Η ετοιμότητα της Κύπρου για την υιοθέτηση νέων εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence, AI) είναι στο 0,63 ελαφρώς χαμηλότερος από τον μέσο όρο των αναπτυγμένων οικονομιών που είναι στο 0,68, σύμφωνα με σχετικό δείκτη (AI Preparedness Index, AIPI) που καταρτίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το ΔΝΤκαταρτίζει τον δείκτη AIPI για 174 χώρες από το άθροισμα τεσσάρων επιμέρους δεικτών που αφορούν: την ψηφιακή υποδομή των χωρών, το ανθρώπινο κεφάλαιο και τις πολιτικές για την αγορά εργασίας, την καινοτομία καιοικονομική ολοκλήρωση καθώς και το ρυθμιστικό πλαίσιο και τους κανόνες ηθικής.
Κάθε επιμέρους δείκτης, με τη σειρά του, καταρτίζεται από ένα μεγάλο σύνολο υποδεικτών. Οσον αφορά την ψηφακή υποδομή, ο δείκτης για την Κύπρο είναι 0,17 έναντι 0,18 για τις αναπτυγμένες οικονομίες, 0,11 για τις αναδυόμενες οικονομίες και 0,06 για τιςχώρες χαμηλού εισοδήματος (LIC).
Στην καινοτομία και οικονομική ολοκλήρωση, ο δείκτης για την Κύπρο ανέρχεται σε 0,15 έναντι 0,16 για τις αναπτυγμένες οικονομίες, 0,11 για τις αναδυόμενες και 0,09 για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τις πολιτικές αγοράς εργασίας ο δείκτης είναι 0,14 για την Κύπρο έναντι 0,16 για τις αναπτυγμένες οικονομίες, 0,13 για τις αναδυόμενες και 0,09 για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Τέλος, γιατο ρυθμιστικό πλαίσιο και τους κανόνες ηθικής, ο δείκτης για την Κύπρο είναι 0,16 έναντι 0,19 για τις αναπτυγμένες οικονομίες, 0,12 για τις αναδυόμενες οικονομίες και 0,08 για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Οι πηγές που χρησιμοποιεί το Ταμείο για την κατάρτιση του δείκτη περιλαμβάνουν τόσο στοιχεία ερευνών όσο και υποκειμενικά στοιχεία (surveys of perceptions), τα οποία συλλέγονται από οκτώ ιδρύματα: Το Fraser Institute, τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, τη Διεθνή Ενωση Τηλεπικοινωνιών, τον ΟΗΕ, την UNCTAD, τη Διεθνή Ταχυδρομική Ενωση, την Παγκόσμια Τράπεζα και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).
Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι ο δείκτης AIPI ενσωματώνει αρκετούς δείκτες που αντανακλούν υποκειμενικές αξιολογήσεις και εμπειρίες ατόμων. Για τον λόγο αυτό, ο δείκτης πρέπει να θεωρείται ως ενδεικτική τιμή αναφοράς που θα καθοδηγεί τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής στον εντοπισμό τομέων που χρειάζονται βελτίωση παρά για έναν αυστηρό σκοπό κατάταξης.
Σημειώνει επίσης ότι η μέτρηση του AIPI είναι δύσκολη καθώς οι θεσμικές προϋποθέσεις για μία ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στο σύνολο της οικονομίας είναι ακόμη αβέβαιες.
Πηγή: philenews.com