Sunday, October 13, 2024
Home » Κεντρική Τράπεζα: Στο σφυρί κύριες κατοικίες

Κεντρική Τράπεζα: Στο σφυρί κύριες κατοικίες

0 comments

Έξι κύριες κατοικίες αξίας κάτω των €350 χιλ. έκαστη πωλήθηκαν σε πλειστηριασμούς (κατά τον πρώτο πλειστηριασμό της διαδικασίας) από τον Μάρτιο μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2024, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας που στάλθηκε στη Βουλή.

Επίσης, πωλήθηκαν και τρία άλλα ακίνητα (κύριες κατοικίες), αξίας πέραν των €350 χιλ., κατά τη διαδικασία του δεύτερου πλειστηριασμού (λόγω αποτυχίας του πρώτου πλειστηριασμού). Η συνολική αξία των εννέα κυρίων κατοικιών που βγήκαν στο σφυρί ήταν €2.85 εκατ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, έξι μήνες μετά την ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου για τις εκποιήσεις και τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου αυξήθηκε ο αριθμός των ειδοποιήσεων που έστειλαν οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων στους δανειολήπτες που δεν καταβάλλουν τις δόσεις τους και δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ)επιδόθηκαν 146 ειδοποιήσεις σε ενυπόθηκους οφειλέτες που είχαν ως εξασφάλιση του δανείου την κύρια κατοικία. Με την επιστολή (Θ) οι οφειλέτες ενημερώθηκαν πως μεταξύ Μαρτίου- Ιουνίου του 2024 οι καθυστερημένες τους δόσεις ξεπερνούσαν τις 120 ημέρες.

Ουσιαστικά οι ειδοποιήσεις αφορούσαν 133 κύριες κατοικίες, με αγοραία αξία μικρότερη των €350 χιλ. έκαστη, καθώς και 13 πρώτες κατοικίες η αξία των οποίων ξεπερνούσαν τις €350 χιλ.

Ακολούθως την ίδια περίοδο προωθήθηκαν και 323 επιστολές από τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων με τις οποίες ενημερώνονταν οι δανειολήπτες πως το ακίνητο που αποτελεί την κύρια κατοικία τους θα βγει στο σφυρί. Πρόκειται για 284 πρώτες κατοικίες αγοραίας αξίας κάτω των €350 χιλ. καθώς και 39 κύριες κατοικίες η αξία των οποίων ξεπερνά τις €350 χιλ.

Ακολούθησε η επίδοση 69 ειδοποιήσεων (τύπου ΙΑ), με την οποία οι οφειλέτες ενημερώνονταν πως ορίστηκε η ημερομηνία, κατά την οποία θα έβγαιναν στο σφυρί τα ενυπόθηκα ακίνητα. Αξίζει να σημειωθεί πως τα 45 ακίνητα που ορίστηκαν για να τεθούν στο πρώτο πλειστηριασμό ήταν αξίας κάτω των €350 χιλ. και για 25 η αξία τους ξεπερνούσε τις €350 χιλ.

Τι αγόρασαν οι δανειστές

Βάσει των στοιχείων της ΚΤ, πέτυχε η πώληση στον πρώτο πλειστηριασμό για έξι κύριες κατοικίες με μικρότερη αξία των €350 χιλ. και τρείς πρώτες κατοικίες αξίας πέραν των €350 χιλ. στον δεύτερο πλειστηριασμό.

Επιπρόσθετα, μετά την αποτυχία του πλειστηριασμού, μια κύρια κατοικία κάτω των €350 χιλ. έχει πωληθεί απευθείας σε τρίτους. Παράλληλα, δέκα κύριες κατοικίες έχουν αγοραστεί από τους ενυπόθηκους δανειστές μετά την πάροδο έξι μηνών από την διαδικασία ολοκλήρωσης του πρώτου πλειστηριασμού.

Σημειώνεται πως μια από τις κύριες κατοικίες ήταν αξίας κάτω των €350 χιλ. και οι υπόλοιπες εννέα η αγοραία τους αξίας ξεπερνά τις €350 χιλ. Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, δηλαδή, από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο είχε πετύχει ο πλειστηριασμός μόνο μιας κύριας κατοικίας αξίας €1.1 εκατ. και αυτή ήταν κατά τη δεύτερη διαδικασία της εκποίησης.

Ελάχιστοι αξιοποιούν το νέο πλαίσιο

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο είναι σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο, που έχει ως επίκεντρο την προστασία της κύριας κατοικίας, με αξία μέχρι €350 χιλ. Ωστόσο, οι δανειολήπτες δεν έχουν αξιοποιήσει στον βαθμό που αναμενόταν τα εργαλεία που τους παρέχει το νέο πλαίσιο.

Βάσει του νέου πλαισίου, οι δανειολήπτες μπορούν να προσφεύγουν στη Χρηματοοικονομική Επίτροπο για την εξώδικη επίλυση των διαφορών που έχουν με τους πιστωτές για υποθέσεις υπερχρεώσεων, καταχρηστικών ρητρών αλλά και εκποιήσεων. Στην Επίτροπο μπορούν να απευθύνονται δανειολήπτες με αρχικό ποσό δανείου μέχρι €350 χιλ. και με εξασφάλιση κύρια κατοικία ή επαγγελματική στέγη αξίας μέχρι €350 χιλ., ζητώντας τον διορισμό διαμεσολαβητή, για επιλυθεί η διαφορά με τον πιστωτή, με στόχο να αποφευχθεί η εκποίηση του ακινήτου.

Την ίδια ώρα, δίνεται δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχουν τερματισμένα δάνεια με αρχικό ποσό δανείου μέχρι €350 χιλ., οι οποίοι εντός 6 μηνών θα μπορούν να προσφύγουν στη Χρηματοοικονομική Επίτροπο, ζητώντας τον διορισμό διαμεσολαβητή για εξωδικαστική ρύθμιση της διαφοράς.

Επιπρόσθετα, μπορούν να προσφεύγουν και δανειολήπτες με αρχικό ποσό δανείων έως €350 χιλ. και με υποθήκη επαγγελματική στέγη αξίας €750 χιλ. Εξάλλου, σε περίπτωση που εκδοθεί απόφαση δικαστηρίου για αναβολή της δικαστικής διαδικασίας για σκοπούς προσφυγής στην Χρηματοοικονομική Επίτροπο, ο πιστωτής να έχει την υποχρέωση αναστολής της διαδικασίας πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου που εξασφαλίζει τερματισμένη πιστωτική διευκόλυνση μέχρι τη λήξη της δοθείσας αναβολής.

Παράλληλα, διασαφηνίζεται η δυνατότητα του πιστωτή για αποστολή αρνητικής απόφασης επί αιτήματος δανειολήπτη για αναδιάρθρωση πιστωτικής διευκόλυνσης που παρουσιάζει καθυστερήσεις.

Έγιναν 265 εκποιήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ, το δεύτερο τρίμηνο του 2024 έχουν εκποιηθεί συνολικά 265 ενυπόθηκα ακίνητα (περιλαμβανομένων) των πρώτων κατοικιών συνολικού ύψους €22.6 εκατ. σε σχέση 156 ακίνητα ύψους €14 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ανάμεσα στα ακίνητα για τα οποία πέτυχε ο πλειστηριασμός κατά την πρώτη διαδικασία μέχρι τον Ιούνιο ήταν 45 υπό ανέγερση διαμερίσματα και κατοικίες αξίας €33.5 εκατ., εννέα εμπορικά ακίνητα περιλαμβανόμενων γραφείων, καταστημάτων, εργοστασίων και κτηνοτροφικών υποστατικών αξίας €908 χιλ, έντεκα οικόπεδα συνολικής αξίας €1 εκατ., 153 αγροτεμάχια και χωράφια ύψους €4.6 εκατ. Στο δεύτερο πλειστηριασμό πωλήθηκαν μια κατοικία αξίας €255 χιλ., τρία οικόπεδα ύψους €369 χιλ. και 27 χωράφια ύψους €753 χιλ.

Αγνοείται η Ειδική Δικαιοδοσία στα Επαρχιακά Δικαστήρια

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο για τις εκποιήσεις, η Χρηματοοικονομική Επίτροπος μπορεί να εξετάζει διαφορές μεταξύ ενυπόθηκου δανειστή και ενυπόθηκου οφειλέτη αναφορικά με το ύψος του ποσού που δηλώνει ο ενυπόθηκος δανειστής στην ειδοποίηση «ΙΑ» κατά την εκποίηση κύριας κατοικίας αξίας μέχρι €350 χιλ.

Στη συνέχεια, σε περίπτωση μη αποδοχής της απόφασης του Επιτρόπου από τους πιστωτές, θα αναστέλλεται η διαδικασία εκποίησης μέχρι να αποφασίσει το Δικαστήριο για το ύψος του οφειλόμενου ποσού.

Παρόλο που εδώ και δέκα και πλέον μήνες εγκρίθηκε το νέο πλαίσιο, δεν έχει ακόμη συσταθεί Ειδική Δικαιοδοσία στο επίπεδο Επαρχιακού Δικαστηρίου, στην οποία θα μπορούσαν να προσφεύγουν οι πολίτες με κόκκινα δάνεια με εξασφάλιση την κύρια κατοικία, αξίας μέχρι €350 χιλ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έχει ακόμη προχωρήσει στον καθορισμό των δικαστών, οι οποίοι θα εκδικάζουν υποθέσεις που αφορούν διαφορές που προκύπτουν μεταξύ δανειολήπτη, εγγυητή ή παρόχου εξασφάλισης και πιστωτή αναφορικά με πιστωτική διευκόλυνση η οποία εξασφαλίζεται με κύρια κατοικία, η εκτιμημένη αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις €350 χιλ.

Όπως δείχνουν όλα τα δεδομένα, δεν αναμένεται να λειτουργήσει η Ειδική Δικαιοδοσία, καθώς δεν θεωρείται πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες.

Αξίζει να σημειωθεί πως για να μπορεί να λειτουργήσει η Ειδική Δικαιοδοσία, το Δικαστήριο θα πρέπει να εκδώσει διαδικαστικό κανονισμό και οδηγίες για να λειτουργήσει η Ειδική Δικαιοδοσία. Όπως μας λέχθηκε, παρά την ψήφιση του νέου νομικού πλαισίου, πολίτες συνεχίζουν να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη με το προηγούμενο καθεστώς, για θέματα που αφορούν αποπληρωμές δανείων ή αμφισβήτηση δανειακών συμβάσεων.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More