Sunday, December 22, 2024
Home » Καταρρίπτοντας τον φόβο για το ψηφιακό ευρώ

Καταρρίπτοντας τον φόβο για το ψηφιακό ευρώ

0 comments

Στις 18 Οκτωβρίου 2023 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ περιέγραψε το πεδίο εφαρμογής και τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ψηφιακού ευρώ. Αποφάσισε επίσης να προχωρήσει στη «φάση προετοιμασίας» του σχεδίου για το ψηφιακό ευρώ. Η τελική απόφαση σχετικά με την έκδοση ψηφιακού ευρώ θα ληφθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, αλλά όχι προτού θεσπιστεί το νομικό πλαίσιο και καθοριστούν όλα τα λειτουργικά χαρακτηριστικά.

Με βάση τις προδιαγραφές για ένα ψηφιακό ευρώ που έχουν υποβάλει η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορούμε να περιμένουμε ότι τα χαρακτηριστικά του ψηφιακού ευρώ θα περιλαμβάνουν πανευρωπαϊκή εμβέλεια, καθεστώς νόμιμου χρήματος και υψηλό επίπεδο προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Το ψηφιακό ευρώ θα συνδυάζει όλα τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης ψηφιακής λύσης πληρωμών. Θα κάλυπτε, έτσι, το κενό που αφήνει η απουσία μιας ευρωπαϊκής λύσης ηλεκτρονικών πληρωμών που θα είναι διαθέσιμη και αποδεκτή δωρεάν σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενισχύοντας έτσι τη νομισματική κυριαρχία και την ανθεκτικότητα της νομισματικής ένωσης.

Για να διατηρηθεί η λειτουργία των εμπορικών τραπεζών στην οικονομία, οι ατομικές τοποθετήσεις σε ψηφιακό ευρώ θα είναι περιορισμένες. Οι έμποροι θα μπορούν να λαμβάνουν και να επεξεργάζονται ψηφιακά ευρώ, αλλά δεν θα μπορούν να τα κατέχουν, προστατεύοντας έτσι τη βάση καταθέσεων εταιρειών του τραπεζικού συστήματος. Επιπλέον, τα ψηφιακά ευρώ δεν θα αποφέρουν τόκους. Οι χρήστες θα μπορούν να συνδέουν απρόσκοπτα τον ψηφιακό λογαριασμό τους σε ευρώ με έναν λογαριασμό πληρωμών στην τράπεζά τους, επιτρέποντας έναν μηχανισμό «αντίστροφου καταρράκτη».

Θεωρητικά, τα CBDCs θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς οι καταθέτες θα μπορούσαν να επιλέξουν να μεταφέρουν χρήματα από τις καταθέσεις τους στην κεντρική τράπεζα. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει την ικανότητα του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος να παρέχει πιστώσεις. Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες έχουν αναλύσει αυτό το ζήτημα και έχουν βρει τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων κινδύνων. Στην περίπτωση του ψηφιακού ευρώ, ο συνδυασμός του «αντίστροφου καταρράκτη», του ορίου διακράτησης και της έλλειψης αμοιβής θα μείωνε σημαντικά τα κίνητρα για τη διατήρηση μεγάλων χρηματικών ποσών σε ένα πορτοφόλι ψηφιακού ευρώ.

Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία για τις τράπεζες είναι το συνολικό ποσό χρημάτων της κεντρικής τράπεζας που είναι σε κυκλοφορία. Η εστίαση μόνο στο ψηφιακό ευρώ αγνοεί τα χαρτονομίσματα που είναι σε κυκλοφορία. Αυτό είναι παραπλανητικό, καθώς ο τρόπος με τον οποίο και τα δύο επηρεάζουν τους χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς της οικονομίας είναι πανομοιότυπος. Μεταξύ 2007 και 2021 τα χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία αυξήθηκαν από 628 δισεκατομμύρια ευρώ σε 1.572 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ το ποσό που αναμένεται να εκδοθεί με τη μορφή ψηφιακού ευρώ.

Ο Πιέρο Τσιπολόνε είναι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ,

ο Ούλριζ Μπιντσάιλ είναι διευθυντής του τμήματος Υποδομής της Αγοράς της ΕΚΤ, ο Γιούργκεν Σάαφ είναι σύμβουλος του τμήματος Υποδομής της Αγοράς της ΕΚΤ

Το παραπάνω αποτελεί απόσπασμα από το κείμενο που δημοσιεύθηκε στο blog της ΕΚΤ

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00