Thursday, November 14, 2024
Home » Κουτσομπολιά στα βουνά – Με βάση τις Πλάτρες

Κουτσομπολιά στα βουνά – Με βάση τις Πλάτρες

0 comments

Στο προηγούμενο μας άρθρο ασχοληθήκαμε με τα Κουτσομπολιά στη Θάλασσα. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τα κουτσομπολιά στα βουνά, με ιδιαίτερη έμφαση στις Πάνω Πλάτρες, που είναι, ίσως, το πιο όμορφο χωριό της επαρχίας Λεμεσού.

Μέσα στα πεύκα, με καλές προσβάσεις από Λεμεσό και τις άλλες πόλεις, το χωριό αυτό βρίσκεται τα τελευταία 2-3 χρόνια σε στάδιο συνεχούς επένδυσης/ανάπτυξης, τόσο στον οικιστικό, όσο και στον τουριστικό τομέα, ενώ αναμένεται η έντονη του επέκταση στον εμπορικό, με νέα κέντρα αναψυχής, πολιτιστικές δράσεις και χώρους για σπορ.

Μετά από την εποχή του βασιλιά της Αιγύπτου (Φαρούκ) δεκαετία του 1950, το χωριό πέρασε μια δύσκολη περίοδο επισκεψιμότητας, με μειωμένους επισκέπτες και επενδυτές. Πριν 2-3 χρόνια ξεκίνησε μια αξιοπρόσεκτη ανάκαμψη, με νέες επενδύσεις, αρχικά στον τουριστικό τομέα, με την αγορά 3-4 ξενοδοχείων προς ανακαίνιση και επέκταση.

Αρχικά με τη διάθεση/αναβάθμιση του ξενοδοχείου Petit Palais (εξαιρετική κουζίνα με ουρά για επισκέπτες στο εστιατόριο), ενώ η αγορά και η πλήρης ανακαίνιση/επέκταση του ξενοδοχείου Πεντέλη (υπό εξέλιξη), η μόλις πρόσφατη αγορά του ξενοδοχείου Pafslilipon, μαζί με το επιτυχημένο τρίγωνο Jack café, International, διάφορα καταστήματα σε ένα σύνολο, είναι σημάδια για ένα θετικό μέλλον.

Διάφορα άλλα κέντρα, όπως η ονομαστή κοιλάδα, έχουν επίσης αναβαθμισθεί, ενώ το ιστορικό κέντρο Ψηλό Δένδρο αποτελεί πόλο έλξης εκδρομέων (ξένων και ντόπιων), με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη φάρμα πέστροφας, όπως επίσης το χωριό Φοινί.

Αν και όχι στις Πλάτρες, το ιστορικό ξενοδοχείο Βερεγγάρια βρίσκεται επίσης υπό πλήρη ανακαίνιση, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται και διάφορα οικιστικά έργα (εξοχικές κατοικίες) από τον οίκο Data Gurou, καθώς και άλλα ιδιωτικά έργα εξαιρετικής ποιότητας/αρχιτεκτονικής.

Χρησιμοποιώντας τη βάση μας στις Πλάτρες, επισκεφθήκαμε τα δύο παραπλήσια μοναστήρια, Τροοδίτισσα και Τρίκουκκια – με εκταταμένη δωρεά από το Ιδρυμα Λεβέντη, ενώ παρόμοιο αρχιτεκτονικό αριστούργημα αποτελεί και το μοναστήρι του Μέσα Ποταμού (δωρεά επίσης του ιδίου Ιδρύματος).

Η αύξηση των κλινών και η επέκταση των κέντρων αναψυχής θα ενθαρρύνει και τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων (π.χ. Adventure Park – ιδιαίτερα διασκεδαστικό για παιδιά), ενώ το γήπεδο ποδοσφαίρου, τόσο από ποιότητα κατασκευής, όσο και για την τοποθεσία του, είναι αξιόλογο, το οποίο χρησιμοποιείται και για μεγάλες συναυλίες.

Είναι αξιοπρόσεκτες επίσης οι προσπάθειες του τοπικού Συμβουλίου για προώθηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων, τόσο για τις εκδηλώσεις για τη λεβάντα, όσο και για εκδηλώσεις pop μουσικής και άλλες, στο γήπεδο ποδοσφαίρου.

Γίνονται επίσης κάποιες προσπάθειες για τη δημιουργία σχολής με τη βοήθεια των οργανωμένων ορεινών θέρετρων, ενώ η προ ετών προσπάθεια της οικογένειας Χ”Ιωάννου για δημιουργία ναυτικής σχολής, την οποία θα χρηματοδοτούσε και θα ήταν «μάννα εξ ουρανού» για τις τοπικές κοινότητες, απορρίφθηκε από τους τότε ιθύνοντες του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το οδικό έργο σύνδεσης μεταξύ Λεμεσού και Μονιάτη συνεχίζεται (έστω σε πολύ αργούς ρυθμούς, αλλά αναμένεται με τη συμπλήρωση και της Β’ φάσης να βοηθήσει τα χωριά του Τροόδους να ελκύσουν περισσότερο ενδιαφέρον από τους επενδυτές. Παρομοίως, ο νέος αυτοκινητόδρομος Αστρομερίτη-Κακοπετριάς (επίσης υπό κατασκευή).

Καλοδεχούμενο μεν το ενδιαφέρον και αξιοπρόσεκτη η ανάπτυξη της περιοχής, παραμένει όμως το θέμα της διαμονής του προσωπικού που θα εξυπηρετεί αυτές τις επενδύσεις. Ίσως εδώ να χρειάζεται ένα ελκυστικό μέτρο για κίνητρα ανάπτυξης μονάδων προς ενοικίαση, για να μπορούν οι εργαζόμενοι να εργάζονται σε ένα οικονομικά υποφερτό περιβάλλον.

Η αύξηση της θερμοκρασίας είναι ένας σύμμαχος στην ανάπτυξη των ορεινών θέρετρων, που αν και προκαλεί ζημιά (πολύ περιορισμένη περίοδος για χιόνια) ωθεί τη ζήτηση σε όλο και πιο υψηλά υψόμετρα, ενώ ακολουθούν και άλλα θέματα προς επίλυση, όπως οι συγκοινωνίες προς τις πόλεις, η έλλειψη ιατρικής περίθαλψης (μικρά νοσοκομεία), σχολές για φροντιστήρια για παιδιά, περιλαμβανομένων και κοινωνικών δραστηριοτήτων (όπως σχολές μπαλέτου, γήπεδα τένις, ιππασίας και άλλα).

Τα σημάδια είναι λοιπόν θετικά και προδιαγράφουν ένα λαμπρό μέλλον για την περιοχή. Όλα αυτά αντικατοπτρίζονται στις αυξανόμενες τιμές των ακινήτων.

Του Αντώνη Λοίζου F.R.I.C.S. – Αντώνης Λοίζου & Συνεργάτες ΕΠΕ – Εκτιμητές Ακινήτων, Πωλητές Ακινήτων & Διαχειριστές ΄Εργων Ανάπτυξης

www.aloizou.com.cy

[email protected]

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More