Monday, September 16, 2024
Home » «Καμπανάκια» για δημόσιο χρέος και φοροαπαλλαγές

«Καμπανάκια» για δημόσιο χρέος και φοροαπαλλαγές

0 comments

«Καμπανάκι» για το δημόσιο χρέος έκρουσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο OT FORUM, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία θα υπερκαλύπτουν τα τοκοχρεολύσια από το 2032 και μετά.

Οπως είπε, θα πρέπει «να μειώσουμε κι άλλο το δημόσιο χρέος και όχι μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ, να το μειώσουμε και σε ονομαστικούς όρους». Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της ΤτΕ τόνισε ότι «τότε θα πρέπει να έχουμε ρίξει το χρέος πολύ χαμηλά, ούτως ώστε προσθέτοντας τα τοκοχρεολύσια των 250 δισ. οι ανάγκες να είναι περίπου όσο είναι σήμερα, να μην είναι πολύ μεγαλύτερες. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές αυτό». Σε άλλο σημείο, επανήλθε λέγοντας ότι πρέπει «να φτάσουμε πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία να καλύπτουν τους στόχους του δημοσίου χρέους και ο στόχος δεν είναι να μειώνουμε απλώς το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά να το μειώνουμε και σε απόλυτους αριθμούς για τον λόγο που σας είπα, διότι οελέφαντας στο δωμάτιο θα εμφανιστεί το 2032».

Πάταξη φοροδιαφυγής

Στο μήνυμά του κατά τη διάρκεια του 3ου ΟΤ Forum με θέμα την Ελληνική Επιχειρηματικότητα, ο κεντρικός τραπεζίτης αναφέρθηκε στην ανάγκη ο κόσμος να ζητάει αποδείξεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ επανέφερε το ζήτημα των φοροαπαλλαγών: «Είναι σημαντικό να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή. Εχουμε μεγάλα περιθώρια. Και στη φοροδιαφυγή έχουμε μεγάλα περιθώρια και στις φορολογικές απαλλαγές (…) Δεν σημαίνει ότι επειδή έδωσες κάποτε μια φοροαπαλλαγή, πρέπει να μείνει για πάντα. Οι ανάγκες αλλάζουν».

Την ίδια ώρα, ο Γ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στη σύνδεση που υπάρχει με τα κίνητρα που θα δοθούν σε κλιματική αλλαγή και πράσινη μετάβαση, σημειώνοντας ότι «πρέπει να δούμε το σύστημα φόρων και επιδοτήσεων.

Τι φορολογείς, δηλαδή πού δίνεις αντικίνητρα, τι επιδοτείς. Δηλαδή πού δίνεις κίνητρα. Κατόπιν, ποιος είναι ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών και του τραπεζικού συστήματος». Για παράδειγμα, ο ίδιος τόνισε πως οι κεντρικές τράπεζες θα επιβάλλουν στις τράπεζες κλιματικά stress tests.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπογράμμισε την αλματώδη πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ανάκτηση τηςεπενδυτικής βαθμίδας, η οποία, όπως είπε, έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει καρπούς για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τα επόμενα χρόνια. «Αν είμαστε τυχεροί και δεν έχουμε παγκόσμιες αναταράξεις, εγώ προβλέπω ότι αρχές του 2025 ο πληθωρισμός θα έχει φτάσει πολύ κοντά στο 2% ή και στο 2%» επισήμανε.

Αναφερόμενος στις προβλέψεις του περί της υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο κατάρτισης της έκθεσης για τη νομισματική πολιτική, ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε πως «το νορμάλ σενάριο τα επόμενα χρόνια είναιανάπτυξη της τάξεως του 2,5%, όταν η Ευρώπη θα είναι από το 0% μέχρι 1%», για να προσθέσει ότι «θα έχουμε πραγματική σύγκλιση, δηλαδή σύγκλιση του ΑΕΠ κατά κεφαλήν και απ’ ό,τι φαίνεται χωρίς ουσιαστικές μακροοικονομικές ανισορροπίες».

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More