Monday, September 16, 2024
Home » Κοινοβουλευτική ομάδα ΔΗΣΥ: Όχι άλλες καθυστερήσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση

Κοινοβουλευτική ομάδα ΔΗΣΥ: Όχι άλλες καθυστερήσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση

0 comments

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού με ανακοίνωσή της το απόγευμα της Πέμπτης καλεί την Κυβέρνηση «να λάβει χωρίς άλλη καθυστέρηση τις αποφάσεις εκείνες που θα επιτρέψουν την υλοποίηση ενός έργου εξαιρετικής γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας».

Παράλληλα,, επιβεβαιώνει τη θετική της στάση σε σχέση με το έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας.

Η ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ εκδόθηκε λίγες ώρες μετά την επίσημη τοποθέτηση του κόμματος, μέσω του εκπροσώπου Τύπου Ονούφριου Κουλλά, υπέρ της διασύνδεσης, ως στρατηγικού έργου μεγάλης σημασίας.

Η τοποθέτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας αποκτά ιδιαίτερη σημασία, λαμβανομένων υπόψη των συχνών δημόσιων παρεμβάσεων δύο μελών της(Αβέρωφ Νεοφύτου, Κυριάκος Χατζηγιάννης) με έντονα επικριτική διάθεση έναντι της ηλεκτρικής διασύνδεσης, όπως προωθείται.

Η ηλεκτρική διασύνδεση, αναφέρει η Κ.Ο. του ΔΗΣΥ, είναι «έργο το οποίο ωρίμασε επί διακυβέρνησης Δημοκρατικού Συναγερμού, το οποίο στηρίζεται πολιτικά και οικονομικά από την ΕΕ. Μέσω της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης η Κύπρος θα πάψει να αποτελεί το τελευταίο ενεργειακά απομονωμένο κράτος της Ευρώπης, ενώ το κοινό ευρωπαϊκό δίκτυο θα επεκταθεί – μέσω Ελλάδας και Κύπρου – στη στρατηγικής σημασίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα ότι «το κόστος υλοποίησης του έργου καθίσταται πιο προσιτό μέσω της χρηματοδότησης ύψους €657εκ που έχει εξασφαλιστεί το 2022 από την ΕΕ, ενώ το υπόλοιπο θα εξοφληθεί σε ορίζοντα δεκαετιών με επιμερισμό 63% στην Κύπρο και 37% στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, η σύνδεση της Κύπρου με το ευρωπαϊκό δίκτυο θα επιφέρει σημαντική μείωση στις τιμές ηλεκτρισμού προς όφελος του καταναλωτή».

Και οι βουλευτές του ΔΗΣΥ επισημαίνουν καταλήγοντας τα ακόλουθα: «Σε στενή συνεργασία και συνεννόηση με την Ελλάδα και σε ένα πλαίσιο πλήρους διαφάνειας, η Κυβέρνηση καλείται να πραγματοποιήσει τα τελευταία βήματα, που από τη μια θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και από την άλλη θα επιτρέπουν στην πατρίδα μας να αξιοποιήσει αυτή την εξαιρετικά σημαντική προοπτική».

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More