Friday, October 4, 2024
Home » Κατοχύρωση των οριαφυλάκων ζητούν οι Βουλευτές

Κατοχύρωση των οριαφυλάκων ζητούν οι Βουλευτές

0 comments

Το θέμα των διακοσίωνσυμβασιούχων ειδικών αστυνομικών, οι οποίοι προσλήφθηκαν ως οριοφύλακες της Πράσινης Γραμμής, εξέτασε την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, με σκοπό την υλοποίηση σε σύντομο χρονικό διάστημα της εργασιακής τους αναβάθμισης, εξυπηρετώντας τις αυξημένες ανάγκες της Αστυνομίας.

Σημειώνεται ότι η σύμβαση των συγκεκριμένων Συμβασιούχων Ειδικών Αστυνομικών λήγει τον Αύγουστο του 2025 και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζει κανείς τι θα γίνει στη συνεχεία, με το αρμόδιο Υπουργείο και τους Βουλευτές να διενεργούν προσπάθειες, ώστε να υπερπηδηθούν τα οποιασδήποτε νομικά εμπόδια που πιθανόν να υπάρχουν, έτσι ώστε να επιτευχθεί η παραμονή στην αστυνομική δύναμη των συγκεκριμένων ατόμων.

Σε δηλώσεις της, μετά τη συνεδρία, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Φωτεινή Τσιρίδου, είπε πως οι Βουλευτές είχαν ενώπιον τους σήμερα το νομοσχέδιο για τους Συμβασιούχους Ειδικούς Αστυνομικούς, σημειώνοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης ήταν ότι επειδή χρειάζεται επιπρόσθετους συμβασιούχους αστυνομικούς για φρούρηση και φύλαξη άλλων υποδομών και χώρων (όπως το Βασιλικό) ήταν ο στόχος αν θα επεκταθεί αυτή η δυνατότητα στην κυβέρνηση να προσλάβει συμβασιούχους και για φύλαξη άλλων χώρων.

Σύμφωνα με την κ. Τσιρίδου «η Νομική Υπηρεσία είπε ότι υπάρχει νομικό ζήτημα, κατά πόσο η φιλοσοφία εκείνου του νομοσχεδίου, μπορεί να επεκτείνει τη δυνατότητα της Αστυνομίας να προσλάβει και για φύλαξη άλλων χώρων».

Σημείωσε πως η Νομική Υπηρεσία θα το μελετήσει και θα επανέλθει στην Επιτροπή Νομικών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, είπε ότι θα πρέπει η αρμόδια αρχή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, να επανεξετάσει τον θεσμό, λέγοντας ότι ο ίδιος έχει προτείνει τη δημιουργία μιας ειδικής κατηγορίας αστυνομικών, ούτως ώστε αυτοί να προλαμβάνονται με βάση τις ίδιες ή ανάλογες προϋποθέσεις που προλαμβάνονται οι ΣΥΟΠ στην Εθνική Φρουρά.

Είπε ότι θεωρεί πως δεν είναι τόσο απλό και τόσο εύκολο το θέμα, για να προσθέσει πως «θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν οι κατάλληλοι και με ένα συνταγματικό, νόμιμο τρόπο να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα και να γίνουν τέτοιες προσλήψεις, οι οποίες δεν θα δημιουργούν ούτε ανισότητες αλλά ούτε και προβλήματα στην όλη δομή της αστυνομίας».

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, αναφέρθηκε στην ανάγκη κατοχύρωσης και παραμονής στην αστυνομική δύναμη των Συμβασιούχων Ειδικών Αστυνομικών, τους οποίου η σύμβαση λήγει τον ερχόμενο Αύγουστο.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου η απόλυση αυτών των ατόμων «θα επιφέρει μεγάλη υποστελέχωση στην Αστυνομία, αφού ο θεσμός κρίνεται μέχρι σήμερα ικανοποιητικός, ουσιαστικός και αποτελεσματικός».

Εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί το αρμόδιο Υπουργείο ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Νομικών ότι θα μελετήσει το ζήτημα, το οποίο είπε έχουν θέσει και αναμένουν ότι «οποιαδήποτε νομικά εμπόδια πιθανόν να υπάρχουν να υπερπηδηθούν, έτσι ώστε να πετύχουμε την παραμονή στην Αστυνομική δύναμη των συγκεκριμένων ατόμων».

«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Αστυνομία, αλλά και οι συντεχνίες έχουν θέσει τη δική τους θέση ότι όντως είναι ιδιαίτερα βοηθητικοί οι συμβασιούχοι αστυνομικοί και θα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικό να παραμείνουν στο σώμα», είπε.

Νίκος Λοϊζίδης:Επείγει να βρεθεί λύση γι’ αυτούς τους ανθρώπους

Ο Πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος Συντεχνίας «Ισότητα», Νίκος Λοϊζίδης, ανέφερε πως έχουν καθυστερήσει να βρουν τις λύσεις για τους συμβασιούχους, σημειώνοντας πως «ο προϋπολογισμός για το 2025 ήδη είναι έτοιμος και έχει παραδοθεί».

Εξήγησε πως αυτή τη στιγμή «επείγει να βρεθεί λύση» και οι 200 συμβασιούχοι να παραμείνουν στα σώματα ασφαλείας, υπό ένα νέο καθεστώς, όπως ακριβώς στους ΣΥΟΠ της Εθνικής Φρουράς, δηλαδή με σύμβαση στην κλίμακα την οποία βρίσκονται.

«Επείγει να βρεθεί λύση γι’ αυτούς τους ανθρώπους ως συμβασιούχοι, γιατί υπάρχουν νομικά κωλύματα να μην μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Η Επιτροπή Νομικών επέδειξε την απαραίτητη ευαισθησία για να μπορέσει να επιλύσει αυτό το πρόβλημα», είπε ο κ. Λοϊζίδης.

Κοινή συνεδρία Επιτροπών Νομικών και Μεταφορών για δυστυχήματα στους αυτοκινητοδρόμους

ΚΥΠΕ

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise