Wednesday, September 25, 2024
Home » Κατάρ, ΗΠΑ και Γαλλία οι μνηστήρες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

Κατάρ, ΗΠΑ και Γαλλία οι μνηστήρες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

0 comments

Χθεςξεπεράστηκε ένα ακόμη ρυθμιστικό εμπόδιο σε σχέση με την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Κύπρου, καθώς με κοινή απόφασή τους ΡΕΚ και ΡΑΑΕΥ ενέκριναν στον ΑΔΜΗΕ ανακτήσιμα έσοδα της τάξης των 550 εκατ. ευρώ για τη διετία 2024 – 2025. Πρόκειται για την τελευταία ουσιαστικά εκκρεμότητα που υπήρχε προτού ο φορέας υλοποίησης δώσει το full notice to proceed στον κατασκευαστή του καλωδίου Nexans, ώστε να αρθεί πλήρως το αδιέξοδο και το ξεμπλοκάρισμα του έργου.

Σημειώνεται ότι με βάση τα συμφωνηθέντα η πλήρης ανάκτηση των εξόδων του φορέα υλοποίησης θα ολοκληρωθεί σε βάθος 35ετίας στη βάση ειδικής φόρμουλας. Σύμφωνα με το διασυνοριακό επιμερισμό από την Κύπρο θα καλυφθεί το 63% των εξόδων και από την Ελλάδα το υπόλοιπο 37%. Η συμφωνία που υπεγράφη προβλέπει ότι μέχρι το 2029 ο φορέας θα εισπράξει από την Κύπρο 125 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσό θα εισπραχθεί σταδιακά μετά την έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης. Για την Ελλάδα η ανάκτηση των δαπανών θα ξεκινήσει από το 2025.

Με αυτά τα δεδομένα και καθώς το σίριαλ της διελκυστίνδας για το ρυθμιστικό πλαίσιο και τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του project βαίνει στο τέλος του, το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στην προσέλκυση επενδυτών που θα συμμετάσχουν και θα χρηματοδοτήσουν το κολοσσιαίο έργο. Και ως προς το επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφεται ήδη σημαντική κινητικότητα. Ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι να αποκτήσουν μετοχικό μερίδιο στο έργο;

Καταρχάς ταΗνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία μάλιστα είχε επισκεφθεί την περασμένη εβδομάδα ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης, τα οποία έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για είσοδο στο έργο μέσω του ενεργειακού κολοσσού TAQA. Μάλιστα πέρυσι είχε υπογραφεί και σχετικό MoU με τον ΑΔΜΗΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία που καθόριζε το πλαίσιο των συζητήσεων για την είσοδο της Εμιρατινής εταιρείας στον φορέα υλοποίησης του έργου. Στο πλαίσιο αυτό Κύπρος και ΗΑΕ αυτήν την περίοδο συζητούν για τη σύσταση κοινής εταιρείας για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της διασύνδεσης.

Εκτός από τα ΗΑΕ, ενεργό ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η Γαλλία που επίσης έχει ξεκινήσει συζητήσεις για είσοδο στο έργο μέσω της εταιρείας Meridiam. Μάλιστα τον Ιούνιο ο ΑΔΜΗΕ υπέγραψε MoU με τη γαλλική εταιρεία με αντικείμενο την είσοδό της στη μετοχική σύνθεση του Great Sea Interconnector. Η Meridiam είναι παγκόσμιος επενδυτής και διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων με έδρα το Παρίσι και ειδικεύεται στην ανάπτυξη, χρηματοδότηση και διαχείριση μακροπρόθεσμων έργων δημόσιας υποδομής. Είναι ο βασικός επενδυτής στο έργο NeuConnect, την πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας που βρίσκεται ήδη στην φάση της κατασκευής και διαχειρίζεται περισσότερα από 22 δισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων, έχοντας παρουσία σε 56 χώρες. Σημειώνεται ότι το γαλλικό ενδιαφέρον για τον GSI αποτελεί αντικείμενο και της τριμερούς συνάντησης Μητσοτάκη, Χριστοδουλίδη, Μακρόν στη Νέα Υόρκη.

Ένας ακόμη μνηστήρας για είσοδο στο έργο είναι καιτο αμερικανικό κρατικό fund DFC το οποίο από τον περασμένο Μάιο έλαβε απόφαση συμμετοχής στον GSI, εκφράζοντας έμπρακτο ενδιαφέρον για είσοδο στον φορέα υλοποίησης μέσω επιστολής προθέσεως (Letter of Intend). Οι αμερικανοί συζητούν για την απόκτηση μεριδίου 10%.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι ο κύπριος πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης με δηλώσεις του έχει αναφερθεί και σε ενδιαφέρον του Κατάρ για είσοδο στο έργο.

Σε κάθε περίπτωση μετά και την οριστικοποίηση της άρσης του αδιεξόδου, ο ΑΔΜΗΕ προετοιμάζει και αναμένεται να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα σε open call για την προσέλκυση ενδιαφερόμενων επενδυτών στο έργο, όπου δεν αποκλείεται λόγω της μεγάλης οικονομικής αλλά και γεωστρατηγικής σημασίας του έργου να υπάρξουν και άλλες θετικές εκπλήξεις.

Capital.gr

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More