Friday, November 22, 2024
Home » Καλώδιο-Τουρκία: Μας τάζει προστασία με διπλωματικά μέσα η ΕΕ, αλλά δεν αναλαμβάνει το κόστος

Καλώδιο-Τουρκία: Μας τάζει προστασία με διπλωματικά μέσα η ΕΕ, αλλά δεν αναλαμβάνει το κόστος

0 comments

Η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, της ΕΕ, απέστειλε επιστολή στους άμεσα εμπλεκόμενους με την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας και προσπαθεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες στην Κύπρο για τη σοβαρή πιθανότητα οι Κύπριοι και οι Ελλαδίτες καταναλωτές να πληρώσουν εκατοντάδες εκατομμύρια για το έργο αλλά να μην απολαύσουν τα οφέλη του, αν στο μεταξύ παρεμποδίσει την πόντιση του καλωδίου η Τουρκία, επικαλούμενη δικαιώματά της σε θαλάσσιες περιοχές που αυθαίρετα η ίδια εντάσσει στην δική της ΑΟΖ.

Οι πληροφορίες του philenews αναφέρουν ότι από κυπριακής πλευράς η επιστολή θεωρείται μεν ως μία θετική εξέλιξη από πλευράς ΕΕ, αλλά όχι αρκετή για να συμφωνηθεί από κυπριακής πλευράς να αναλάβουν οι καταναλωτές ηλεκτρισμού το τεράστιο κόστος ενδεχόμενης ανατροπής του έργου από κινήσεις της Τουρκίας.

Την είδηση για την επιστολή από την Κομισιόν στους αρμόδιους σε Κύπρο και Ελλάδα (η επιστολή πληροφορούμαστε εστάλη από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας) δημοσίευσε το μεσημέρι της Πέμπτης η ιστοσελίδα energypress.gr

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα, προκειμένου να προστατεύσει το πρότζεκτ από το γεωπολιτικό ρίσκο. Η ιστοεσλίδα εκτιμά ότι η επιστολή αποτελεί «εφαλτήριο στη ΡΑΕΚ, ώστε να απαλείψει ένα από τα σημαντικά «αγκάθια» στην απόφασή της για τη μεθοδολογία εσόδου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου».

Κατά την energypress.gr, στην ίδια επιστολή, «οι Βρυξέλλες σημειώνουν στην επιστολή ότι το Great Sea Interconnector αποτελεί “ένα ύψιστης σημασίας έργο”. Η ρητή πρόθεση της Επιτροπής να παράσχει διπλωματική “ασπίδα” στο έργο, αποτελεί τη δεύτερη σημαντική και χειροπιαστή ευρωπαϊκή κίνηση για τη στήριξη της διασύνδεσης. Υπενθυμίζεται ότι το πρότζεκτ έχει εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση για έργο PCI, ύψους ύψους 657 εκατ. ευρώ».

Ναι μεν, αλλά

Οι πληροφορίες του philenews αναφέρουν όμως ότι η επιστολή από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας για τηνηλεκτρική διασύνδεση θεωρείται μεν θετική εξέλιξη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εκλαμβάνεται ως επίσημη ανάληψη του κόστους του γεωπολιτικού κινδύνου από την ΕΕ. Η υπόσχεση για αξιοποίηση όλων των διπλωματικών μέσων για την προστασία του έργου είναι μόνο εν μέρει ικανοποιητική για τους αρμόδιους στην Κύπρο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πείθει για την προθυμία ή ετοιμότητα των Βρυξελλών να παρεμποδίσουν μια παρέμβαση της Τουρκίαςγια αναστολή του έργου ή πολύ περισσότερογια ανάληψη από την ΕΕ του ενδεχόμενοι οικονομικού κόστους σε περίπτωση διακοπής του έργου με ευθύνη της Τουρκίας.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η πιθανότητα η ΡΑΕΚ να διαφοροποιήσει την υφιστάμενη ρυθμιστική της απόφαση ώστε να διαγράψει τη δική της διακριτική ευχέρεια να μην επιτρέψει επιβάρυνση των καταναλωτών σε περίπτωση τουρκικής παρέμβασης, είναι ελάχιστες.

Αυτή την πρόθεση της ΡΑΕΚ στηρίζει επίσημα και η κυπριακή Κυβέρνηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας. Πριν οριστικοποιηθούν αποφάσεις, είναι πιθανό να υπάρξει νέα διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διαφανεί κατά πόσο είναι πρόθυμη να αναλάβει το κόστος του γεωπολιτικού κινδύνου, ώστε τα κωλύματα για το έργο να ξεπεραστούν.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More