Σε άμεση εφαρμογή πρακτικών και δράσεων για την πράσινη μετάβαση καλεί το ΚΕΒΕ τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην προώθηση βιώσιμων μέτρων στο ενεργειακό τομέα. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές.
Μερικές από τις υποχρεώσεις που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις για την πράσινη μετάβαση είναι η μείωση εκπομπών, η βιώσιμη παραγωγή, η προώθηση της αειφορίας και η εταιρική κοινωνική ευθύνη. Η πράσινη μετάβαση, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΚΕΒΕ, αποτελεί μια κρίσιμη διαδικασία για την προσαρμογή των επιχειρήσεων στις σύγχρονες απαιτήσεις βιωσιμότητας και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας.
«Ειδικά για τις κυπριακές επιχειρήσεις, η υιοθέτηση των βιώσιμων πρακτικών δεν είναι μόνο μια νομοθετική υποχρέωση, αλλά και μια στρατηγική αναγκαιότητα για τη διασφάλιση της μακροχρόνιας επιβίωσης και ανάπτυξης τους» προστίθεται.
Παράλληλα, τονίζεται πως οι βιώσιμες πρακτικές μπορούν να ενισχύσουν την εταιρική εικόνα και φήμη, προσελκύοντας περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένους καταναλωτές και επενδυτές. Επίσης, υποδεικνύεται πως η εφαρμογή των πράσινων πρωτοβουλιών μπορεί να βελτιώσει την εταιρική κουλτούρα και να αυξήσει την αφοσίωση και παραγωγικότητα των εργαζομένων ενώ σταδιακά θα αποτελεί προαπαιτουμένο για την εξεύρεση συνεργατών και πελατών. «Προκειμένου να αποφύγετε οποιαδήποτε μελλοντικά προβλήματα στις επιχειρήσεις, σας προτρέπουμε, να ασχοληθείτε επιστάμενα με το θέμα, υιοθετώντας έγκαιρα βιώσιμες πρακτικές, επενδύοντας στο κομμάτι της εκπαίδευσης του προσωπικού και των διαδικασιών σε θέματα πράσινης μετάβασης, να αναπτύξετε πράσινες συνεργασίες και να εκμεταλλευτείτε χρηματοδοτικά εργαλεία για την μείωση του ανθρακικού σας αποτυπώματος σας, ώστε να διασφαλίσετε την απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων σας» τονίζει το ΚΕΒΕ.
Τα σχέδια που τρέχουν
Την ίδια ώρα, παραθέτει και τα δύο κυβερνητικά σχέδια που τρέχουν με τα οποία οι επιχειρήσεις μπορούν να ενισχυθούν οικονομικά για την πράσινη μετάβαση.
Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις μπορούν να αποκτήσουν χρηματοδότηση μέσω του σχεδίου κυκλικής οικονομίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους €14.4 εκατ. Το συγκεκριμένο σχέδιο στοχεύει στη στήριξη των νέων και υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της ενίσχυσης νέων επενδύσεων κυκλικής οικονομίας, ούτως ώστε να καταστήσουν τα προϊόντα τους, τις παραγωγικές τους διαδικασίες και τις επιχειρηματικές τους πρακτικές πιο φιλικές προς το περιβάλλον.
Το μέγιστο συνολικό ποσό χορηγίας που μπορεί να παραχωρηθεί σε μια μικρομεσαία επιχείρηση ανέρχεται σε €400 χιλ. Η υποβολή των αιτήσεων άρχισε στις 2 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 20 Σεπτεμβρίου.
Επιπρόσθετα, αυτή την περίοδο οι επιχειρήσεις μπορούν να συμμετέχουν και στο σχέδιο χορηγιών για την ενθάρρυνση της μείωσης εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου στις επιχειρήσεις, το οποίο αφορά την εκπόνηση μελέτης ώστε η επιχείρηση να καταρτήσει σχέδιο παρακολούθησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκύπτουν από τις δραστηριότητες της επιχείρησής τους.
Το σχέδιο χορηγιών επιδιώκει να συμβάλει στην εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων που ορίζει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα με σκοπό την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ για το 2030. Φιλοδοξεί, επίσης, να ενθαρρύνει τους επιχειρηματικούς φορείς να συμβάλουν στους στόχους της χώρας για το κλίμα και την ενέργεια με το να κατανοήσουν τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις δραστηριότητές τους και μέσω δράσεων να συμβάλουν στην μετάβαση προς μια πράσινη οικονομία. Με το σχέδιο θα παρέχονται οικονομικά κίνητρα υπό μορφή κυβερνητικής χορηγίας για την ετοιμασία και υποβολή μελετών/συμβουλευτικών υπηρεσιών από εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες με σκοπό τη μείωση εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.
Πηγή: philenews.com