Monday, September 16, 2024
Home » Καλώδιο: Γκρίνια και στην Ελλάδα για τη στάση ΑΔΜΗΕ – Μανουσάκη

Καλώδιο: Γκρίνια και στην Ελλάδα για τη στάση ΑΔΜΗΕ – Μανουσάκη

0 comments

Εντείνονται οι πληροφορίες από την Ελλάδα για ύπαρξη δυσαρέσκειας από κυβερνητικά στελέχη για τη διαχείριση του καυτού θέματος της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης από τον ΑΔΜΗΕ και τον πρόεδρό του (και CEO) Μάνο Μανουσάκη.

Έντονη δυσφορία για τις «διαπραγματευτικές μεθόδους» που χρησιμοποιεί ο ΑΔΜΗΕ υπάρχει προ πολλού και στην Κύπρο, κάτι για το οποίο έχουν ενημερωθεί αρμόδιοι αξιωματούχοι στην Ελλάδα, σε ανώτατο επίπεδο.

Σήμερα, η ιστοσελίδα newmoney.gr γράφει μεταξύ πολλών άλλων ότι επικρατεί «έντονος προβληματισμός στις ελληνικές αρχές, οι οποίες βρίσκονται ενώπιον ενός γόρδιου δεσμού, που θα χρειαστείαμοιβαίες υποχωρήσεις για να επιλυθεί. Κάποιοι δεν διστάζουν να καυτηριάσουν και την στάση του ΑΔΜΗΕ να σηκώσει τόσο πολύ το γεωπολιτικό ρίσκο, δίνοντας «πατήματα» στην Τουρκία για το έργο. Αρνητική κρίνεται πάντως από την άλλη πλευρά και η πίεση της Ελλάδας προς την Κύπρο για την επίλυση των διαφωνιών αλλά και οι απειλές που φέρεται να εξαπέλυσε σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης (δημοσίευμα του Φιλελευθέρου το περασμένο Σάββατο) ο φορέας υλοποίησης του έργου (ΑΔΜΗΕ) την περασμένη Παρασκευή. Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», αλλά διαψεύδουν πηγές του ΑΔΜΗΕ οι συνομιλίες για επίτευξη συμφωνίας δυναμιτίστηκαν από απειλές για δικαστικά μέτρα που άφησε ανοικτό ο ΑΔΜΗΕ ότι μπορεί να εγείρουν οι ελληνικές αρχές από τη ΡΑΕΚ, αν δεν συναινέσει με τους όρους. Είχε προηγηθεί πριν λίγες μέρες άλλο ένα «θερμό» επεισόδιο μεταξύ κυβερνητικού στελέχους και εκπροσώπων της Κυπριακής κυβέρνησης που επίσης επικρίθηκε σφοδρά από τα κυπριακά μέσα».

Οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου για τις απειλές που μετέφερε ανώτατο στέλεχος του ΑΔΜΗΕ προς τη ΡΑΕΚ για λήψη δικαστικών μέτρων εναντίον της ρυθμιστικής αρχής αλλά και εναντίον προσωπικά των τριών μελών της ηγεσίας της επιβεβαιώνονται από διάφορες επίσημες πηγές στην Κύπρο.

Η αναφορά της newmoney.gr σε κριτική Ελλαδιτών αξιωματούχων προς τον ΑΔΜΗΕ επειδή «σήκωσε πολύ το θέμα του γεωπολιτικού ρίσκου» έρχεται να διαψεύσει όσους στην Ελλάδα και την Κύπρο υποστήριξαν το τελευταίο διάστημα ότι είναι η κυπριακή πλευρά που θέλει να αξιοποιήσει τον γεωπολιτικό κίνδυνο για να παρεμποδίσει το έργο.

Στην πραγματικότητα, είναι ο ΑΔΜΗΕ που επικαλέστηκε πρώτος τον γεωπολιτικό κίνδυνο και αξίωσε γραπτώς να αλλάξει το ρυθμιστικό πλαίσιο από τη ΡΑΕΚ και τη ΡΑΕ Ελλάδος, ώστε να καταστεί ξεκάθαρο πως αν το έργο παρεμποδιστεί πχ από την Τουρκία, ο ΑΔΜΗΕ και ο φορέας υλοποίησης θα ανακτήσουν όλα τους τα έξοδα από τους καταναλωτές σε Κύπρο και Ελλάδα. Η ελληνική ρυθμιστική αρχή αποδέχθηκε το αίτημα του ΑΔΜΗΕ μετά από συστάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης, η ΡΑΕΚ όμως επιμένει με την στήριξη πλέον και της Κυβέρνησης πως σε περίπτωση που το έργο ναυαγήσει από εξωτερικό κίνδυνο «ενδέχεται» να αποζημιωθεί ο ΑΔΜΗΕ μέσω χρέωσης και των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More