Monday, September 9, 2024
Home » Κλυδωνισμοί στο εμπόριο

Κλυδωνισμοί στο εμπόριο

0 comments

Εμπορικά φορτία διαφόρων ειδών, συνολικής αξίας 8 δισ. δολαρίων, επηρεάζει το κλείσιμο του λιμανιού της Βαλτιμόρης σύμφωνα με αναλυτές. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και αυτοκίνητα αξίας 1,49 δισ. δολαρίων μαζί με εξαγωγές άνθρακα αξίας 377 εκατ. δολαρίων που δεν θα μεταφερθούν τουλάχιστον για τις επόμενες έξι εβδομάδες κατά τις οποίες εκτιμάται ότι θα παραμείνει κλειστό το λιμάνι. Η κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης αποτέλεσε επιβαρυντικό παράγοντα για την αγορά των πλοίων capesize bulker που ήδη βυθιζόταν αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο βρετανικός ναυλομεσίτης Braemar. Η καταστροφή της γέφυρας Francis Scott Key την Τρίτη από το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Dali» της Maersk εγκλώβισε πολλά πλοία ξηρού φορτίου στο λιμάνι της Βαλτιμόρης. Παράλληλα άλλα capesizes που αρχικά προορίζονταν να φορτώσουν στη Βαλτιμόρη «απελευθερώθηκαν» αυξάνοντας την προσφορά πλοίων.

Το λιμάνι της Βαλτιμόρης είναι το 9ο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ, αλλά είναι σημαντικό, αφού διακινεί 1,1 εκατ. εμπορευματοκιβώτια κάθε χρόνο, 850.000 οχήματα, εξάγει μεγάλο όγκο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και εκτιμάται πως περίπου μισό εκατ. τόνοι καυσίμου μεταφέρονται κάθε μήνα μέσω της γέφυρας την οποία χρησιμοποιούν 1,3 εκατ. φορτηγά ετησίως ή 3.600 ημερησίως, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης.

Εκτακτη ανάγκη

Την ίδια στιγμή η CMA CGM κήρυξε Ανωτέρα Βία στις μεταφορές από και προς το λιμάνι της Βαλτιμόρης και δήλωσε ότι καθόρισε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Η CMA CGM δήλωσε ότι οι εξαγωγές που βρίσκονται επί του παρόντος εγκλωβισμένες στο λιμάνι της Βαλτιμόρης θα παραμείνουν εκεί μέχρι να ανοίξει ξανά το λιμάνι, εκτός εάν δοθεί εντολή από τον φορτωτή, και στην περίπτωση που το φορτίο πρέπει να μεταφερθεί σε εναλλακτικά λιμάνια φόρτωσης το κόστος βαρύνει τον φορτωτή. Και άλλες ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών εξέδωσαν ανάλογες ανακοινώσεις, χωρίς όμως να επικαλούνται λόγους ανωτέρας βίας. Στο μεταξύ μια συζήτηση έχει ανοίξει για το κατά πόσο θα αποζημιωθούν και ποιοι από το δυστύχημα στη γέφυρα. Ορισμένοι νομικοί κάνουν λόγο για ανάλογο δεδικασμένο (απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ του 1927), που περιορίζει την ευθύνη του πλοιοκτήτη.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το Σαββατοκύριακο του Καθολικού Πάσχα απομακρύνθηκαν τα πρώτα τμήματα της κατεστραμμένης γέφυρας και αναπτύχθηκαν σχέδια για τον καλύτερο τρόπο μετατόπισης του πλοίου «Dali» που υπέστη σοβαρές ζημιές.

Η διοίκηση του λιμανιού ετοιμάζεται να δημιουργήσει ένα προσωρινό εναλλακτικό κανάλι στη βορειοανατολική πλευρά του κύριου καναλιού στην περιοχή της κατεστραμμένης γέφυρας Francis Scott Key προκειμένου να γίνει δυνατή η θαλάσσια κυκλοφορία στη Βαλτιμόρη.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More