Monday, September 9, 2024
Home » Καλό πρώτο βήμα η πρόταση για το 12%, λέει το ΔΗΚΟ – Τι είπαν με ΣΕΚ

Καλό πρώτο βήμα η πρόταση για το 12%, λέει το ΔΗΚΟ – Τι είπαν με ΣΕΚ

0 comments

Αποστάσεις από την κριτική και τις πολλές επιφυλάξεις που δέχθηκε από τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ η πρόταση του Υπουργείου Εργασίας για ελάφρυνση της αναλογιστικής μείωσης για πρόωρη συνταξιοδότηση φάνηκε ότι κράτησε χθες το ΔΗΚΟ, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με την ηγεσία της ΣΕΚ στα κεντρικά γραφεία της συντεχνίας.

Σύμφωνα με τη ΣΕΚ, στη χθεσινή συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ, με επικεφαλής την αναπληρώτρια πρόεδρο του κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για όλα τα ανοικτά εργασιακά ζητήματα που βρίσκονται ενώπιον του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος. Ιδιαίτερα έμφαση, κατά τη συντεχνία, δόθηκε στο θέμα της αναλογιστικής αναπροσαρμογής του 12%.

Σε σχέση το τελευταίο, η κ. Ερωτοκρίτου είπε μετά τη συνάντηση ότι «θα πρέπει να λυθεί με ένα τρόπο που να ικανοποιεί τις βασικές ανάγκες αλλά και την ίδια στιγμή να παραμένει μέσα σε οικονομικά πλαίσια που είναι αποδεκτά από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ευρύτερα από τα οικονομικά του κράτους».

Κληθείσα να αναφέρει τη θέση του ΔΗΚΟ απέναντι στην πρόταση του Υπουργού Εργασίας για την αναλογιστική αναπροσαρμογή του 12%, είπε ότι «η πρόταση του υπουργού είναι ένα πολύ θετικό βήμα μπροστά. Εμείς καλωσορίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες – τις θεωρούμε πολύ θετικές – που ανοίγουν το τραπέζι του διαλόγου, προσκαλούν την ανταλλαγή απόψεων», ανέφερε και πρόσθεσε πως «στο τραπέζι του διαλόγου θα λυθούν όλα με ένα τρόπο δημοκρατικό, δίκαιο και ειλικρινή».

Η ίδια ευχαρίστησε τον γ.γ. της ΣΕΚ «για την πάντοτε παραγωγική και εποικοδομητική συνεργασία», καταγράφοντας ταυτόχρονα τον σημαντικό ρόλο της συντεχνίας «για τη διατήρηση της εργασιακής ειρήνης που είναι προαπαιτούμενο για την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη».

Η αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ακόμα ότι συμμερίζονται με τη ΣΕΚ «πολλές κοινές ανησυχίες αλλά και πολλά κοινά οράματα για την οικονομία του τόπου μας, για τα εργασιακά θέματα».

Ανέφερε ότι συζήτησαν θέματα, όπως μεταξύ άλλων την πράσινη φορολογία, το συνταξιοδοτικό, τις συλλογικές συμβάσεις και την αναλογιστική αναπροσαρμογή του 12%, για το οποίο «το Υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει πρόσφατα μία πρωτοβουλία». Ανέφερε επίσης ότι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Σεπτέμβριο και πρόσθεσε πως «αυτός ο ειλικρινής και ανοικτός διάλογος με τη ΣΕΚ θα συνεχιστεί γιατί στόχος του ΔΗΚΟ είναι αφενός μεν να διατηρήσουμε την εργασιακή ειρήνη αλλά και να προστατεύσουμε τους ευάλωτους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα μεσαία στρώματα γιατί αυτοί είναι οι άνθρωποι που χρειάζονται την περισσότερη προστασία».

Οι αυξήσεις στο Δημόσιο

Κληθείσα επίσης να σχολιάσει την απόφαση για αύξηση 1,5% στους μισθούς των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και σε παρατήρηση ότι το ΔΝΤ καλεί σε συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου, η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι «οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται προφανώς και ορθά λαμβάνεται, έχοντας πρώτα υπόψη τη δυνατότητα των δημοσίων οικονομικών».

Από την πλευρά του, ο γ.γ. της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, αφού ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ για τη συνάντηση, είπε ότι υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα ενώπιον του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, μέσω των οποίων δίνουμε τη δυνατότητα, όπως είπε, «να προσεγγίσουμε από κοινού τις εκκρεμότητες που βρίσκονται ενώπιον μας».

Ο κ. Μάτσας είπε ότι κατά τη συνάντηση ανέδειξαν το θέμα «της ανάγκης συνολικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, την ολοκλήρωση του διαλόγου σε ό,τι αφορά την πράσινη και συνολική φορολογική μεταρρύθμιση και δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αλλά και στη δυνατότητα που δημιουργείται για επέκταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων για κάλυψη τουλάχιστον του στόχου που θέτει η ίδια η ΕΕ, το 80% των εργαζομένων».

Ανέφερε ότι η ΣΕΚ έχει μια ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με το ΔΗΚΟ, θεωρώντας, όπως είπε, «ότι η κοινωνική διάσταση των εργασιακών σχέσεων δεν μπορεί να τίθεται σε δεύτερη προτεραιότητα» και πρόσθεσε ότι ανανέωσαν το ραντεβού τους για μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, έτσι ώστε να αξιολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγιστούν τα ζητήματα που έχουν συζητήσει.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More