Nομοθετική ρύθμιση για τη μείωση των χρεώσεων στις συναλλαγές μέσω POS καταθέτει έως την Παρασκευή στη Βουλή η κυβέρνηση, «κουρεύοντας» τις χρεώσεις κατά 50%. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση των χρεώσεων θα αφορά μικρές συναλλαγές έως 10 ευρώ και συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους (ΚΑΔ) όπως ταξί, περίπτερα, λαϊκές αγορές.
Οπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης (Σκάι), το προηγούμενο διάστημα γκρίνιαζαν δίκαια τα περίπτερα, τα ταξί και γενικότερα οι επιχειρήσεις, γιατί επιβαρύνονταν με προμήθειες 1%, ακόμα και για συναλλαγές κάτω των 10 ευρώ. Αυτές οι προμήθειες, όπως είπε, θα περιοριστούν στο μισό, καθώς διαπιστώθηκε αδυναμία συνεννόησης ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη που επιβάλλουν προμήθειες (τράπεζες, πάροχοι και σχήματα πληρωμών), σημειώνοντας ότι οι τράπεζες ήταν οι πιο «εύκολες» στη σχετική συζήτηση και ήταν διατεθειμένες να προχωρήσουν σε μειώσεις.
Νομοθετική ρύθμιση
Προκειμένου να λήξει το ζήτημα η κυβέρνηση προχωρεί σε νομοθετική ρύθμιση. Στο μέτωπο των χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές οι τράπεζες έχουν καθιερώσει χρεώσεις υποπολλαπλάσιες στις πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS έναντι των αντίστοιχων συνολικών χρεώσεων μέσω POS και στις συζητήσεις που είχαν με το οικονομικό επιτελείο εμφανίζονταν διατεθειμένες να περιορίσουν και το δικό τους μερίδιο συμμετοχής στις συνολικές χρεώσεις για συναλλαγές μικρής αξίας με POS.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο βάρος στη ζυγαριά των χρεώσεων για τις πληρωμές με κάρτες φέρουν οι Visa και Mastercard οι οποίες χρεώνουν προμήθειες που φτάνουν έως 3,5%, την ώρα που η συμμετοχή των εκκαθαριστών των συναλλαγών που γίνονται με πλαστικό χρήμα κινούνται στο 0,50%-0,80% και οι προμήθειες των τραπεζών δεν ξεπερνούν το 0,20%.
Σημειώνεται ότι σε κάθε συναλλαγή με POS οι προμήθειες σπάνε σε τρία κομμάτια αθροίζοντας την τελική επιβάρυνση. Εκτός από το μερίδιο των τραπεζών, όταν χρησιμοποιείται δική τους κάρτα, προμήθεια επιβάλλεται και από τις Visa ή Mastercard αλλά και από τον πάροχο POS.