Τα δέκα πρακτικά βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν οιεπιχειρήσεις, σε ένα σύνθετο ψηφιακό περιβάλλον, με στόχο την ασφάλεια και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι σε πιθανούς κινδύνους περιλαμβάνει ο οδηγός του ΣΕΒ για την κυβερνοασφάλεια.
Πρώτο βήμα είναι ο εντοπισμός των αδύναμων σημείων και η αξιολόγηση των αντοχών της επιχείρησης. Μπορεί να γίνει εσωτερικά ή και με τη βοήθεια εξωτερικών συνεργατών.
Ενας οδικός χάρτης για την κυβερνοασφάλεια καθοδηγεί ενέργειες για την αναβάθμιση συστημάτων, την κατάρτιση διαδικασιών και πρωτοκόλλων για τη διαχείριση περιστατικών, αλλά και την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων της επιχείρησης.
Οι ευθύνες και αρμοδιότητες για την κυβερνοασφάλεια κατανέμονται στο πλαίσιο ενός μηχανισμού που ορίζει ποιες διαδικασίες ενεργοποιούνται, ποιοι εμπλέκονται και βάσει ποιων πρωτοκόλλων δρουν.
Με απλές, αλλά σημαντικές ενέργειες (ασφάλεια κωδικών και e-mails, ενημερώσεις ασφαλείας, κ.ά.), προστατευόμαστε από κακόβουλες απειλές.
Με ασκήσεις, σεμινάρια και ενημερώσεις που καλλιεργούν μια κουλτούρα κυβερνοασφάλειας, προστατεύουμε τους ανθρώπους της επιχείρησης.
Σε ό,τι αφορά τη σύνδεση της κυβερνοασφάλειας με την επιχειρησιακή συνέχεια, ένα ολοκληρωμένο πλάνο προβλέπει σενάριο αντίδρασης σε κυβερνοκινδύνους, αλλά και προσδιορίζει προδραστικές ενέργειες για τη γρήγορη ανάκαμψη σε περίπτωση πλήγματος.
Η ανάκαμψη μιας επιχείρησης που θα πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης επιτυγχάνεται με την ενεργοποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης περιστατικών, που προβλέπει τρόπους διαχείρισης και περιορισμού των επιπτώσεων.
Η κανονιστική συμμόρφωση με διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα και πιστοποιήσεις, μεταφράζεται σε συστηματική τήρηση αξιόπιστων επιπέδων κυβερνοασφάλειας και προστασίας δεδομένων, και αντανακλά τη δέσμευση της επιχείρησης σε καλές πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης.
Τα ασφαλιστικά προϊόντα «cyber insurance» προσφέρουν δίχτυ προστασίας για τις οικονομικές ζημιές, μετριάζουν τον κίνδυνο πλήγματος στην εταιρική φήμη, και εξοικειώνουν τις επιχειρήσεις με τη διαχείριση της ευθύνης που συνεπάγεται η διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων πελατών.
Χρειάζονται βήματα κυβερνοπροστασίας κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας και υιοθέτηση εναρμονισμένων πρακτικών κυβερνοασφάλειας, ώστε να αποφεύγεται η έκθεση όλων σε κυβερνοκινδύνους.