Sunday, November 10, 2024
Home » Κερδίζοντας την κούρσα με την τεχνολογία

Κερδίζοντας την κούρσα με την τεχνολογία

0 comments

Ο κόσμος βρίσκεται ενώπιον τεχνολογικού ψυχρού πολέμου. Καθώς τα αυταρχικά καθεστώτα αναπτύσσουν νέα ψηφιακά εργαλεία που θέτουν σε κίνδυνο τις ανοιχτές κοινωνίες και απειλούν τις δημοκρατικές αξίες, η Δύση πρέπει να αποφασίσει αν θα τα ανταγωνιστεί ή θα κάνει πίσω. Σήμερα, η μάχη για την ελευθερία δίνεται στην Ουκρανία. Αλλά η πρώτη γραμμή θα μπορούσε μια μέρα να είναι στην Ταϊβάν.

Η νίκη στον αγώνα για τις μελλοντικές τεχνολογίες απαιτεί ένα ενιαίο μέτωπο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αναζωογονήσουν τη διατλαντική συμμαχία για να κερδίσουν τον ανταγωνισμό για την παγκόσμια τεχνολογική ηγεσία. Αυτό σημαίνει ανάπτυξη μιας νέας κοινής στρατηγικής, συγκέντρωση πόρων και δυνατοτήτων, εξορθολογισμό των κανονισμών και αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους – όπως προηγμένα εργαλεία για ημιαγωγούς και λέιζερ, τεχνητή νοημοσύνη, κβαντικούς υπολογιστές και γονιδιωματική στην Ευρώπη και ενέργεια σύντηξης, εμπορικές διαστημικές επιχειρήσεις και συνθετική βιολογία στις ΗΠΑ. Θα είναι επίσης απαραίτητο να δημιουργηθούν ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού. Με την Κίνα να κυριαρχεί στην προμήθεια μετάλλων και στοιχείων σπάνιων γαιών που είναι απαραίτητα για μπαταρίες, ημιαγωγούς και άλλες τεχνολογίες, οι ΗΠΑ και η ΕΕ οδεύουν προς καθοριστική κρίση ορυκτών. Τέλος, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην επίτευξη νέων καινοτομιών σε ζωτικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, της βιοτεχνολογίας, των προηγμένων δικτύων, της καθαρής ενέργειας και των τεχνολογιών παραγωγής του αύριο.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν μπορούν να περιμένουν να κερδίσουν τον τεχνολογικό αγώνα – που είναι επίσης ένας πόλεμος ιδεών – όταν οι πολίτες τους συρρέουν σε «θαλάμους ηχούς» μέσων κοινωνικής δικτύωσης και όταν το 44% των παιδιών παγκοσμίως χρησιμοποιούν το TikTok. Σε αυτό το γνωστικό πεδίο μάχης, η Δύση πρέπει να ηγηθεί της ανάπτυξης τεχνολογιών που ενθαρρύνουν την κριτική σκέψη και προστατεύουν το απόρρητο και να σταματήσει τον αποσταθεροποιητικό κατακερματισμό της ψηφιακής σφαίρας και τη διάδοση διαδικτυακού μίσους και παραπληροφόρησης. Μια αναζωογονημένη διατλαντική συμμαχία πρέπει να διασφαλίσει ότι οι αναδυόμενες τεχνολογίες αντικατοπτρίζουν δημοκρατικές αρχές και ενισχύουν τη στρατηγική αυτονομία.

Πρέπει να κρατήσουμε αυτό το πνεύμα ζωντανό. Οι δημοκρατίες κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν τεχνολογίες που θα διαμορφώσουν το μέλλον, με τρομερές οικονομικές συνέπειες και συνέπειες για την ασφάλεια. Μια ισχυρή διατλαντική τεχνολογική συνεργασία είναι επιβεβλημένη. Η μοίρα των ελεύθερων και ανοιχτών κοινωνιών εξαρτάται από αυτό.

Ο Ιλι Μπαϊρακτάρι είναι πρώην μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ και πρώην διευθυντής στην Επιτροπή Ασφαλείας των ΗΠΑ για την τεχνητή νοημοσύνη. Είναι επικεφαλής του Special Competitive Studies Project. Ο Αντρέ Λόεσεκρουγκ Πιέτρι είναι πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής στο Joint European Disruptive Initiative, την ευρωπαϊκή υπηρεσία προηγμένης έρευνας

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More