Monday, September 16, 2024
Home » Καίγεται για οδηγούς το επιχειρείν

Καίγεται για οδηγούς το επιχειρείν

0 comments

Μπορεί οι ανάγκες των επιχειρήσεων σε εργατικά χέρια να ικανοποιούνται πλέον και από ξένο προσωπικό, ωστόσο η συγκεκριμένη λύση για τις ανάγκες σε επαγγελματίες οδηγούς ή και απλούς οδηγούς είναι δύσκολη έως και απαγορευτική, όπως υποστηρίζει ο επιχειρηματικός κόσμος.

Διατηρείται, έτσι, το ενδεχόμενο συγκεκριμένες επιχειρήσεις που διατηρούν μεγάλο στόλο οχημάτων για τις ανάγκες τους να κινδυνεύουν να ξεμείνουν… όχι από καύσιμα, αλλά από οδηγούς.

Το πρόβλημα, όπως πληροφορείται ο «Φ», αφορά τόσο την έλλειψη επαγγελματιών οδηγών, όσο και τις απλές άδειες οδήγησης ξένου προσωπικού που εργάζεται κυρίως στον κλάδο των ταχυμεταφορών.

Το θέμα έχει εγερθεί εδώ και καιρό από την ΟΕΒ στα αρμόδια υπουργεία, χωρίς όμως να υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να μεγεθύνεται και να προκαλεί με τη σειρά του άλλα προβλήματα.

Ενδεικτικά καταγράφουμε τη συνεχή προσπάθεια των δημοσίων μεταφορών να εξεύρουν οδηγούς λεωφορείων, η οποία δυσχεραίνεται αφού οι οδηγοί λεωφορείων ως κάτοχοι επαγγελματικών αδειών καταφεύγουν σε άλλες εταιρείες με ανάγκες επαγγελματιών οδηγών, πολλές φορές με καλύτερο μισθό και φυσικά πενθήμερο.

Όπως εξηγεί η ΟΕΒ σε επιστολή του γ.δ. της Ομοσπονδίας Μιχάλη Αντωνίου για το θέμα, προς τον Υπουργό Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη, η έλλειψη επαγγελματιών οδηγών είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο, για αυτό και οι επηρεαζόμενες επιχειρήσεις αναγκάζονται να αναζητούν λύσεις από χώρες μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προσθέτει, όμως, ότι οι απαιτήσεις και οι διαδικασίες για εργοδότηση επαγγελματιών οδηγών από τρίτες χώρες είναι τέτοιες, που ουσιαστικά απαγορεύουν στις επιχειρήσεις την εργοδότηση τους.

Οι επιχειρήσεις που, όπως επίσης εξηγεί, επηρεάζονται αρνητικά και ταλαιπωρούνται έντονα από την έλλειψη επαγγελματιών οδηγών, είναι οι επιχειρήσεις που οι δραστηριότητες τους είναι η μεταφορά επιβατών, όπως τα λεωφορεία, αυτές που δραστηριοποιούνται με τη μεταφορά προϊόντων (logistics), αλλά και επιχειρήσεις που έχουν μεγάλους στόλους οχημάτων για μεταφορά δικών τους προϊόντων (πχ σκυρόδεμα, ασφαλτικά, καύσιμα, αλεύρι κλπ).

Η καθυστέρηση και τα ελληνικά

Εμβαθύνοντας περαιτέρω στο θέμα, η ΟΕΒ υπερασπίζεται τη θέση της ότι οι υφιστάμενες διαδικασίες για εργοδότηση επαγγελματιών οδηγών αποκλείουν υποψήφιους από τρίτες χώρες, δίδοντας συγκεκριμένα επιχειρήματα.

Όπως εξηγεί, οι εξετάσεις για επαγγελματική άδεια γίνονται μόνο δύο φορές το χρόνο και μόνο στα ελληνικά ή τα τουρκικά. Ως εκ τούτου, είναι αποδεδειγμένο πως η όλη διαδικασία μπορεί να φτάσει και τα δύο χρόνια και για αυτό κατά την ΟΕΒ είναι επιτακτικό να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Λύση που κατά την Ομοσπονδία θα μπορούσε να ήταν η διαδικασία εξέτασης να πραγματοποιείται κάθε μήνα αλλά και πέραν από την ελληνική γλώσσα να γίνεται και στην αγγλική. «Λόγω της σοβαρότητας του θέματος και των ασφυκτικών αναγκών σε επαγγελματίες οδηγούς παρακαλώ όπως μα καθορίσετε συνάντηση το συντομότερο δυνατό για συζήτηση του θέματος», καταλήγει ο γ.δ. της ΟΕΒ στην επιστολή που απέστειλε προς τον Υπουργό Μεταφορών, από τον οποίο η Ομοσπονδία έχει κι άλλα αιτήματα που σχετίζονται με οδηγούς, αυτή τη φορά όμως όχι επαγγελματίες.

Πονοκέφαλος και η διεθνής άδεια

Συγκεκριμένα, με άλλη επιστολή της προς τον Υπουργό Μεταφορών, η ΟΕΒ αναφέρεται και σε πρόβλημα που δημιουργείται σε επιχειρήσεις όσον αφορά τις άδειες οδήγησης αλλοδαπών.

Όπως σημειώνει στην επιστολή, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των μεταφορών και των ταχυμεταφορών αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα εξεύρεσης εργατικού δυναμικού από την Κύπρο ή από χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα για την πιο εύρυθμη λειτουργία των εργασιών τους να αναγκάζονται να εργοδοτούν άτομα από τρίτες χώρες.

Η ΟΕΒ διευκρινίζει πως πριν οι επιχειρήσεις προχωρήσουν στην υποβολή αιτήματος στο Υπουργείο Εργασίας για εργοδότηση αλλοδαπών, βεβαιώνονται ότι τα άτομα που θα εργοδοτήσουν κατέχουν διεθνή άδεια οδήγησης (international driving licence), η οποία αναγνωρίζεται και στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως, όμως, εξηγεί η ΟΕΒ, τα άτομα που κατέχουν τη διεθνή άδεια οδήγησης, βάσει της νομοθεσίας, μπορούν να τη χρησιμοποιούν στην Κύπρο μόνο για τους πρώτους έξι μήνες διαμονής τους και μετά πρέπει να αιτηθούν για εξασφάλιση κυπριακής άδειας οδήγησης.

«Στο μεσοδιάστημα μεταξύ της ημέρας που δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών για άδεια οδήγησης έως ότου οριστεί ημερομηνία εξέτασης υπάρχει ένα κενό στο οποίο δεν μπορούν τα άτομα αυτά να εξασκούν το επάγγελμα για το οποίο εξασφαλίστηκε η άδεια εργοδότησής τους» προστίθεται.

Πέραν των πιο πάνω, όπως υποστηρίζει ο γ.δ. της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, είναι αδιευκρίνιστο από το ΤΟΜ εάν τα άτομα που κατέχουν διεθνή άδεια οδήγησης νομιμοποιούνται να την χρησιμοποιούν για τους σκοπούς διεκπεραίωσης της εργασίας τους. Για την αντιμετώπιση και των πιο πάνω ζητημάτων και προκειμένου να μην προκαλείται αναστάτωση στην αγορά, η ΟΕΒ εισηγείται όπως τα άτομα με διεθνή άδεια που έρχονται να εργαστούν για οδηγοί στην ουσία να ενταχθούν σε ξεχωριστή διαδικασία έτσι ώστε οι αιτήσεις τους να τυγχάνουν πιο γρήγορης και άμεσης εξέτασης.

Συγκεκριμένα, προτείνεται τα άτομα τα οποία έρχονται στη Δημοκρατία και εξασφαλίζουν άδεια εργοδότησης ως οδηγοί, και αφού προσκομίσουν στο ΤΟΜ όλα τα απαραίτητα έγγραφα από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Συμβόλαιο Εργοδότησης από τον εργοδότη τους στο οποίο να περιγράφεται η εργασία τους ως οδηγοί να τους δίδεται η δυνατότητα έκδοσης άδειας οδήγησης εντός σύντομου χρονικού πλαισίου.

Για το θέμα, πάντως, έχει όπως πληροφορούμαστε συνάντηση της ηγεσίας της ΟΕΒ με τον υπουργό Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη στις 22 του μήνα οπόταν δεν αποκλείεται να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις.

Η έλλειψη οδηγών πλήττει και τον τουρισμό

Καμπανάκι για την έλλειψη επαγγελματιών οδηγών χτύπησε πρόσφατα και ο Σύνδεσμος Μικρών Τουριστικών Λεωφορείων που ανήκει στη δύναμη του ΚΕΒΕ.

ΟΣύνδεσμος Μικρών Τουριστικών Λεωφορείων, με πρόσφατη παρέμβασή του, έχει θέσει στις άμεσες προτεραιότητές του την ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών στην τουριστική βιομηχανία του τόπου μας και ιδιαίτερα στον τομέα της διακίνησης του κοινού.

Για να προσθέσει, όμως, πως η έλλειψη επαγγελματιών οδηγών λεωφορείων αποτελεί ένα σοβαρότατο πρόβλημα και ο Σύνδεσμος καλεί τόσο το κράτος όσο και τη Βουλή να προχωρήσουν με άμεσες ενέργειες για εξεύρεση λύσης του προβλήματος αυτού, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει εύρυθμα ο τομέας των συγκοινωνιών.

Με την ίδια ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος εξέφρασε επίσης την αγωνία και αντίδραση του για τη διέλευση των ταξί και των μικρών τουριστικών λεωφορείων που προέρχονται από τα κατεχόμενα ζητώντας επίσης αντιμετώπιση του φαινομένου καθώς επηρεάζει άμεσα και σε τεράστιο βαθμό τα μέλη του Συνδέσμου.

Η έλλειψη οδηγών πλήττει και τον τουρισμό

Καμπανάκι για την έλλειψη επαγγελματιών οδηγών χτύπησε πρόσφατα και ο Σύνδεσμος Μικρών Τουριστικών Λεωφορείων που ανήκει στη δύναμη του ΚΕΒΕ.

ΟΣύνδεσμος Μικρών Τουριστικών Λεωφορείων, με πρόσφατη παρέμβασή του, έχει θέσει στις άμεσες προτεραιότητές του την ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών στην τουριστική βιομηχανία του τόπου μας και ιδιαίτερα στον τομέα της διακίνησης του κοινού.

Για να προσθέσει, όμως, πως η έλλειψη επαγγελματιών οδηγών λεωφορείων αποτελεί ένα σοβαρότατο πρόβλημα και ο Σύνδεσμος καλεί τόσο το κράτος όσο και τη Βουλή να προχωρήσουν με άμεσες ενέργειες για εξεύρεση λύσης του προβλήματος αυτού, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει εύρυθμα ο τομέας των συγκοινωνιών.

Με την ίδια ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος εξέφρασε επίσης την αγωνία και αντίδραση του για τη διέλευση των ταξί και των μικρών τουριστικώνλεωφορείων που προέρχονται από τα κατεχόμενα ζητώντας επίσης αντιμετώπιση του φαινομένου καθώς επηρεάζει άμεσα και σε τεράστιο βαθμό τα μέλη του Συνδέσμου.

philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More