινούνται έως 200.000 σε ετήσια βάση). Η μαζική έξοδος στη σύνταξη της γενιάς των «baby boomers», δηλαδή οι γεννημένοι από το 1960 έως το 1965, ο φόβος για μελλοντική αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και φυσικά το νέο ευνοϊκό καθεστώς απασχόλησης των συνταξιούχων αποτελούν το τρίπτυχο των επερχόμενων μαζικών συνταξιοδοτήσεων.
1. «Βaby boomers». Εκτιμάται ότι ο αριθμός αιτήσεων συνταξιοδότησης από 165.000 έως 200.000 θα καταγράφεται σε μόνιμη βάση έως το 2030, όταν θα έχουν αποχωρήσει με σύνταξη οι εργαζόμενοι της γενιάς των «baby boomers», δηλαδή οι γεννημένοι από το 1960 έως το 1965 και αποτελούν την πολυπληθέστερη κατηγορία ασφαλισμένων αφού εκείνη την πενταετία είχε σημειωθεί έκρηξη του αριθμού των γεννήσεων. Εν συνεχεία εκτιμάται ότι ο αριθμός των αιτήσεων θα μειωθεί καθώς μειώνεται και ο πληθυσμός εξαιτίας του δημογραφικού.
2. Αύξηση ορίων ηλικίας. Σύμφωνα με τα ισχύοντα (διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, η οποία δεν καταργήθηκε), από την 1η/1/2024 τα όρια ηλικίας θα ανακαθορίζονται ανά τριετία, με βάση πάντα το προσδόκιμο ζωής. Από το 2010 έως το 2015 είχαμε αύξηση του προσδόκιμου ζωής (περίπου 7 έως 12 μήνες). Ωστόσο την περίοδο 2015-2020 δεν σημειώθηκε αντίστοιχη αύξηση. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πανδημίας το προσδόκιμο ζωής έχει υποχωρήσει, οπότε, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, δεν απαιτείται να ανοίξει συζήτηση για αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι όποια επανεξέταση, σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής της χώρας, θα πραγματοποιηθεί από το 2027 και μετά, όπως προβλέπει η ασφαλιστική νομοθεσία. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αύξησης των ορίων ηλικίας, αν διαπιστωθεί στην πράξη ότι προκύπτει πρόβλημα λειτουργίας του ασφαλιστικού συστήματος. Ομως, για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει σχετική αναλογιστική μελέτη, η οποία θα πρέπει να αξιολογηθεί από ειδικούς της Κοινωνικής Ασφάλισης και να αναλυθούν μια σειρά από δεδομένα, όπως είναι και το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.
3. Ευεργετική διάταξη. «Κίνημα» εργαζόμενων συνταξιούχων (συνταξιοδότηση με παράλληλη απασχόληση) έχει προκαλέσει η πρόσφατη νομοθετική κυβερνητική ρύθμιση σε σημείο μέχρι τώρα σε περίπου 50.000 (σε διάστημα 20 ημερών) να έχουν φθάσει οι ηλεκτρονικές αιτήσεις στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. Η εκτίμηση είναι ότι τους επόμενους μήνες οι δηλώσεις θα φτάσουν πολύ κοντά στον πραγματικό αριθμό των συνταξιούχων που εργάζονται με μαύρη εργασία και που σήμερα υπολογίζονται σε περίπου 100.000. Μάλιστα από τα στοιχεία του ΕΦΚΑ προκύπτει ότι οι περισσότερες αιτήσεις αφορούν μειωμένες συνταξιοδοτήσεις, δηλαδή αποχωρήσεις με μειωμένη σύνταξη.