Sunday, December 22, 2024
Home » «Και τώρα, τι γίνεται τώρα» με τις αξιολογήσεις των κυβερνητικών;

«Και τώρα, τι γίνεται τώρα» με τις αξιολογήσεις των κυβερνητικών;

0 comments

Διαβάζοντας την ετήσια έκθεση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) για το 2023, σε σχέση με τις βαθμολογίες που έλαβαν πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι στο πλαίσιο της αξιολόγησης που έτυχαν μέσω του νέου συστήματος αξιολόγησης, διερωτώμαι για ποιο λόγο υπήρξαν τόσο έντονες αντιδράσεις από τους επηρεαζόμενους.

Και να ήταν μόνο οι αντιδράσεις θα ήταν καλά, αλλά η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο με την προσωρινή αλλαγή του συστήματος αξιολόγησης από τη Βουλή, το οποίο είναι ευάλωτο σε δικαστικές διαδικασίες, καθώς θα υπάρξουν δύο διαφορετικών ταχυτήτων δημόσιοι υπάλληλοι, αφού άλλοι, στο πλαίσιο της βαθμολογίας που έλαβαν, η αξιολόγηση τους για την παραγωγικότητα τους είχε προσμετρήσει 45 μονάδες και άλλοι, μετά την αλλαγή του νόμου, θα αξιολογηθούν με 15 μονάδες, τουλάχιστον για φέτος.

Η αλλαγή του συστήματος αξιολόγησης εντάσσεται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, για να σταματήσουν οι ισοπεδωτικές βαθμολογίες, σύμφωνα με τις οποίες κάθε χρόνο σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι στην κρατική μηχανή αξιολογούνταν ως «εξαίρετοι», με στόχο να προάγονται οι πιο παραγωγικοί, οι καλύτεροι και με βάση των ακαδημαϊκών τους προσόντων και όχι η προαγωγή τους να βασίζεται στο ρουσφέτι και την αρχαιότητα.

Μάλιστα, όταν εγκρίθηκαν και τα σχετικά νομοθετήματα, όλα τα ΜΜΕ με πηχυαίους τίτλους προαναγγείλαμε πως «μπαίνει επιτέλους τέλος στο όλοι εξαίρετοι».

Στην πράξη όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς μπορεί να άλλαξε το σύστημα αξιολόγησης αλλά συνεχίζει η πλειοψηφία των κυβερνητικών να είναι εξαίρετοι (υπό κανονικές συνθήκες η Δημόσια Υπηρεσία θα έπρεπε να πετά). Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΔΥ, αξιολογήθηκαν 9.658 υπάλληλοι. Ο μέσος όρος βαθμολογίας των αξιολογηθέντων υπαλλήλων ήταν 8.747, ο μέσος όρος βαθμολογίας του μη εναλλάξιμου προσωπικού 8.751 και ο μέσος όρος βαθμολογίας του εναλλάξιμου προσωπικού 8.724.

Παράλληλα, η έκθεση αναφέρει πως ένας μικρός αριθμός Υπουργείων / Υφυπουργείων, Ανεξάρτητων Γραφείων / Συνταγματικών Εξουσιών και Τμημάτων / Υπηρεσιών λειτούργησε με απόλυτο σεβασμό στη φιλοσοφία του νέου συστήματος αξιολόγησης, με χαμηλότερο μέσο βαθμό από τον γενικό μέσο όρο αξιολόγησης (8.747 από τα 10).

Από την άλλη, όμως, ένας αριθμός αρμοδίων αρχών ήταν σε πλήρη απόκλιση από τη φιλοσοφία του νέου συστήματος αξιολόγησης και λειτούργησε ισοπεδωτικά υπερβαίνοντας αισθητά τον γενικό μέσο όρο αξιολόγησης, παραπέμποντας σε νοοτροπίες που θυμίζουν το προηγούμενο καθεστώς.

Βάσει της έκθεσης της ΕΔΥ, εννέα τμήματα, υπηρεσίες και υπουργεία έχουν αξιολογήσει τους εργαζόμενους τους με βαθμό πάνω του 9 από τα δέκα και συγκεκριμένα με 9.76 να λαμβάνει το νοσηλευτικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας. Την ίδια ώρα άλλα εννέα τμήματα, υφυπουργεία και κλπ, έχουν εφαρμόσει κατά γράμμα τη φιλοσοφία του νέου συστήματος αξιολόγησης, βάζοντας βαθμολογίες μεταξύ 7 με 8 από τα δέκα.

Τις χαμηλότερες βαθμολογίες από τον γενικό μέσο όρο αξιολόγησης έλαβαν οι εργαζόμενοι στο Υφυπουργείο Τουρισμού (7.19 από 10).

Μάλιστα, εκείνο που αναδεικνύει η ΕΔΥ στην έκθεση της είναι πως οι αξιολογούμενοι υπάλληλοι δεν ήταν δεκτικοί στην κριτική και κατάλληλα προετοιμασμένοι να αποδεχθούν το νέο σύστημα.

Να σημειωθεί όταν συζητούνταν τα «προβλήματα» που προκάλεσε το νέο σύστημα αξιολόγησης στη Βουλή, οι επηρεαζόμενοι υποστήριζαν πως υπάρχουν χιλιάδες εντάσεις. Και σε αυτή την περίπτωση έχουν διαψευσθεί, καθώς, σύμφωνα με την ΕΔΥ, έχουν υποβληθεί 1,502 ενστάσεις (1,140 από προσωπικό που κατέχει οργανικές θέσεις και 362 από εναλλάξιμο προσωπικό).

Από αυτές 1,371 (91%) δεν έγιναν αποδεκτές, 112 (8%) έγιναν αποδεκτές και 19 (1%) έγιναν μερικώς αποδεκτές.

Όλα αυτά έχουν διαψεύσει τις κασσάνδρες, οι οποίοι στην ουσία θέλουν να συνεχίσει να εφαρμόζεται το στρεβλό και ισοπεδωτικό σύστημα αξιολόγησης με όλους εξαίρετους.

Και όπως λέει ένα γνωστό λαϊκό άσμα και «τώρα, τι γίνεται τώρα» κυρίες και κύριοι στη Βουλή και την Κυβέρνηση, που έχετε υποκύψει στην κινδυνολογία αριθμού επηρεαζομένων; Δυστυχώς, σε αυτή την χώρα δεν θα αλλάξουμε ποτέ, καθώς κάποιοι αρέσκονται να συντηρούν νοοτροπίες του παρελθόντος, παρασέρνοντας μαζί τους και βουλευτές, οι οποίοι για χάρη των ψήφων αλλάζουν με μεγάλη ευκολία τους νόμους.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00