Friday, October 18, 2024
Home » Κοντά σε συμφωνία για το πλοίο του αερίου

Κοντά σε συμφωνία για το πλοίο του αερίου

0 comments

Εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Εταιρείας Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) και της κινεζικής εταιρείας CPP είναι σε εξέλιξη, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για παράδοση του πλοίου – FSRU Προμηθέας στην ΕΤΥΦΑ.

Για τις διαπραγματεύσεις έκανε αναφορά χθες ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Ο κ. Παπαναστασίου είπε συγκεκριμένα πως κινούμαστε προς την κατεύθυνση παραλαβής της πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης LNG Προμηθέας, από το ναυπηγείο της Cosco στη Σαγκάη. Είπε ακόμα ότι σύντομα ελπίζει πως θα υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο.

Οι πληροφορίες του Φιλελεύθερου αναφέρουν ότι η ΕΤΥΦΑ και η κινεζική εταιρεία CPP έχουν καταλήξει σε μια προκαταρκτική συμφωνία για την παράδοση του πλοίου, ωστόσο εκκρεμούν διαδικαστικής φύσης θέματα για να ολοκληρωθεί και να επισημοποιηθεί η συμφωνία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη συμφωνία θα ενημερωθεί τις επόμενες μέρες το Διαιτητικό Δικαστήριο του Λονδίνου.

Για τη μετατροπή του Προμηθέα (πρώην Galea) από μεταφορέα υγροποιημένου φυσικού αερίου σε πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης η ΕΤΥΦΑ, στην οποία ανήκει το πλοίο, έχει πληρώσει ήδη στην CPP περίπου 190 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση προόδου της Hill International, που εκτελούσε μέχρι τον Αύγουστο του ‘24 χρέη Συμβούλου Μηχανικού για το έργο του τερματικού, για λογαριασμό της ΕΤΥΦΑ, η συμβατική υποχρέωση του ιδιοκτήτη (ΕΤΥΦΑ) για το FSRU Προμηθέας ήταν 197.2 εκατ., από τα οποία πληρώθηκαν στη CPP τα 186.4 εκατ. Όμως, απαιτούνται, σύμφωνα με τη Hill International, άλλα περίπου 10 εκατ. για έργα που πρέπει να γίνουν στην Κύπρο, ώστε το πλοίο να είναι ικανό να δουλέψει για επαναεριοποίηση φυσικού αερίου.

Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε επίσημη συμφωνία, η ΕΤΥΦΑ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ελλιμενίσει τον Προμηθέα στην Κύπρο, για να εκτελεστούν τα έργα που απαιτούνται για τη λειτουργία του ως FSRU ή αν θα οδηγηθεί σε κάποιο ναυπηγείο εκτός Κύπρου για τις αναγκαίες εργασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις,οι προσθηκομετατροπές στο FSRU θα απαιτήσουν 5 με 6 μήνες. Αυτό δεν ανησυχεί την ΕΤΥΦΑ, καθώς ούτως ή άλλως τα έργα για την προβλήτα και τις άλλες υποδομές στο Βασιλικό δεν έχουν ολοκληρωθεί και είναι αδύνατο να ολοκληρωθούν μέσα στο 2024 ή στο πρώτο μισό του 2025, τουλάχιστο.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More