Έκπληξη προκάλεσαν προ ημερών οι αντιδράσεις κάποιων κομμάτων σε σχέση με το νομοσχέδιο με το οποίο αυξάνεται το ποσοστό των καθαρών αποδοχών από το στοίχημα που θα καταβάλλεται από τον ΚΟΑ στην ΚΟΠ και τα ποδοσφαιρικά σωματεία, από 1,5% στο 3%, χρήματα τα οποία θα χρησιμοποιούνται για την εξόφληση τωνχρεών των σωματείων προς το κράτος.
Το ΑΚΕΛ κάλεσε την Κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο, το ΔΗΚΟ από την άλλη ανέφερε πως δεν πρέπει να προχωρήσει η συζήτηση της κυβερνητικής πρότασης, ενώ ο ΔΗΣΥ υποστήριξε πως θα πρέπει πρώτα τα σωματεία να πληρώσουν τις οφειλές που έχουν ήδη στο Τμήμα Φορολογίας, για να συναινέσει το κόμμα στη νέα ρύθμιση που προωθείται.
Είναι τοις πάσι γνωστή η σύνδεση των κομμάτων με τα ποδοσφαιρικά σωματεία, τα οποία αποτελούν πηγή άντλησης ψήφων, ωστόσο αυτή την φορά επιτέλους τα κόμματα έχουν βάλει μπροστά το συμφέρον όλων των πολιτών, οι οποίοι θα καλούνταν να πληρώσουν τις οφειλές των ποδοσφαιρικών σωματείων προς το Τμήμα Φορολογίας και τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, μέσω της αύξησης της φορολογίας στο στοίχημα.
Αυτή τη φορά τα κόμματα δεν ήθελαν να έρθουν αντιμέτωπα με τη δημόσια κατακραυγή των πολιτών, οι οποίοι όσο και να υποστηρίζουν τις ομάδες τους είναι δεδομένο πως θα αντιδράσουν με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, καθώς σε άλλες περιπτώσεις φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν οφειλές προς το κράτος επιβάλλονται χρηματικές επιβαρύνσεις, πρόστιμα και σε κάποιες περιπτώσεις επιβάλλονται και ποινές φυλάκισης.
Ελπίζουμε τα κόμματα να μην υποκύψουν στις πιέσεις των ποδοσφαιρικών ομάδων (σίγουρα κάποιες από αυτές έχουν ήδη προσεγγίσει τους βουλευτές) και να μην αλλάξουν θέση, καθώς θα καταστούν ανακόλουθα με τα όσα έχουν αναφέρει.
Είναι καιρός το κράτος να σταματήσει να χρηματοδοτεί τα σωματεία και να κλείνει τα μάτια στη μη συμμόρφωσή τους με τα διάφορα σχέδια αποπληρωμής των οφειλών τους. Σχέδια τα οποία άρχισαν να εφαρμόζονται από το 1998, χωρίς να συμμορφώνονται με αυτά οι ποδοσφαιρικές ομάδες.
Πέραν των διαφορών σχεδίων, στο παρελθόν το κράτος είχε προχωρήσει και σε διαγραφή οφειλών εκατομμυρίων, επιβραβεύοντας ουσιαστικά την ασυνέπεια τους. Οι συνολικές οφειλές των ποδοσφαιρικών σωματείων αγγίζουν τα €37 εκατ. και όπως φαίνεται θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Και αυτό γιατί οι ομάδες αντί να εξοφλούν τα χρέη τους επιλέγουν να κάνουν χρυσές μεταγραφές και να υλοποιούν κάθε χρόνο μεγάλους προϋπολογισμούς για τα κυπριακά δεδομένα. Δεν έχει σημασία ποια ομάδα χρωστά τα περισσότερα, σημασία έχει το κράτος να σταματήσει την συγκεκριμένη πρακτική η οποία προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα. Πάντως, μετά τη νέα βεβαίωση που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, με την οποία βεβαιώνεται πως τα κόμματα συμμορφώνονται με τις τελευταίες πρόνοιες του σχεδίου αποπληρωμής των οφειλών και ότι δεν δημιούργησαν άλλες (κάτι που δεν ισχύει καθώς μέσα σε 12 μήνες συσσώρευσαν νέες οφειλές €4.8 εκατ.) για να μπορούν συμμετέχουν τόσο στο κυπριακό πρωτάθλημα όσο και σε ευρωπαϊκές οργανώσεις, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να τους δοθεί νέα περίοδος χάριτος και θα πρέπει να εξοφλήσουν τα χρέη τους.
Θα δούμε όμως στην πράξη τι θα γίνει. Μετά τα εμπόδια που έθεσε η Βουλή στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θα έχει ενδιαφέρον η αντίδραση των ποδοσφαιρικών σωματείων και της Κυβέρνησης. Εάν δεν προχωρήσει το νομοσχέδιο, τα σωματεία θα πρέπει να εξεύρουν τρόπους για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.
Παράλληλα, το κράτος θα πρέπει να ενεργοποιήσει τις κυρώσεις που προβλέπονται, όπως έγινε και σε κάποιες ομάδες στο εξωτερικό. Μόνο με τη λήψη αυστηρών μέτρων θα συμμορφωθούν τα ποδοσφαιρικά σωματεία, καθώς η ανοχή που δείχνει εδώ και 26 χρόνια το κράτος αυτά δεν πληρώνουν ούτε σεντ μ΄αποτέλεσμα να μεγαλώνει το πρόβλημα .
ΥΓ: Η υπογράφουσα δεν έχει καμία σχέση με το ποδόσφαιρο, ούτε υποστηρίζει κάποια ομάδα. Ο λόγος που επιμένω στο συγκεκριμένο θέμα είναι για να υπάρξει επιτέλους δικαιοσύνη και ό,τι ισχύει για τους φορολογούμενους να εφαρμόζεται και για τις ομάδες. Είναι καιρός επιτέλους να σταματήσουν οι πολίτες να πληρώνουν τα σπασμένα των ποδοσφαιρικών σωματείων/εταιρειών.
Πηγή: philenews.com