Sunday, December 22, 2024
Home » Κλείνουν την ιστορική υαλουργία Γιούλα λόγω ενεργειακού κόστους – Πόσα εργοστάσια ακόμη;

Κλείνουν την ιστορική υαλουργία Γιούλα λόγω ενεργειακού κόστους – Πόσα εργοστάσια ακόμη;

0 comments

«Σβήνουν» οι κλίβανοι του ιστορικού εργοστασίου της υαλουργίας Γιούλα στο Αιγάλεω ύστερα από 77 χρόνια λειτουργίας, καθώς ο πορτογαλικός όμιλος BA, ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο στην Ελλάδα μόλις επτά χρόνια μετά την απόκτησή του από τους έλληνες ιδιοκτήτες του. Η απόφαση του πολυεθνικού ομίλου δεν ήταν αναμενόμενη για τους 300 εργαζομένους της υαλουργίας.

Για την εταιρεία όμως η απόφαση αυτή ήταν μάλλον δεδομένη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι οικονομικές ζημιές αλλά και το αυξημένο κόστος παραγωγής δεν της επιτρέπουν να συνεχίσει τη λειτουργία της στην Ελλάδα. Ωστόσο όταν πριν από μία επταετία ο πορτογαλικός όμιλος επένδυε στην Ελλάδα ο σχεδιασμός ήταν εντελώς διαφορετικός, όπως και οι προσδοκίες.

Μια ιστορία 77 ετών

Η υαλουργική βιομηχανία Γιούλα ιδρύθηκε το 1947, όταν οι αδελφοί Βουλγαράκη αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια εταιρεία με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή γυάλινων χειροποίητων επιτραπέζιων ειδών. Το 1947 η εταιρεία αποτελούσε μία από τις πενήντα συνολικά επιχειρήσεις που ασχολούνταν με την παραγωγή χειροποίητου φυσητού γυαλιού στην Ελλάδα. Τις δεκαετίες που ακολούθησαν μεγεθύνθηκε εντός Ελλάδος και το 1985 έφτασε να είναι ο ηγέτης της αγοράς και με εξαγωγική δραστηριότητα.

Το 1997 η εταιρεία μπαίνει σε μια περίοδο εξωστρέφειας, με την εξαγορά του πρώτου εργοστασίου της στη Σόφια της Βουλγαρίας, ενώ το 1998 εξαγοράζει μια δεύτερη μονάδα στη Φιλιππούπολη και το 2002 επεκτείνεται στη Ρουμανία, ιδρύοντας θυγατρική στο Βουκουρέστι. Ακολουθεί το 2003 περαιτέρω επέκταση με την εξαγορά της Stirom, ενός από τα μεγαλύτερα εργοστάσια γυαλιού στη Ρουμανία, και έναν χρόνο μετά, μία ακόμα μονάδα στη Βουλγαρία μπαίνει κάτω από την ομπρέλα της Γιούλα. Το 2005 έρχεται η επέκταση στην Ουκρανία με την απόκτηση δύο εταιρειών (Biomedsklo και Bucha Glassworks) με αντικείμενο την παραγωγή γυάλινων περιεκτών και ειδών όπως το φαρμακευτικό γυαλί και το διακοσμητικό τζάμι. Είναι η εποχή που η ελληνική υαλουργία μεγαλουργεί και έχει καταφέρει να έχει με τα προϊόντα της παρουσία σε πάνω από 40 αγορές στον κόσμο.

Η εξαγορά

Ωστόσο τα χρόνια της οικονομικής κρίσης που ακολουθούν αλλάζουν πολλά. Το κόστος του χρήματος για τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και το συνεχώς αυξημένο κόστος της ενέργειας οδηγεί το 2017 τέσσερις από τις επτά παραγωγικές μονάδες της Γιούλα σε Ελλάδα (1), Βουλγαρία (2) και Ρουμανία (1) να πουληθούν και να περάσουν στα χέρια του πορτογαλικού ομίλου ΒΑ Vidro ύστερα από μήνες διαπραγματεύσεων και προσπαθειών για ανεύρεση επενδυτή.

Τον Νοέμβριο του 2015 η τότε διοίκηση της υαλουργίας Γιούλα ανέθεσε στη Citigroup να της βρει επενδυτή. Ο επενδυτής βρέθηκε τον Οκτώβριο του 2016, με την αποτίμηση της εταιρείας να υπολογίζεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ και τον πορτογαλικό όμιλο να αναλαμβάνει και τα δάνεια της Γιούλα, ύψους περίπου 355 εκατ. ευρώ, έναντι των δανειστών της. Μέχρι τότε η εταιρεία είχε καταφέρει να κατακτήσει με τα προϊόντα της διεθνείς αγορές, ενώ το πέρασμά της στα χέρια ενός εκ των μεγαλύτερων ομίλων του κλάδου κάθε άλλο παρά τη σημερινή κατάληξη προμήνυε.

Η ΓΣΕΕ

Σήμερα, επτά χρόνια μετά, το εργοστάσιο στο Αιγάλεω σβήνει τους κλιβάνους του, με τους περίπου 300 εργαζομένους του να οδηγούνται στην ανεργία. Η διοίκηση της εταιρείας έχει προτείνει στους εργαζομένους διπλάσια αποζημίωση από τη νόμιμη, για οικειοθελή αποχώρηση, ωστόσο η ΓΣΣΕ, η οποία και δημοσιοποίησε το θέμα, ζητά να μην κλείσει το εργοστάσιο υαλουργίας στο Αιγάλεω και να αναζητηθεί από την κυβέρνηση νέος επενδυτής για να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας.

«Η ΓΣΕΕ βρίσκεται το πλευρό των εργαζομένων στο εργοστάσιο ΓΙΟΥΛΑ στο Αιγάλεω. Ο όμιλος υαλουργίας BA, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τη συγκεκριμένη επιχείρηση, επικαλείται ζημιές για το μοναδικό εργοστάσιο που έχει στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα περίπου 300 οικογένειες να μείνουν χωρίς εισόδημα. Η ΓΣΕΕ ζητά την άμεση παρέμβαση των συναρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης ώστε να βρεθεί λύση και το εργοστάσιο να συνεχίσει τη λειτουργία του» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωσή της.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00