Tuesday, September 17, 2024
Home » Καθυστερήσεις στα δίκτυα νέας γενιάς

Καθυστερήσεις στα δίκτυα νέας γενιάς

0 comments

Σε μια εποχή που η Ελλάδα φιλοδοξεί, με βάση τις κυβερνητικές διακηρύξεις, να μεταβληθεί σε κόμβο καινοτομίας και να γίνει θελκτικός προορισμός για τη μόνιμη εγκατάσταση εργαζομένων στην υψηλή τεχνολογία (digital nomads), φαίνεται ότι της λείπει η βασική υποδομή: το πολύ γρήγορο Ιντερνετ!

Το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μόλις πρόσφατα κάλεσε τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ, Vodafone, Νova και ΔΕΗ) να επιταχύνουν τις επενδύσεις τους στα δίκτυα νέας γενιάς, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να ανεβάσει ταχύτητες και να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις που κατέχει σήμερα στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Το «καμπανάκι» της κινητοποίησης σήμανε η χαμηλή θέση της χώρας ειδικότερα στους δείκτες που σχετίζονται με την εξάπλωση των οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home – FTTH). Η συζήτηση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου με τους εκπροσώπους των εταιρειών είχε ως στόχο να υπάρξουν σφιχτά χρονοδιαγράμματα για τις επενδύσεις FTTH. Οι πάροχοι δεσμεύθηκαν από την πλευρά τους ότι, έως το 2026, θα έχουν εγκαταστήσει συνολικά 6,25 εκατ. γραμμές FTTH. Η Vodafone θα υλοποιήσει 850.000 γραμμές, η Cosmote 3.100.000, η ΔΕΗ 1.300.000 και η Nova 1.000.000.

Οι ελληνικές επιδόσεις. Μπορεί ο στόχος της Κομισιόν να προβλέπει ότι το 2030 όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν συνδέσεις 1 Gbps (Gigabit), όμως η Ελλάδα έξι χρόνια πριν βρίσκεται ακόμα στην… εποχή του χαλκού! Με βάσει τα διαθέσιμα στοιχεία, το 92,2% των συνδέσεων Ιντερνετ στη χώρα εξακολουθεί να βασίζεται σε χάλκινες ευρυζωνικές συνδέσεις, τεχνολογίας ADSL και VDSL, ενώ μόλις το 7,8% τρέχει με συνδέσεις οπτικής ίνας που φτάνει μέχρι το σπίτι (FTTH).

Την ίδια στιγμή, τα συνολικά κονδύλια για έργα οπτικών ινών που έχουν διατεθεί έως τώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης ξεπερνούν τα 560 εκατ. ευρώ, έναντι συνολικών επενδύσεων ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ που έχουν προαναγγείλει οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι για τα επόμενα τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιρειών, σήμερα οι συνδρομητές FTTH ανέρχονται σε περίπου 375 χιλιάδες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η διείσδυση της υπηρεσίας βρίσκεται περίπου στο 7,8%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι άνω του 30%. Ειδικότερα, οι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή γραμμές FTTH στην Ελλάδα ανέρχονται συνολικά περίπου σε 1.700.000, σε ένα σύνολο 4.800.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Δηλαδή, η κάλυψη με δίκτυα οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις φτάνει περίπου στο 36%, όταν στις άλλες χώρες της ΕΕ ξεπερνά το 60%. Από τους παρόχους, ο ΟΤΕ έχει εγκαταστήσει περίπου το 80% των γραμμών FTTH (συνολικά 1,331 εκατ. γραμμές στο τέλος του 2023), με τις Vodafone και Νova να μοιράζονται το υπόλοιπο 20%.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More