Ούτε και σήμερα φαίνεται να ξεκαθάρισε πλήρως σκηνικό κατά πόσο η αιφνίδια απόφαση του γερμανικού οργανισμού TUI να τερματίσει τις εκδρομές του στα κατεχόμενα οφείλεται και σε πιέσεις που άσκησε το Υφυπουργείο Τουρισμού.
Το συγκεκριμένο ζήτημα και γενικότερα οι εκδρομές στα κατεχόμενα από τις ελεύθερες περιοχές συζητήθηκε εκτάκτως σε σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής η οποία, όμως, μετά από σχετικό αίτημα του Υφυπουργού Τουρισμού Κώστα Κουμή διεξήχθηκεκλεισμένων των θυρών. Μάλιστα αρχικό αίτημα του Υφυπουργού ήταν και η αποχώρηση των υπόλοιπων προσκεκλημένων – ξενοδόχων κι άλλων τουριστικών εταίρων – οι οποίοι όμως παρακάθισαν για περίπου μια ώρα και ακολούθως αποχώρησαν. Η απόφαση για κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία για τα ΜΜΕ, πάρθηκε κατά πλειοψηφία και με αυτήν διαφώνησαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης και η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου.
Τα όσα, ωστόσο, αναφέρθηκαν χθες δεν ικανοποίησαν την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή η οποί αποφάσισε όπως είπε ο κ. Χατζηγιάννης ότι ησυζήτηση σχετικά με την οργάνωση ταξιδιών από και προς τις κατεχόμενες περιοχές θα συνεχιστεί σε νέα συνεδρία, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη.
Ο Κυριάκος Χατζηγιάννης σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση δεν παρέλειψε πάντως να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στο Υφυπουργείο Τουρισμού για τους χειρισμούς γύρω από το ζήτημα, παραδεχόμενος πάντως πέραν της τουριστικής πτυχής του και τις πολιτικές προεκτάσεις που προκύπτουν. Όπως ανέφερε «για άλλη μια φορά τα έκαναν όπως τα έκαναν» και διερωτήθηκε κατά πόσον «οι ίδιοι έχουν αντιληφθεί τι έχουν κάνει». «Οδήγησαν την χώρα σε μία περιπέτεια που έχει να κάνει πρώτα με τις σχέσεις μας με τους συνεργάτες ταξιδιωτικούς πράκτορες και δεύτερο οδήγησαν την χώρα σε μία περιπέτεια καβγά και να θέσουν σε αμφισβήτηση υφιστάμενα σχέδια και συμφωνίες οι οποίες υπήρχαν μέχρι στιγμής», πρόσθεσε ο κ. Χατζηγιάννης. «Στο τέλος της ημέρας όλες αυτές οι εκδρομές γινόντουσαν, γίνονται και είναι στο πλαίσιο του κανονισμού της πράσινης γραμμής», πρόσθεσε.
Προχωρώντας ένα βήμα πάρα πέρα είπε ότι «δεν έδωσαν σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις σήμερα», προσθέτοντας ότι «έχουν αποδεχθεί πως ενώ το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει διαγνώσει το πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει, ο Υφυπουργός παραδέχθηκε ότι δεν έχει μεταφέρει το πρόβλημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για μια απόφαση η οποία είχε πολιτικές διαστάσεις».
Ανέφερε ότι το αφήνει αυτό προς κρίση του καθενός και πρόσθεσε ότι η απόφαση που λήφθηκε «μας οδήγησε, εν μέσω προσπαθειών για έναρξη διαπραγματεύσεων για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, να δώσουμε την ευκαιρία στους απέναντι να το χρησιμοποιήσουν και να έρθουν καταχρηστικά σε βάρος και του κυπριακού προβλήματος και των προσπαθειών που γίνονται».
Διερωτήθηκε ο κ. Χατζηγιάννης αν «αυτό ήταν υπεύθυνη διαχείριση πολιτικής πράξης» και ευχήθηκε «να μην υπάρξουν και άλλες επιπτώσεις, όπως αντίποινα, για παράδειγμα στην επέκταση της παράνομης τουριστικής δραστηριότητας εντός της πόλης της Αμμοχώστου». Ανέφερε ότι «αυτούς τους εκβιασμούς τους έχει κάνει η κατοχική δύναμη εξαιτίας του ότι τους έδωσε το Υφυπουργείο Τουρισμού αυτή την ευκαιρία, να απειλούν για πράγματα που δεν χρειαζόντουσαν».
Σε δικές του δηλώσεις ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασίας Μιχάλης Γιακουμή , κάλεσε «την Κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους φορείς να εντείνουν τις προσπάθειες τους για να διασφαλίσουμε ότι η τουριστική μας βιομηχανία δεν θα πληγεί περαιτέρω από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των κατεχομένων περιοχών».
«Δεν είναι μόνο θέμα οικονομικό, είναι θέμα αρχής και δικαιοσύνης. Η τουριστική βιομηχανία της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να λειτουργεί σε ένα περιβάλλον ισότιμο και δίκαιο. Η πολιτεία έχει την ευθύνη να προστατεύσει την κυριαρχία μας, την οικονομία μας και το δίκαιο ανταγωνισμό», πρόσθεσε.
Ο κ. Γιακουμή είπε ότι πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας σε όλα τα μέτωπα» και ότι «χρειάζεται πιο αυστηρή εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών σχετικά με τη διαφήμιση και την προώθηση των κατεχόμενων περιοχών ως τουριστικού προορισμού».
Είπε ακόμη ότι «πρέπει να αυξηθεί η ενημέρωση των ξένων τουριστικών πρακτόρων και εταιρειών για τις παράνομες δραστηριότητες στα κατεχόμενα».
Ανέφερε ότι «δεν είναι μυστικό ότι οι επιχειρήσεις στις κατεχόμενες περιοχές λειτουργούν υπό καθεστώς που δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και αποφεύγουν τις υποχρεώσεις που ισχύουν για τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι αυτό δημιουργεί έναν αθέμιτο ανταγωνισμό που πλήττει άμεσα την τουριστική βιομηχανία μας, έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της οικονομίας μας».
Ο κ. Γιακουμή είπε ακόμη ότι «η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να προστατεύσει τις νόμιμες επιχειρήσεις μας, οι οποίες εργάζονται σκληρά καταβάλλοντας φόρους και ακολουθώντας τους νόμους της Δημοκρατίας και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις».
«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, όπου οι τουριστικές επιχειρήσεις στις ελεύθερες περιοχές βλέπουν τους πελάτες τους να κατευθύνονται προς τα κατεχόμενα λόγω χαμηλότερων τιμών που προκύπτουν από μη δίκαιες συνθήκες ανταγωνισμού», πρόσθεσε.
Πηγή: philenews.com