Thursday, January 2, 2025
Home » Κρυπτονομίσματα: Σκέψεις για φορολόγηση τους στην Ελλάδα

Κρυπτονομίσματα: Σκέψεις για φορολόγηση τους στην Ελλάδα

0 comments

Σχέδιο για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων προκειμένου αφενός το ελληνικό δημόσιο να εισπράξει έσοδα από τις υπεραξίες που προκύπτουν αλλά και να μπορούν να νομιμοποιηθούν τα κέρδη των επενδυτών, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της Ελληνικής κυβέρνησης.

Αν και στις 8 Αυγούστου η ομάδα εργασίας που είχε συσταθεί (στις 27 Φεβρουαρίου) καταργήθηκε, πλέον ο αρμόδιος υπουργός προχωρά στη σύσταση νέας επιτροπής που στοχεύει στην κατάταξη των κρυπτονομισμάτων, σε μια κατηγορία (νόμισμα ή επενδυτικό στοιχείο), ο καθορισμός της φορολογικής τους αντιμετώπισης και η αναζήτηση τρόπων ελέγχου των επενδύσεων σε cryptos, τόσο για φοροδιαφυγή όσο και για ξέπλυμα χρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου θα προβλέπει την επιβολή φόρου υπεραξίας στα κέρδη από τα κρυπτονομίσματα, προκειμένου τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί να αναγνωρίζονται καθώς σήμερα τα κέρδη από τα κρυπτονομίσματα δεν αναγνωρίζονται από την εφορία, αλλά και να εισρεύσουν χρήματα στον κρατικό κορβανά.

Το θεσμικό πλαίσιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία θα διαμορφωθεί σε συνεργασία και με την Τράπεζα της Ελλάδος και θα κινείται σε τρεις άξονες:

1. Ανάπτυξη του κανονιστικού πλαισίου για τη λειτουργία και την παρακολούθηση των κρυπτονομισμάτων και των άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

2. Ανάπτυξη του πλαισίου για τη φορολογική μεταχείριση των κρυπτονομισμάτων, που είναι μια μορφή επένδυσης, λαμβάνοντας υπόψη βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

3. Ανάπτυξη του πλαισίου ελέγχου των κρυπτονομισμάτων, και της καταπολέμησης της χρήσης τους για παράνομες δραστηριότητες.

Στο θολό αυτό επενδυτικό περιβάλλον ασχολούνται πολλοί νέοι ηλικίας 30-40 χρόνων, όπως αναφέρουν λογιστές και φοροτεχνικοί. Σήμερα δεν υπάρχει φορολογικό πλαίσιο για τη φορολόγηση της υπεραξίας που προκύπτει από την πώληση κρυπτονομισμάτων γεγονός που καθιστά αδύνατη την χρήση των κερδών επισήμως από τους επενδυτές. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να αγοράσουν για παράδειγμα οτιδήποτε μεγάλης αξίας που πληρώνεται μέσω καρτών ή τραπεζικού συστήματος.

Δηλαδή, εάν κάποιος χρησιμοποιήσει τα κέρδη, για την αγορά ενός ακινήτου, η φορολογική διοίκηση δεν θα αναγνωρίσει την προέλευση των χρημάτων, και αυτομάτως θα ενεργοποιηθούν τα τεκμήρια. Εφόσον δεν καλύπτονται τα τεκμήρια από άλλα περιουσιακά στοιχεία, θα καταβληθεί έξτρα φόρος για την αγορά του ακινήτου. Επί της ουσίας τα κέρδη μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για συναλλαγές κατά βάση εκτός τραπεζικού συστήματος.

Παράλληλα, θα ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία το πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για τα κρυπτονομίσματα. Ειδικότερα:

– Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το Μάιο του 2023 εγκρίθηκε ο Κανονισμός MiCA για τις Αγορές Κρυπτοστοιχείων, το πρώτο ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ για τα κρυπτονομίσματα που βάζει κανόνες στους συμμετέχοντες στην αγορά και προστατεύει τους καταναλωτές. Τα κράτη-μέλη έχουν διορία έως τις 30 Δεκεμβρίου 2024 να ενσωματώσουν τις βασικές προβλέψεις του κανονισμού στην εθνική νομοθεσία.

– Η Ελλάδα είναι μια από τις 59 χώρες που έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή της να προσχωρήσει στο Πλαίσιο Αναφοράς για τα Κρυπτοστοιχεία ή Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) του ΟΟΣΑ. Το πλαίσιο αυτό επεκτείνει την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς που ήδη γίνεται για τις τραπεζικές καταθέσεις, και στον τομέα των κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων. Οι περισσότερες προβλέψεις αυτού του νέου πλαισίου έχουν ήδη ενσωματωθεί στους ενωσιακούς κανόνες για τη διοικητική συνεργασία των Κρατών Μελών στον τομέα της φορολογίας και θα εφαρμοστούν το 2027.

Capital.gr

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00