Thursday, October 31, 2024
Home » Κεντρική Τράπεζα: Οι τέσσερις κίνδυνοι που απαιτούν προσοχή

Κεντρική Τράπεζα: Οι τέσσερις κίνδυνοι που απαιτούν προσοχή

0 comments

Τέσσερις μεσοπρόθεσμους κινδύνους για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, μαζί με τους παράγοντες που δύναται να τους ενεργοποιήσουν, καταγράφει η Κεντρική Τράπεζα στην έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για το 2023, που δημοσίευσε χθες.

Σταθεροί παραμένουν τρεις κίνδυνοι, αλλά ένας έχει ανοδική πορεία σε σχέση με πέρυσι, με βάση την έκθεση.

– Οι τεχνοκράτες εκτιμούν ότι παραμένουν οι προκλήσεις στους ισολογισμούς του εγχώριου ιδιωτικού μη χρηματοοικονομικού τομέα, που προέρχονται από τις ψηλές τιμές και τα αυξημένα δανειστικά επιτόκια, σε συνδυασμό με τον ήδη υπερχρεωμένο ιδιωτικό μη χρηματοοικονομικό τομέα. Αποδίδεται στο περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και στην αύξηση στη μόχλευση των μηχρηματοοικονομικών επιχειρήσεων.

Δεύτερος κίνδυνος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής, είναι η ενδεχόμενη επιδείνωση στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων του χρηματοοικονομικού τομέα, κυρίως των πιστωτικών ιδρυμάτων, η οποία δύναται να επηρεάσει την κερδοφορία τους. Διευκρινίζεται ότι αυτό μπορεί να γίνει αν προκύψει περιορισμένη ικανότητα εξυπηρέτησης χρέους από τον ιδιωτικό τομέα και μετάδοση αρνητικών εξελίξεων από ενδεχόμενη πτώση στις τιμές των ακινήτων.

Τρίτος μεσοπρόθεσμος κίνδυνος είναι η έκθεση των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων στον τομέα των ακινήτων, που τα καθιστά ευάλωτα σε τυχόν αρνητικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων, παρά την ανθεκτικότητα της αγοράς. Οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν είναι η απομείωση της αξίας των ακινήτων στον ισολογισμό τους, ο αυξημένος πιστωτικός κίνδυνος από τα δάνεια στον ευρύτερο τομέα των ακινήτων και μείωση στις αξίες των ενυπόθηκων ακινήτων.

Ο τέταρτος μεσοπρόθεσμος κίνδυνος -που παρουσιάζει ανοδική πορεία- αναλύεται σε τρεις υποενότητες. Κίνδυνος κλιματικής αλλαγής, κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο, κίνδυνοι κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων και οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν είναι η έκθεση σε φυσικό κίνδυνο, αύξηση κυβερνοεπιθέσεων και κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων.

Το δυσμενές σενάριο

Επιπλέον, η Κεντρική Τράπεζα αναγνωρίζει ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, με την πιθανότητα ευρύτερης σύρραξης, αποτελούν περαιτέρω παράγοντες ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία, καθώς και για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Σε ένα δυσμενές σενάριο, η περαιτέρω κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων δύναται να εντείνει το κλίμα αβεβαιότητας, να επηρεάσει αρνητικά τις παγκόσμιες αγορές, να προκαλέσει διαταραχές στο διεθνές εμπόριο και να οδηγήσει σε άνοδο στις τιμές ενέργειας και βασικών εμπορευμάτων, προκαλώντας πληθωριστικές πιέσεις και επιβραδύνοντας την οικονομική δραστηριότητα.

Η Κεντρική, στο πλαίσιο προληπτικών ενεργειών, προτρέπει επίσης τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα να παραμένουν σε συνεχή εγρήγορση για την αποτελεσματική διαχείριση των υφιστάμενων γεωπολιτικών, κλιματικών και άλλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν, και να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για θωράκιση τους από τους πιο πάνω αναδυόμενους κινδύνους.

Η εποπτική Αρχή εν μέσω πολιτικών αντιδράσεων για το κόστος δανεισμού, δίνει μήνυμα στις τράπεζες να λαμβάνουν υπόψη τον κίνδυνο φήμης και να επιδεικνύουν κοινωνική ευαισθησία κατά την τιμολόγηση και την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Γραμμή άμυνας οι καταθέσεις

Στην έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σημειώνεται ότι, παρά τα υψηλά επίπεδα των τιμών και των επιτοκίων, ο ιδιωτικός μη-χρηματοοικονομικός τομέας αναμένεται να παραμείνει ανθεκτικός. Τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών αναμένεται να ανακάμψουν περαιτέρω, λόγω της συγκράτησης του πληθωρισμού και της ανθεκτικότητας της αγοράς εργασίας, η οποία υποστηρίζει την αύξηση των μισθών. Παράλληλα, η προβλεπόμενη σταθεροποίηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας την περίοδο 2024-2026 γύρω στο 3% ετησίως υποδηλοί μια θετική προοπτική ως προς τη γενική ανθεκτικότητα του τομέα των μη-χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων. Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι η προληπτική αποταμίευση του ιδιωτικού μη-χρηματοοικονομικού τομέα που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συνεχίστηκε και μετέπειτα. Αυτό δύναται να λειτουργήσει ως η πρώτη γραμμή άμυνας, επιτρέποντας στον εν λόγω τομέα να υποστηρίξει, εάν παραστεί ανάγκη, την αποπληρωμή των χορηγήσεων του για ένα χρονικό διάστημα, καταφεύγοντας στις αποταμιεύσεις του.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More