Tuesday, November 5, 2024
Home » Και πωλητές ακινήτων σε δύσκολη θέση

Και πωλητές ακινήτων σε δύσκολη θέση

0 comments

Είναι αξιοπρόσεκτο ότι από τη μια υπάρχουν διαμαρτυρίες από εγκλωβισμένους αγοραστές για τη μη δυνατότητα μεταβίβασης μονάδων (είτε λόγω παρανομιών, είτε λόγω μη έκδοσης τίτλων) και από την άλλη παρατηρούνται συχνά φαινόμενα μη προσέλευσης αγοραστών σε μεταβιβάσεις, ακόμη και εκεί που υπάρχουν οι τίτλοι κλπ, χωρίς να εντοπίζεται κάποιο λάθος του πωλητή.

Το αποτέλεσμα της μη προσέλευσης αγοραστών για μεταβίβαση οικοδομής είναι ο πωλητής να επιβαρύνεταιμε τα λειτουργικά έξοδα της ιδιοκτησίας, τη διατήρηση (ίσως) της εταιρείας, την υποβολή λογαριασμών, της πληρωμής ελεγκτών/υποβολή λογαριασμών, την πληρωμή των κοινοχρήστων και δημοτικών φόρων κλπ.

Λόγω νοοτροπίας, είναι πολύ δύσκολο/σχεδόν αδύνατον να πειστούν οι μη συνεργαζόμενοι αγοραστές να προσέλθουν για μεταβίβαση, μια που εκείνοι θα πρέπει να καταβάλουν όλες τις οφειλές τους ως αγοραστές, φόρους, μεταβιβαστικά κλπ, ενώ είναι και άλλοι μεταπώλησαν το δικαίωμα αγοράς τους σε τρίτους, μέσω της μεταβίβαση δικαιωμάτων (στις πλείστες των περιστάσεων χωρίς τη γνώση του αρχικού πωλητή).

Τι θα πρέπει λοιπόν να πράξει ο πωλητής σε τέτοιες περιπτώσεις; Ενώ ο αγοραστής έχει το δικαίωμα με την κατάθεση του πωλητηρίου του εγγράφου να ζητήσει μέσω δικαστηρίου την εκτέλεση της μεταβίβασης, ο πωλητής θα πρέπει να αναλάβει τη δικαστική διαδικασία, που περιλαμβάνει την πληρωμή όλων των εξόδων που είναι οφειλές του αγοραστή, να πληρώσει τα δικηγορικά/δικαστικά έξοδα και ίσως και σε αρκετές περιπτώσεις και την πληρωμή φόρου κεφαλαιουχικών κερδών και αφού πετύχει την έκδοση διατάγματος «θα περιμένει» τον αγοραστή να καλύψει όλα τα έξοδα, θέτοντας ο πωλητής Μέμο (απαγορευτικό διάταγμα) στην αποξένωση της οικοδομής.

Έχουμε, ως Γραφείο, περιπτώσεις αναμονής για προσέλευση αγοραστών μετά την έκδοση των τίτλων για περίοδο μέχρι 15 χρόνια και εν τω μεταξύ ο ιδιοκτήτης/πωλητής περιμένει (;).

Οι νομικοί σύμβουλοι μάς συνέστησαν «να γίνει η μεταβίβαση και να θέσετε Μέμο (εμπόδιο στην παρουσία του αγοραστή) μέχρι να σας πληρώσει». Είναι αυτή όμως λύση; Υπάρχει η λύση να «κλείσει» κάποιος πωλητής την εταιρεία πώλησης, αλλά αυτό προκαλεί άλλα προβλήματα (ποιος θα μεταβιβάσει το ακίνητο όταν και εάν ο αγοραστής προσέλθει, αφού η εταιρεία πώλησης δεν θα υπάρχει;). Τι θα γίνει με τον 85χρονο πωλητή /πελάτη μας, ο οποίος αναμένει την προσέλευση του αγοραστή εδώ και 8 χρόνια;

Το θέμα είναι σοβαρό και είναι εις βάρος των πωλητών που βρίσκονται σε μια κατάσταση μακροχρόνιας αβεβαιότητας. Μήπως μια λύση να είναι κάποιου είδους μεταβίβαση με συνοπτικές διαδικασίες και ας τα βγάλει πέρα ο αγοραστής μετά;

Ως έχει σήμερα η επικρατούσα γνώμη στην αγορά ακινήτων, «φταίει ο πωλητής». Στην πραγματικότητα όμως, ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων είναι εξ’ υπαιτιότητας των αγοραστών.

Εκείνο που μας κάνει εντύπωση είναι η σιγή ιχθύος από τους (κυρίως) developers, που έχουν να αντιμετωπίσουν πολλαπλά προβλήματα, λόγω του πιο πάνω, ενώ επαγγελματικοί φορείς (ΚΕΒΕ, ΟΕΒ), ο σύμβουλος του Κράτους (ΕΤΕΚ) παραμένουν και αυτοί σιωπηλοί.

Είναι γι’ αυτόν και για άλλους λόγους που εισηγούμαστε την ανάγκη δημιουργίας Υφυπουργείου Εσωτερικών. Όσο ικανός και να είναι ο νυν υπουργός Εσωτερικών, είναι ανθρωπίνως αδύνατον να επιληφθεί τέτοιων και άλλων σχετικών θεμάτων που αφορούν το Κτηματολόγιο/Πολεοδομία κλπ. Αναμένουμε κάποια εξέλιξη επί του θέματος; Όχι.

Του Αντώνη Λοΐζου F.R.I.C.S. – Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες ΕΠΕ – Εκτιμητές Ακινήτων, Πωλητές Ακινήτων & Διαχειριστές Έργων Ανάπτυξης

www.aloizou.com.cy

[email protected]

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More