Saturday, September 28, 2024
Home » Κτίζουν σε ποταμούς και καταρράκτες

Κτίζουν σε ποταμούς και καταρράκτες

0 comments

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκύπτουν από την ανέγερση μίας κατοικίας ειδικότερα, αλλά και σοβαρά λάθη πολεοδομικού σχεδιασμού γενικότερα, πλησίον της κοίτης του Κρυού ποταμού στις Πάνω Πλάτρες και οι ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν για αποκατάσταση του περιβάλλοντος της περιοχής, απασχόλησαν την κοινοβουλευτική επιτροπή Περιβάλλοντος.

Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την ανέγερση μίας κατοικίας, αλλά είναι ευρύτερο. Συγκεκριμένα, δεν προστατεύονται ολόκληρες κατηγορίες φυσικών τοπίων με βάση την ισχύουσα Δήλωση Πολιτικής για την Ύπαιθρο, όπως οι ορεινοί καταρράκτες και οι θαλασσινές σπηλιές. Αποτέλεσμα κατά την τελευταία δεκαετία, να έχει παρατηρηθεί υποβάθμιση και αλλοίωση μοναδικών και αξιόλογων φυσικών τοπίων, όπως ο καταρράκτης Μιλλομέρης στις Πάνω Πλάτρες και οι θαλασσινές σπηλιές στην Πέγεια.

Το ζήτημα προβλημάτισε την κοινοβουλευτική επιτροπή Περιβάλλοντος και τώρα αναμένεται από τα αρμόδια υπουργεία και Τμήματα να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων, στα πλαίσια της σχεδιαζόμενης τροποποίησης της Δήλωσης Πολιτικής για την Ύπαιθρο.

Σε σχέση με την ανέγερση κατοικίας στις Πάνω Πλάτρες, τονίστηκε ότι το τεμάχιο χωροθέτησης της ανεγειρόμενης κατοικίας εφάπτεται με την κοίτη του Κρυού ποταμού, στην κοίτη του οποίου σχηματίζονται οι καταρράκτες Καληδονίων και Μιλλομέρη, οι οποίοι και δεν προστατεύονται ως τοπία. Εκτός από το πιο πάνω, διαπιστώνεται ότι ο Κρύος Ποταμός «χάνεται διά μαγείας εντός των ορίων ανάπτυξης της κοινότητας, καθ’ ότι δεν περιλαμβάνεται σε πολεοδομική ζώνη προστασίας των υδάτων, αλλά σε πολεοδομικές ζώνες κατοικίας». Σημειώνεται ότι, με βάση τις ισχύουσες πολεοδομικές ζώνες ανάπτυξης στην κοινότητα Πάνω Πλάτρες, σε αυτήν περιλαμβάνονται τεμάχια γης, από τα οποία διέρχεται ή/και με τα οποία εφάπτεται ο Κρυός Ποταμός και χαρακτηρίζονται από επικλινή εδάφη, δηλαδή μεγάλες και απότομες κλίσεις πέραν του 25%.

Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, το τεμάχιο χωροθέτησης της ανεγειρόμενης κατοικίας εμπίπτει εντός πολεοδομικής ζώνης κατοικίας και έχει χορηγηθεί πολεοδομική άδεια, η οποία όμως έχει λήξει. Επιπρόσθετα, οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν πριν από την έκδοση άδειας οικοδομής και ενώ εκκρεμούσε η εξέταση της σχετικής αίτησης. Ως εκ τούτου, ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Λεμεσού προχώρησε στην έκδοση διατάγματος για άμεση αναστολή των κατασκευαστικών (χωματουργικών και οικοδομικών) εργασιών.

Η λωρίδα προστασίας της εγγεγραμμένης κοίτης του Κρυού ποταμού έχει καθοριστεί από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) στα 5 μέτρα. Σημαντικό τμήμα της εγγεγραμμένης κοίτης του Κρυού ποταμού και της λωρίδας προστασίας πλάτους 5μ. διαπερνά το καθορισμένο όριο ανάπτυξης και τις πολεοδομικές ζώνες ανάπτυξης της κοινότητας Πάνω Πλάτρες, αλλά δεν έχει καθοριστεί ως πολεοδομική ζώνη προστασίας των υδάτων. Το συγκεκριμένο τμήμα της εγγεγραμμένης κοίτης του Κρυού Ποταμού και της λωρίδας προστασίας πλάτους 5μ. εμπίπτει εντός της Κοντινής Ζώνης Προστασίας του Ταμιευτήρα Ύδρευσης του Κούρρη.

Τονίστηκε δε ότι η ανεγειρόμενη κατοικία δεν είναι ορατή από το επίπεδο του δημόσιου δρόμου πρόσβασης και του ιδιωτικού χώρου στάθμευσης της ανεγειρόμενης οικοδομής, καθ’ ότι η αναβαθμίδα στην οποία εδράζεται βρίσκεται περίπου 12μ. πιο κάτω από το επίπεδο του δρόμου πρόσβασης και του χώρου στάθμευσης. Η αναβαθμίδα δημιουργήθηκε σε κατηφορική πλαγιά εντός του τεμαχίου χωροθέτησης της ανεγειρόμενης κατοικίας και φτάνει μέχρι περίπου 5μ. πάνω από το επίπεδο της φυσικής ροής του Κρυού Ποταμού. Η κατοικία είναι τριώροφη, αλλά ο χαμηλότερος όροφος υπολογίζεται ως υπόγειο.

Κατά την επιτόπια εξέταση που έγινε τον Ιούλιο από το ΤΑΥ, διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται υπό εκτέλεση κατασκευαστικές εργασίες, που φαίνεται να επεμβαίνουν στη λωρίδα προστασίας πλάτους 5μ. ή/και στην εγγεγραμμένη κοίτη του Κρυού Ποταμού, με εργασίες να εκτελούνται σε διαφορετική θέση από αυτή που δεικνύεται στα εγκεκριμένα σχέδια.

Όπως έχει αναφερθεί έχει γίνει επιτόπου χωρομετρική εργασία για αποτύπωση και διοικητική αξιολόγηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί απότις κατασκευαστικές εργασίες που έχουν ήδη υλοποιηθεί. Ωστόσο, τα αποτελέσματα από την αποτύπωση δεν διαβιβάστηκαν μέχρι στιγμής στον ΕΟΑ Λεμεσού. Με την τοπογραφική εργασία, θα διαφανεί η ακριβής θέση της εγγεγραμμένης κοίτης του Κρυού Ποταμού και των κατασκευαστικών εργασιών στο τεμάχιο χωροθέτησης της ανεγειρόμενης κατοικίας.

Δεν προστατεύεται ο Κρυός ποταμός και ο καταρράκτης Μυλλομέρης

Ο εκπρόσωπος του Κυπριακού Ιδρύματος Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria ανέφερε ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα Προστατευόμενα Τοπία της ισχύουσας Δήλωσης Πολιτικής για την Ύπαιθρο σημαντικές κατηγορίες φυσικών τοπίων, όπως οι ορεινοί καταρράκτες και οι θαλασσινές σπηλιές. Επιπλέον, σημαντικό τμήμα της εγγεγραμμένης κοίτης του Κρυού ποταμού και της λωρίδας προστασίας πλάτους 5μ., το οποίο διαπερνά το καθορισμένο όριο ανάπτυξης και τις πολεοδομικές ζώνες ανάπτυξης της κοινότητας Πάνω Πλάτρες, θα πρέπει να κηρυχθεί σε πολεοδομική ζώνη προστασίας των υδάτων. Παράλληλα, στην πολεοδομική ζώνη προστασίας των υδάτων θα πρέπει να ενταχθούν τεμάχια γης, από τα οποία διέρχεται ή/και με τα οποία εφάπτεται ο Κρυός Ποταμός και χαρακτηρίζονται από έντονα επικλινή εδάφη,δηλαδή μεγάλες και απότομες κλίσεις πέραν του 25%.

Πλέον, αναμένονται τα αποτελέσματα της χωρομετρικής εργασίας και της τοπογραφικής αποτύπωσης στο τεμάχιο χωροθέτησης της ανεγειρόμενης κατοικίας, καθώς και των αποτελεσμάτων της διοικητικής αξιολόγησης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τις κατασκευαστικές εργασίες που έχουν ήδη υλοποιηθεί. Τονίστηκε, επίσης, η ανάγκη εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας για αναστολή μη αδειοδοτημένων κατασκευαστικών (χωματουργικών και οικοδομικών) εργασιών, άρση αυθαίρετων επεμβάσεων, κατεδάφιση παράνομων οικοδομών ή/και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και τοπίου, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Η εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος ανέφερε ότι η περιβαλλοντική Αρχή ενημερώθηκε για το θέμα κατόπιν υποβολής σχετικής καταγγελίας, καθ’ ότι δεν ενημερώθηκε σχετικά στο πλαίσιο της πολεοδομικής αδειοδότησης της κατοικίας. Έκανε λόγο για ευρύτερο θέμα και μίλησε για οικολογικά ευαίσθητες οικιστικές περιοχές, σημειώνοντας ότι απαιτείται συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων Αρχών.

Ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι έχει ζητηθεί ενημέρωση και απόψεις από όλα τα εμπλεκόμενα Τμήματα μετά από καταγγελία του Κινήματος Οικολόγων. Σημείωσε ότι η μόνη απάντηση που λήφθηκε είναι από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, το οποίο ανέφερε ότι αρμόδιο Τμήμα είναι ο ΕΟΑ. Σημείωσε ακόμα ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία εξέτασε αρκετές υποθέσεις μη αδειοδοτημένων αναπτύξεων και έχει δημοσιοποιήσει ειδικές εκθέσεις για σοβαρά ζητήματα, όπως παράνομα υποστατικά στην Χερσόνησο Ακάμα, παράνομοι όροφοι ξενοδοχειακής ανάπτυξης στην Αγία Θέκλα και παράνομα κτηνοτροφικά υποστατικά στους Γκρεμούς Χανουτάρη.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος ανέφερε ότι κακώς δόθηκε η πολεοδομική άδεια για την εν λόγω ανάπτυξη. Πρόσθεσε ότι αντιλαμβανόμενος ο ιδιοκτήτης της ανάπτυξης το λάθος του, ζήτησε να τον βοηθήσει να μετριάσει τη ζημιά που θεωρεί ότι έγινε στην περιοχή.

Ξεκινούν κτίσματα μόνο με πολεοδομική άδεια

Ο κοινοτάρχης Πάνω Πλατρών ανέφερε ότι το Συμβούλιο είναι υπέρ της ανάπτυξης. Πρόσθεσε ότι κατά μήκος του ποταμού υπήρχαν περβόλια, η εν λόγω κατοικία δεν επηρεάζει υδατόρεμα, ενώ δεν έγινε αποκοπή δέντρων. Εξήγησε ότι από τη στιγμή που κατατίθεται από τους αιτητές πολεοδομική άδεια, η πρακτική είναι να μπορούν να ξεκινούν το κτίσμα, χωρίς να αναμένεται η έκδοση άδειας οικοδομής. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο εκπρόσωπος του ΕΟΑ για να τονίσει ότι σαφέστατα και δεν επιτρέπεται η κατασκευή έργου μόνο με πολεοδομική άδεια και χωρίς άδεια οικοδομής.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise