Monday, December 23, 2024
Home » «Καμπανάκι» για αύξηση μισθών, ΤΑΑ

«Καμπανάκι» για αύξηση μισθών, ΤΑΑ

0 comments

Στο 2,5% τοποθετεί τον πήχη της ανάπτυξης για το 2024 η βασική πρόβλεψη του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή με την εκτίμηση αυτή να είναι χαμηλότερη από την πρόβλεψη – στόχο του κρατικού προϋπολογισμού για ρυθμό ανάπτυξης 2,9%. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2,9% φέτος. Κρίσιμο ρόλο για την πορεία της οικονομίας φέτος και τα επόμενα χρόνια θα διαδραματίσουν οι επενδύσεις και η διοχέτευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην πραγματική οικονομία με το Γραφείο να χτυπάει ένα ακόμη «καμπανάκι» για τις αυξήσεις στους μισθούς.

Οπως ανέφερε ο επικεφαλής του Γραφείου Ιωάννης Τσουκαλάς κατά την παρουσίαση της έκθεσης για το τέταρτο τρίμηνο του 2023 «η νέα αύξηση κατά 6,4% του κατώτατου μισθού βρίσκεται οριακά μέσα στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, αν δεν τις ξεπερνάει. Αυτό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η οικονομία επιτύχει έναν ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης μέσα στο 2024. Διαφορετικά είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να εμποδίσει την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού».

Το Γραφείο επεξεργάστηκε εναλλακτικά σενάρια διοχέτευσης στην οικονομία πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (επιχορηγήσεις και δάνεια) ύψους 3,6 δισ. ευρώ που προγραμματίζονται για το 2024. Εισάγοντας την υπόθεση ότι η πραγματική οικονομία απορροφά κατά το ήμισυ τους ανωτέρω πόρους, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ για το 2024 διαμορφώνεται στο 2,7%. Με την αισιόδοξη υπόθεση για διοχέτευση των πόρων του ΤΑΑ κατά τα τρία τέταρτα του συνόλου τους, ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 2,9%, στο ύψος της εκτίμησης του Προϋπολογισμού του 2024. Τέλος, με πλήρη διοχέτευση των πόρων του ΤΑΑ στην πραγματική οικονομία, ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 3,2%. Επομένως εκτιμάται ότι εφόσον εκλείψουν οι κίνδυνοι από το εξωτερικό περιβάλλον και προχωρήσει γοργά η εκτέλεση των έργων του ΤΑΑ που έχουν υπογραφεί, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη άνω του 2,5%.

Πληθωρισμός -ακρίβεια

Στο μέτωπο του πληθωρισμού υπογραμμίζει ότι η τάση αποκλιμάκωσης οφείλεται κατά κύριο λόγο στην σημαντική πτώση του κόστους της ενέργειας που πλέον έχει αρνητική συνεισφορά στην εξέλιξη του πληθωρισμού. Ιδιαίτερα επίμονος παρουσιάζεται ο πληθωρισμός τροφίμων, που σύμφωνα με την ανάλυση του Γραφείου συνεισέφερε κατά 56% στον συνολικό ετήσιο πληθωρισμό μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Ιανουαρίου 2024, αφαιρώντας από την αγοραστική δύναμη του εισοδήματος κυρίως των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

Παρεμβάσεις

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού είναι απαραίτητο να ενταθούν οι παρεμβάσεις πολιτικής προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του ανταγωνισμού σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Επίσης, πολιτικές ενίσχυσης της διαφάνειας τιμών και έλεγχος για περιπτώσεις αδικαιολόγητα μεγάλης αύξησης τιμών στα τρόφιμα και βασικές υπηρεσίες, θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Κρίσιμο ρόλο στη μετρίαση των επιπτώσεων του πληθωρισμού μπορεί να διαδραματίσει η ενδυνάμωση των καταναλωτών με περισσότερες πληροφορίες και εργαλεία για τη σύγκριση τιμών (π.χ. εκτεταμένη χρήση ιστοσελίδων και apps τύπου marketwatch ανά συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, με συχνή επικαιροποίηση τιμών που εμφανίζονται στο «ράφι» για διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες).

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00