Home » «Καμπάνα» 1,8 δισ. ευρώ στην Apple για το streaming

«Καμπάνα» 1,8 δισ. ευρώ στην Apple για το streaming

0 comment

Πρόστιμο της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Apple. Το πρόστιμο αφορά, σύμφωνα με την ΕΕ, κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης του τεχνολογικού κολοσσού στην αγορά για τη διανομή εφαρμογών ροής μουσικής (streaming) σε χρήστες iPhone και iPad μέσω του App Store της εταιρείας. Επειτα από έρευνα η Κομισιόν έκρινε ότι η Apple του Τιμ Κουκ επέβαλλε περιορισμούς στις εταιρείες ανάπτυξης εφαρμογών, εμποδίζοντάς τες να ενημερώνουν τους χρήστες του λειτουργικού συστήματός της, του iOS, σχετικά με εναλλακτικές και φθηνότερες συνδρομητικές υπηρεσίες μουσικής που διατίθενται εκτός της εφαρμογής App Store. Αυτό είναι παράνομο σύμφωνα με τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ. Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκρινε ότι η Apple απαγορεύει σε τρίτες εταιρείες εφαρμογών ροής μουσικής να ενημερώνουν πλήρως τους χρήστες iOS για εναλλακτικές και φθηνότερες συνδρομητικές υπηρεσίες μουσικής που είναι διαθέσιμες αλλού ή να παρέχουν οδηγίες σχετικά με τον τρόπο εγγραφής σε τέτοιες προσφορές, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η έρευνα

Ειδικότερα, η ΕΕ έκρινε ότι η Apple κινήθηκε με τέτοιον τρόπο ώστε οι προγραμματιστές τρίτων εφαρμογών:

¢ Να μην μπορούν να ενημερώνουν εντός των εφαρμογών τους όλους τους χρήστες των συσκευών με λειτουργικό σύστημα iOS σχετικά με τις τιμές προσφορών συνδρομής που διατίθενται στο Διαδίκτυο εκτός της εφαρμογής.

¢ Να μην μπορούν να ενημερώνουν εντός των εφαρμογών αυτών τους χρήστες iOS σχετικά με τις διαφορές τιμών μεταξύ των συνδρομών εντός εφαρμογής που πωλούνται μέσω μηχανισμού αγοράς της Apple και εκείνων των τιμών που είναι διαθέσιμες αλλού.

¢ Να μην περιλαμβάνονται σύνδεσμοι στις εφαρμογές τους που να οδηγούν τους χρήστες iOS στον ιστότοπο τρίτων εφαρμογών από τον οποίο οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν εναλλακτικές συνδρομές σε άλλες τιμές. Οι εταιρείες τρίτων εφαρμογών δεν μπορούσαν επίσης να επικοινωνήσουν απευθείας με τους νέους χρήστες τους αφού οι τελευταίοι δημιουργούσουν έναν λογαριασμό, για παράδειγμα μέσω email, για να τους ενημερώσουν σχετικά με εναλλακτικές επιλογές τιμολόγησης.

Η απόφαση της ΕΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι διατάξεις της Apple «ισοδυναμούν με άδικους όρους συναλλαγών (…) Αυτές οι διατάξεις (…) δεν είναι ούτε απαραίτητες ούτε αναλογικές για την προστασία των εμπορικών συμφερόντων της Apple σε σχέση με το App Store στις έξυπνες κινητές συσκευές της Apple και επηρεάζουν αρνητικά τα συμφέροντα των χρηστών iOS, οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν ενημερωμένες και αποτελεσματικές αποφάσεις σχετικά με (…) τον τρόπο αγοράς συνδρομών ροής μουσικής για χρήση στη συσκευή τους» επισημαίνεται επίσης.

Για 10 χρόνια

Οι πρακτικές αυτές της Apple, οι οποίες διήρκεσαν σχεδόν 10 χρόνια, όπως αναφέρεται, μπορεί να οδήγησαν πολλούς χρήστες iOS να πληρώσουν σημαντικά υψηλότερες τιμές για συνδρομές ροής μουσικής, είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η ΕΕ για την απόφαση της επιβολής του προστίμου, σημειώνει η ΕΕ.

Η απόφαση αυτή της ΕΕ ολοκληρώνει σχετική έρευνα που κράτησε σχεδόν τέσσερα χρόνια. Οι εποπτικές αρχές εμφανίστηκαν απρόθυμες να αμφισβητήσουν τον αποκαλούμενο «φόρο της Apple» – το τέλος που χρεώνει η Apple σε τρίτες εταιρείες εφαρμογών – αλλά τελικά έβαλαν στο στόχαστρο τους όρους που επιβάλλει η Apple στις εταιρείες αυτές.

Το Spotify πυροδότησε την έναρξη της έρευνας με καταγγελία το 2019. Η καταγγελία αφορούσε το γεγονός ότι η Apple ευνοούσε τις δικές της μουσικές υπηρεσίες έναντι εκείνων των αντιπάλων της. Επίσης από τις 7 Μαρτίου η Apple και οι άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες της ΕΕ, τον αποκαλούμενο νόμο για τις ψηφιακές αγορές.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More