Monday, September 16, 2024
Home » Καθυστερήσεις στον αγωγό φυσικού αερίου Ρωσίας – Κίνας

Καθυστερήσεις στον αγωγό φυσικού αερίου Ρωσίας – Κίνας

0 comments

Η κατασκευή του αγωγού Δύναμη της Σιβηρίας 2 (Power of Siberia 2), που θα συνδέει κοίτασμα φυσικού αερίου στο δυτικό κομμάτι της Ρωσίας με την Κίνα, αναμένεται τώρα να καθυστερήσει, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Μογγολίας, αναφέρει δημοσίευμα των «Financial Times». Αυτό ερμηνεύεται από τη βρετανική εφημερίδα ως πλήγμα για τα σχέδια της Μόσχας να εξασφαλίσει νέες αγορές για το φυσικό αέριο το οποίο μέχρι πρότινος πωλούνταν στην Ευρώπη. Ο αγωγός αυτός θα διερχόταν από το έδαφος της Μογγολίας και αποτελούσε προτεραιότητα για τη Μόσχα εδώ και περίπου μία δεκαετία. Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία η ανάγκη για την κατασκευή του αγωγού αυτού έγινε πιο επιτακτική για τη Ρωσία, επειδή η Ευρώπη περιόρισε τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ως αντίποινα. Για φέτος η Ρωσία ελπίζει ότι οι εξαγωγές του φυσικού αερίου της μέσω αγωγών θα ανακάμψουν κατά σχεδόν 20%, κυρίως λόγω υψηλότερων αποστολών προς την Κίνα, αντισταθμίζοντας εν μέρει τις απώλειες από τους περισσότερους πελάτες της στην Ευρώπη.

Εξαγωγές

Η Μόσχα την προηγούμενη εβδομάδα εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι αποστολές φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς τις ξένες αγορές θα φτάσουν τα 108 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα για το 2024, από 91,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2023. Αυτό θα γίνει καθώς η ήδη υπάρχουσα σύνδεση μέσω του αγωγού Power of Siberia με την Κίνα φτάνει σταδιακά την ονομαστική της χωρητικότητα, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Κίνα γίνεται τώρα ο κύριος ξένος πελάτης για τον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom PJSC, αφού οι περισσότερες αποστολές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σταμάτησαν μετά την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία το 2022. Οι εξαγωγές που αναμένονται για φέτος είναι ακόμα πολύ κάτω από τα 185,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που απέστειλε η Gazprom στους πελάτες στο εξωτερικό, εξαιρουμένων των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, μέσα στο 2021 – το έτος πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Μέσω Μογγολίας

Ο αγωγός Power of Siberia ή Sila Sibiri, γνωστός κι ως αγωγός Yakutia-Khabarovsk-Vladivostok, λειτουργεί από την Gazprom στην Ανατολική Σιβηρία. Ο προτεινόμενος προς κατασκευή αγωγός προς δυσμάς, Power of Siberia 2, είχε προγραμματιστεί να αρχίσει να κατασκευάζεται φέτος. Ο πρωθυπουργός της Μογγολίας, Λουβσαναμσρέιν Ογιούν Ερντενε, είχε αναφέρει προηγουμένως στους «Financial Times» πως περίμενε ότι η κατασκευή του αγωγού με μήκος 3.550 χλμ. θα ξεκινούσε το 2024. Από αυτά, τα 950 χλμ. θα διέρχονταν από τη Μογγολία. Οταν αυτή τη φορά ρωτήθηκε εάν τα εμπλεκόμενα μέρη θα τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα απάντησε ότι η Ρωσία και η Κίνα δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για πολύ σημαντικές λεπτομέρειες του έργου, όπως αναφέρει το δημοσίευμα. Με τον αγωγό Power of Siberia 2 προς την Κίνα μέσω Μογγολίας, θα μπορούσαν να εξαχθούν άλλα 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν δύο φορές πέρυσι, αλλά ενώ η Ρωσία έχει επανειλημμένα τονίσει την ετοιμότητά της να ξεκινήσει την κατασκευή του εν λόγω αγωγού, το Πεκίνο έχει παραμείνει σιωπηλό, αναφέρεται.

Ρωσία και Κίνα χρειάζονται ακόμα περισσότερο χρόνο για πιο λεπτομερείς οικονομικές μελέτες, είπε ο Ογιούν Ερντενε στους «FT» σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι οι διακυμάνσεις στις παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου τα προηγούμενα χρόνια έκαναν πιο περίπλοκες τις διαπραγματεύσεις.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More