Monday, September 16, 2024
Home » Καιρός να σταματήσει η ανοχή του κράτους προς τα σωματεία

Καιρός να σταματήσει η ανοχή του κράτους προς τα σωματεία

0 comments

Όταν μια εταιρεία δεν συμμορφώνεται με τις φορολογικές της υποχρεώσεις αλλά και τις άλλες υποχρεώσεις που έχει προς Κράτος, όπως είναι για παράδειγμα η μη καταβολή των εισφορών στις κοινωνικές ασφαλίσεις, υπόκειται σε χρηματικές κυρώσεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ασκείται ποινική δίωξη και επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες (εργοδότες) και ποινή φυλάκισης. Στην περίπτωση των ποδοσφαιρικών σωματείων, η πλειοψηφία των οποίων είναι εταιρείες με ετήσιο προϋπολογισμό εκατομμυρίων, δεν ισχύει αυτό.

Το κράτος, όχι μόνο κλείνει τα μάτια, αλλά προσφέρει στα ποδοσφαιρικά σωματεία και σχέδια αποπληρωμής των χρεών, με τα οποία μάλιστα δεν είναι συνεπή. Η ανοχή που δείχνει διαχρονικά η πολιτεία, η οποία δεν εφαρμόζει τα αυστηρά μέτρα που προνοούνται, έχει ως αποτέλεσμα οι οφειλές κάποιων σωματείων όχι μόνο να μην μειώνονται αλλά να αυξάνονται, καθώς κάθε χρόνο δημιουργούν νέα χρέη. Κάτι που φάνηκε και στα στοιχεία που κατέθεσε προ ημερών το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, σύμφωνα με τα οποία μέσα σε ένα χρόνο τα χρέη των ποδοσφαιρικών σωματείων αυξήθηκαν κατά €4.8 εκατ.

Μάλιστα, εάν λάβει κάποιος υπόψη και τις οφειλές που έχουν προς τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα σε δώδεκα μήνες προφανώς θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα €4.8 εκατ. (νέα χρέη) προστίθενται στις παλαιές οφειλές των ποδοσφαιρικών σωματείων, οι οποίες σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι ύψους €32.2 εκατ.

Βάσει των διαπιστώσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, οι πρόσθετες φορολογικές οφειλές σε σχέση με τον φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ που συσσώρευσαν μέσα σε ένα χρόνο αφορούν 14 ποδοσφαιρικά σωματεία/ εταιρείες. Μάλιστα, πέντε σωματεία δεν είχαν δώσει ούτε σεντ προς το Κράτος από το Μάιο του 2023, παρά τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν έναντι του Υπουργείου Οικονομικών.

Εκείνο, όμως, που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι στα ασυνεπή σωματεία περιλαμβάνονται και ομάδες που πρωταγωνιστούν στο κυπριακό πρωτάθλημα, συμμετέχουν ταυτόχρονα σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις ενώ έχουν και μεγάλο αριθμό φιλάθλων. Αξίζει να σημειωθεί πως, μετά τη δημοσιοποίηση, υπήρχαν αντιδράσεις από κάποια σωματεία, τα οποία με δημόσιες τοποθετήσεις τους είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους με τα συγκεκριμένα στοιχεία.

Μάλιστα, κάποια από αυτά ζητούσαν και τα ρέστα και διερωτούνταν γιατί να περιληφθεί το σωματείο τους στη λίστα των οφειλετών. Πάντως, η ιστορία με τις οφειλές των σωματείων/εταιρειών πάει 26 χρόνια πίσω, καθώς τον Δεκέμβριο του 1998 το Υπουργικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει την παραχώρηση χορηγίας προς τα σωματεία για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, ωστόσο η πλειοψηφία από αυτά δεν είχε συμμορφωθεί.

Από τότε ακολούθησαν άλλα τέσσερα σχέδια, ενώ σχετικές επιπρόσθετες πιστώσεις για τον σκοπό αυτό εγκρίθηκαν σε συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς. Το τελευταίο σχέδιο καταρτίστηκε πέρσι τον Μάιο, μέσω του οποίου επεκτάθηκε η περίοδος κάλυψης του προηγούμενου σχεδίου, με την ένταξη και των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών της περιόδου 1.4.2021 – 31.3.2023, χωρίς την παραχώρηση πρόσθετων ελαφρύνσεων με τη μορφή απομείωσης σε τόκους και επιβαρύνσεις. Επίσης, περιλήφθηκε πρόνοια για μείωση της περιόδου αποπληρωμής των οφειλών σε 168 μηνιαίες δόσεις.

Το σχέδιο είναι διάρκειας15 χρόνων και βασική προϋπόθεση για να συμμετάσχουν σε αυτό τα σωματεία ήταν να μην δημιουργήσουν νέες οφειλές.

Τώρα, το κράτος βρήκε άλλο τρόπο να ενισχύσει οικονομικά τα σωματεία μέσω της αύξησης του φόρου του στοιχημάτος, η οποία θα μετακυλισθεί έμμεσα στους παίχτες. Είναι καιρός το κράτος να ενεργοποιήσει την πρόνοια του τελευταίου σχεδίου που αναφέρεται στη μη δημιουργία επιπρόσθετων χρεών. Το κράτος θα πρέπει να σταματήσει να δείχνει ανοχή και να είναι αυστηρό με όσους δεν συμμορφώνονται.

Όταν τα ποδοσφαιρικά σωματεία καταλάβουν πως κινδυνεύουν είτε να χάσουν βαθμούς από τον βαθμολογικό πίνακα, είτε δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στις διεθνείς διοργανώσεις, τότε θα βάλουν σε τάξη τα οικονομικά τους και αντί να ξοδεύουν υπέρογκα ποσά για χρυσές, όπως τις χαρακτηρίζουν, μεταγραφές, να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους. Δεν είναι σωστό να εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά, άλλα για τις περισσότερες εταιρείες και άλλα για τα ποδοσφαιρικά σωματεία, τα οποία είναι επίσης επιχειρηματικές οντότητες.

philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More