Saturday, November 23, 2024
Home » Κακός ο βαθμός για τις γνώσεις μας για την κλιματική αλλαγή

Κακός ο βαθμός για τις γνώσεις μας για την κλιματική αλλαγή

0 comments

Σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες της είναι από τα βασικά θέματα προβληματισμού και ανησυχίας σε παγκόσμιο επίπεδο για κυβερνήσεις, οργανώσεις, επιχειρήσεις, οργανωμένα σύνολα και τη διεθνή κοινωνία και επηρεάζεται άμεσα η καθημερινότητά μας, πολλοί Κύπριοι δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται όσο επιβάλλεται την κλιματική πρόκληση και για αυτό έχουμε βαθμολογία κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Μάλιστα, υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό που πιστεύει ότι όλο αυτό περί κλιματικής αλλαγής είναι μια φάρσα.

Για να αξιολογηθεί η κατανόηση της κλιματικής αλλαγής από το κοινό, η έκτη έκδοση της έρευνας για το κλίμα της ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) εστιάζει στη γνώση των ανθρώπων για την κλιματική αλλαγή σε τρεις βασικούς τομείς: ορισμοί και αιτίες , συνέπειες και λύσεις. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν σε 12 ερωτήσεις και κατατάχθηκαν σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10, με το 10 να δείχνει το υψηλότερο επίπεδο γνώσης και αντίληψης.

Οι Κύπριοι ερωτηθέντες σημείωσαν βαθμολογία 5,57 στα 10, σκορ που μας τοποθετηθεί κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, που είναι 6,37 στα 10, σε ένα τεστ γνώσεων σχετικά με τις αιτίες και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τις λύσεις για την αντιμετώπισή της. Η Φινλανδία προηγείται στον βαθμολογικό πίνακα με 7,22/10, ακολουθούμενη από το Λουξεμβούργο (7,19/10) και τη Σουηδία (6,96/10).

Κενά γνώσης

Οι Κύπριοι γνωρίζουν γενικά τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής, αλλά υπάρχει περιθώριο βελτίωσης της γνώσης τους αναφορικά με τις συνέπειες και τις λύσεις.

Τέσσερις στους δέκα Κύπριους που συμμετείχαν στην έρευνα της ΕΤΕπ (42%) εμφανίστηκαν να μην γνωρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί αύξηση της μετανάστευσης παγκοσμίως. Το ένα τρίτο (35%) δεν γνώριζε ότι η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ομοίως με τα ευρήματα στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, μεγάλο ποσοστό Κυπρίων ερωτηθέντων δεν γνώριζε ότι η μείωση των ορίων ταχύτητας στους δρόμους (84%) ή η καλύτερη μόνωση των κτιρίων (65%) μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Πόσο καλά κατανοούν οι άνθρωποι τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής;

Ο πρώτος υποδείκτης εστιάζει στον ορισμό και τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής. Σε αυτόν τον τομέα, οι Κύπριοι σημείωσαν πολύ χαμηλότερη βαθμολογία από τον μέσο όρο της ΕΕ (5,74/10 έναντι 7,21/10).

• Όσον αφορά τον ορισμό της κλιματικής αλλαγής, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες (58%, 13 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, που είναι 71%) επέλεξαν τον σωστό ορισμό («μια μακροπρόθεσμη αλλαγή στα παγκόσμια κλιματικά πρότυπα»). Ωστόσο, περισσότερο από το ένα τρίτο (35%) πιστεύει ότι πρόκειται απλώς για μια γρήγορη αλλαγή του καιρού σε σύντομο χρονικό διάστημα, ειδικά το καλοκαίρι. Εν τω μεταξύ, το 7% πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή είναι φάρσα!

• Τα δύο τρίτα (66%) γνωρίζουν επίσης ότι οι κύριες αιτίες της κλιματικής αλλαγής είναι οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η αποψίλωση των δασών, η γεωργία, η βιομηχανία και οι μεταφορές. Εν τω μεταξύ, το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πιστεύει το αντίθετο (το 20% πιστεύει ότι προκαλείται από ακραία φυσικά φαινόμενα, όπως ηφαιστειακές εκρήξεις και καύσωνες και το 14% πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή προκαλείται από την τρύπα του όζοντος).

• Όταν ρωτήθηκαν για τις τρεις μεγαλύτερες πηγές εκπομπής αερίων θερμοκηπίου παγκοσμίως, μόνο οι μισοί Κύπριοι (49%, 23 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ) απάντησαν σωστά τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και την Ινδία. Το άλλο μισό (51%) επέλεξε μια απάντηση που δεν περιελάβανε την Κίνα, υποδεικνύοντας ότι δεν γνωρίζουν απαραιτήτως ότι είναι μεταξύ των τριών κορυφαίων πηγών εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου – πόσο μάλλον της κύριας εκπομπής CO 2 παγκοσμίως.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Πόσο ενήμεροι είναι οι άνθρωποι για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής;

Όταν ρωτήθηκαν για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οι Κύπριοι συμμετέχοντες σημείωσαν βαθμολογία 7,17 στα 10, ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, που είναι 7,65/10.

< Το 82% γνωρίζει ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία (για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων όπως το όζον στο επίπεδο του εδάφους και τα σωματίδια).

< Το 81% είπε επίσης σωστά ότι η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την πείνα στον κόσμο επηρεάζοντας τις αποδόσεις των καλλιεργειών λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

< Όσον αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα επίπεδα της θάλασσας, το 65% των Κυπρίων είπε σωστά ότι η στάθμη της θάλασσας παγκοσμίως ανεβαίνει, αλλά περισσότερο από το ένα τρίτο (35%) το έκανε λάθος: πιο συγκεκριμένα, το 13% των ερωτηθέντων είπε ότι πέφτει και το 22% είπε ότι η κλιματική αλλαγή δεν έχει συγκεκριμένο αντίκτυπο στο επίπεδο της θάλασσας.

< Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στη μετανάστευση, με αυξημένη αναγκαστική μετακίνηση παγκοσμίως, είναι σαφής για την πλειοψηφία των Κυπρίων ερωτηθέντων (58%, αλλά 11 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ).

< Οι περισσότεροι Κύπριοι (66%) γνωρίζουν ότι η χρήση ανακυκλώσιμων προϊόντων μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

< Το 64% είπε, επίσης, σωστά ότι η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, αντί για ένα μεμονωμένο αυτοκίνητο, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

< Όμως τα δύο τρίτα (65%) δεν γνωρίζουν ότι τα καλύτερα μονωμένα κτήρια μπορούν να βοηθήσουν.

< Προς το παρόν, μόνο το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (24%, 18 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ) γνωρίζουν ότι η αγορά νέων ρούχων λιγότερο συχνά μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

< Πολύ λίγοι ερωτηθέντες (16%, 10 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ) φαίνεται να γνωρίζουν ότι η μείωση του ορίου ταχύτητας στους δρόμους θα βοηθούσε στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

< Τέλος, οι περισσότεροι Κύπριοι δεν γνωρίζουν τις σημαντικές εκπομπές CO 2 που σχετίζονται με την ψηφιακή χρήση, με μόνο το 7% να λέει ότι η παρακολούθηση λιγότερων βίντεο στο διαδίκτυο μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης.

< Όπως στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, μόνο μια μειοψηφία Κυπρίων (32%) μπόρεσε να ορίσει σωστά το αποτύπωμα άνθρακα ενός ατόμου ως «το συνολικό ποσό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπει ένα άτομο σε ένα χρόνο».

Απαιτείται συλλογική δράση

Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί συλλογική δράση — από κυβερνήσεις, ιδρύματα, επιχειρήσεις και ιδιώτες. Η καλή κατανόηση της κλιματικής πρόκλησης είναι απαραίτητη, προκειμένου οι άνθρωποι να κάνουν συνειδητές επιλογές.

Για να αξιολογηθεί η κατανόηση του κοινού για την κλιματική αλλαγή στην Κύπρο, η έκτη έκδοση της Έρευνας για το κλίμα της ΕΤΕπ εστιάζει στη γνώση των ανθρώπων για την κλιματική αλλαγή σε τρεις βασικούς τομείς: ορισμούς και αιτίες, συνέπειες και λύσεις.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε 12 ερωτήσεις και κατατάχθηκαν σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10, με το 10 να δείχνει το υψηλότερο επίπεδο γνώσης. Με περισσότερους από 30.000 ερωτηθέντες σε 35 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ινδίας και του Καναδά, η έρευνα για το κλίμα της ΕΤΕπ παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη συνολική κατανόηση της κλιματικής αλλαγής από τους ανθρώπους.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More