Saturday, November 23, 2024
Home » Κατά 56% βελτιώθηκαν οι ψηφιακές επιδόσεις

Κατά 56% βελτιώθηκαν οι ψηφιακές επιδόσεις

0 comments

Σημαντική βελτίωση παρουσίασαν οι ψηφιακές επιδόσεις της Ελλάδας την τελευταία πενταετία παρουσιάζοντας σημαντική πρόοδο, την υψηλότερη από τις άλλες χώρες της ΕΕ, αν και ακόμα θα πρέπει να γίνουν πολλά.

Ηδη ένα μεγάλο ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων χρησιμοποιεί κάποια προηγμένη τεχνολογία στην καθημερινή λειτουργία του (cloud, μαζικά δεδομένα, τεχνητή νοημοσύνη), ενώ και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας έχουν πετύχει το βασικό επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας.

Η Ελλάδα φαίνεται να προσεγγίζει με σταθερά βήματα τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών επιδόσεων στις βασικές ψηφιακές δεξιότητες του πληθυσμού, στην ανάπτυξη των δικτύων 5G, στην ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών και στη διείσδυση δικτύων. Συγκεκριμένα βρίσκεται στο 86% ως προς τις ψηφιακές δεξιότητες, 85% ως προς τις υποδομές συνδεσιμότητας, 78% ως προς τη δημόσια διοίκηση, 75% ως προς το αποτύπωμα του κλάδου ΤΠΕ και υψηλής τεχνολογίας και 68% ως προς την ψηφιακή ωριμότητα των επιχειρήσεων.

Ενδεικτικό είναι ότι η χώρα βελτίωσε κατά 56% το επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας μεταξύ 2018 και 2023, μια επίδοση σχεδόν διπλάσια από το 30% που σημειώθηκε στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 27 κρατών-μελών.

Τέσσερις άξονες

Στα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η χώρα την τελευταία πενταετία περιλαμβάνονται η διαρκής επέκταση και ανάπτυξη αναφορικά με τα σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα, το υψηλό επίπεδο αποφοίτων στον κλάδο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, αλλά και η αύξηση των επενδύσεων ακόμα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις βασικές τεχνολογίες. Ωστόσο η Ελλάδα θα πρέπει τα επόμενα χρόνια ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ να κινηθεί σε τέσσερις άξονες (οι οποίοι αφορούν δεξιότητες, υποδομές, επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες) για να φτάσει τους στόχους που έχουν τεθεί έως το 2030, καθώς ο στόχος της ΕΕ είναι όλα τα νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας, το 80% του πληθυσμού να διαθέτει βασικές ψηφιακές δεξιότητες, να απασχολούνται στην Ευρωπαϊκή Ενωση 20 εκατ. εξειδικευμένοι εργαζόμενοι στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), το 75% των επιχειρήσεων να χρησιμοποιεί κάποια προηγμένη τεχνολογία (cloud, μαζικά δεδομένα, τεχνητή νοημοσύνη), το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να έχει πετύχει το βασικό επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας και το σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών να παρέχεται ψηφιακά.

Οπτικές ίνες

Σήμερα η Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας έχει καταφέρει η κάλυψη των δικτύων οπτικών ινών να διαμορφώνεται περίπου στο 50% του μέσω όρου της ΕΕ, περίπου ένας στους δύο Ελληνες να διαθέτει έστω ένα βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων και επτά στις δέκα επιχειρήσεις να αξιοποιούν ψηφιακές τεχνολογίες (ιδίως αιχμής, όπως ΤΝ, IoT, ρομποτικά συστήματα). Οι αλλαγές που βιώνουν πολίτες και επιχειρήσεις στην Ελλάδα από τη συστηματική υιοθέτηση ψηφιακών εργαλείων στην οικονομία, την ευρύτερη δημόσια διοίκηση και άλλους τομείς, όπως η εκπαίδευση και η Υγεία, αποτυπώνονται και στη βελτίωση των ψηφιακών επιδόσεων της χώρας σε σχέση και με την υπόλοιπη ΕΕ και καταγράφεται και στον Δείκτη Ψηφιακής Ωριμότητας (DMI), αφού το 2023 η Ελλάδα έφτασε στο 81% του μέσου ευρωπαϊκού όρου, ποσοστό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τα επίπεδα σύγκλισης του 67% που καταγράφηκαν το 2018.

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More