Τον τζίρο της Παρασκευής και του Σαββάτου, των σημαντικότερων δηλαδή ημερών της εβδομάδας, στοίχισε σε ένα από τα πλέον γνωστά clubs της Αθήνας η μη έκδοση αποδείξεων. Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ διαπίστωσαν ότι το νυχτερινό κέντρο δεν είχε κόψει πάνω από 15 αποδείξεις και – κατά συνέπεια – επέβαλαν λουκέτο για 48 ώρες. Ταυτόχρονα, ελέγχεται η συνολική φορολογική συμπεριφορά του club, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλες παραβάσεις.
Το επίδομα θέρμανσης
Λιγότερες από 500.000 αιτήσεις δέχθηκε τελικά η πλατφόρμα myΘέρμανση για το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα. Η ΑΑΔΕ ξεκινά τώρα ελέγχους στα στοιχεία που δηλώθηκαν από τα νοικοκυριά για να τα αποστέλλει στον ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος με τη σειρά του τα κοινοποιεί στους προμηθευτές προκειμένου να εφαρμόσουν την επιδότηση στους λογαριασμούς υπό μορφή έκπτωσης. Το επίδομα θέρμανσης που κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ θα εμφανιστεί ως έκπτωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας (έναντι ή εκκαθαριστικό) που αφορούν την περίοδο ενίσχυσης, δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου 2024. Οι δικαιούχοι του επιδόματος θα πρέπει να καταχωρίσουν στην πλατφόρμα τα απαιτούμενα στοιχεία των λογαριασμών ρεύματος.
Είδη πολυτελείας
H αγορά πολυτελών ειδών αποτελεί ένα ανθεκτικό τμήμα της οικονομίας, επιτυγχάνοντας εξαιρετική απόδοση ακόμα και ύστερα από περιόδους οικονομικής ύφεσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η υποκατηγορία των προσωπικών ειδών πολυτελείας, η οποία παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης τόσο στην παγκόσμια όσο και στην εγχώρια αγορά, σύμφωνα με ανάλυση της KPMG. Στην Ελλάδα, η αγορά προσωπικών ειδών πολυτελείας παρουσίασε αξιοσημείωτες επιδόσεις το 2022, επιτυγχάνοντας καθαρές πωλήσεις συνολικού ύψους 509,8 εκατ. ευρώ, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 13,2% μεταξύ 2018 και 2022.
Αυξημένο ενδιαφέρον
Ιδιαίτερα αυξημένο ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για το έργο «Αναβάθμιση Τουριστικών Λιμένων», συνολικής δημόσιας δαπάνης €139.090.800,00, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, συνολικά υποβλήθηκαν 41 επενδυτικά σχέδια από φορείς διαχείρισης τουριστικών λιμένων (μαρινών, καταφυγίων και αγκυροβολίων), συνολικού ύψους €184.588.025,30, υπερκαλύπτοντας κατά πολύ τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό. Ηδη έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων από το υπουργείο Τουρισμού, ώστε σύντομα να ενταχθούν στο πρόγραμμα εκείνα που θα εγκριθούν.
Απαισιόδοξος ο ΟΟΣΑ
Ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε ελαφρώς προς τα πάνω (0,2%) τις προβλέψεις για παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 στο 2,9% και προς τα κάτω (-0,3%) τις προβλέψεις για ανάπτυξη στην ευρωζώνη στο 0,6% για φέτος, προειδοποιώντας παράλληλα για τον κίνδυνο νέας αύξησης του πληθωρισμού εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι υψηλές γεωπολιτικές εντάσεις αποτελούν σημαντικό βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για τη δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα εάν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή διαταράξει τις αγορές ενέργειας, αναφέρεται. Για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι θα ξεκινήσει να μειώνει τα επιτόκια το β’ τρίμηνο φέτος και ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα την ακολουθήσει το τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο, κάνει λόγο για τους παραπάνω κινδύνους που δεν επιτρέπουν στο να κηρυχθεί η νίκη ενάντια στις πληθωριστικές πιέσεις, όπως επίσης αναφέρει.
Ο ρόλος του χρυσού
Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Κεντρικού Θησαυροφυλακίου της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε ότι σήμερα πλέον αντί για κάλυμμα της κυκλοφορίας τραπεζογραμματίων, ο χρυσός αποτελεί ένα ακόμα περιουσιακό στοιχείο, μέρος του χαρτοφυλακίου στο ενεργητικό της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο της επιτρέπει να ανταποκρίνεται σε διαφορετικές συνθήκες και απαιτήσεις. Για τους πολίτες, δεν αποτελεί πλέον μέσο συναλλαγών αλλά καταφύγιο αξίας σε συνθήκες αβεβαιότητας και κρίσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η ζήτηση χρυσού εκτοξεύθηκε την περίοδο της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης. Σήμερα το 47% του χρυσού που διαθέτει η χώρα μας τηρείται στην Ελλάδα, με το υπόλοιπο να μοιράζεται μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών (29%), Βρετανίας (20%) και Ελβετίας (4%). Στο σημερινό περιβάλλον, η Τράπεζα της Ελλάδος εξακολουθεί να ασκεί την παραδοσιακή δραστηριότητα της αγοραπωλησίας χρυσών νομισμάτων και να διαχειρίζεται τον νομισματικό χρυσό, που αποτελεί μέρος των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας.